#Dodik - # Bòsnia i Hercegovina està "condemnada a convertir-se en estat fallit" si s'ignora Dayton

| Octubre 5, 2018

El líder de la població serbia de Bòsnia, Milorad Dodik (a la foto), es dirigeix ​​cap a les últimes hores d'una campanya electoral que va lluitar amargament, defensant l'acord d'Acord de Dayton i acusant a altres d'ignorar-lo, escriu Martin Banks.

Són 20 anys des que es va arribar a un acord a Dayton, Ohio, per posar fi a un conflicte que costava algunes vides de 100,000.

L’acord aconseguit el novembre de 21 1995 pels presidents de Bòsnia, Croàcia i Sèrbia, va ser un compromís complex i va crear un estat federal unificat en bosnià i hercegovina.

La resistència a Dayton per part d'alguns partits polítics continua essent un dels obstacles més greus per al desenvolupament de Bòsnia i Dodik demana als avaladors de l’acord de Dayton: la UE, els Estats Units i Rússia per fer complir les seves disposicions.

Els comentaris de Dodik i la referència a aquest acord vénen a la vesprada de les eleccions presidencials i parlamentàries nacionals del diumenge a Bòsnia.

Ha estat campionant per una major autonomia, mentre que el líder croat bosnià, Dragan Covic, ha demanat la creació d’una regió separada de croat.

La campanya s’ha inundat amb el tipus de retòrica ètnica divisòria que va ajudar a desencadenar la guerra 1992-95 de Bòsnia, que va provocar dubtes sobre si el país podrà seguir un camí cap a la Unió Europea i la pertinença a la OTAN després del vot.

Dodik, president de la República Srpska, la meitat sèrbia de Bòsnia i Hercegovina, està fent campanya per convertir-se en un dels tres membres de la presidència col·lectiva prescrit per l’acord de Dayton.

En les últimes setmanes, ha sorprès els observadors amb una conversa seca de secessió i, en canvi, demanant als avaladors de l’acord de Dayton: les principals potències occidentals més Rússia per fer complir les seves disposicions. Diu que Bòsnia i Hercegovina està "condemnada a convertir-se en un estat fallit" si Dayton és ignorat.

Divendres (5 octubre), una font de la Comissió Europea va dir aquest lloc web: "La inestabilitat continuada a Bòsnia és la darrera cosa que tothom vol en aquest moment i afegeix preguntes sobre el futur de la regió dels Balcans occidentals".

Distreït pel Brexit i per divisions internes pel que fa als canvis judicials a Hongria i Polònia, la Unió Europea es considera poc probable que vulgui complir les promeses fetes després de la ruptura de Iugoslàvia per admetre totes les seves parts com a membres de la UE.

Dodik afirma que afavoreix l'adhesió a la UE, però ho considera tan improbable en les circumstàncies actuals. També creu que està sent objecte d'aliança d'alguns de l’aliança occidental per la seva oposició a la participació de Bòsnia i Hercegovina a l’OTAN.

Al gener, 2017, el Departament del Tresor dels Estats Units va sancionar Dodik, acusant-lo de "obstaculitzar activament l'Acord de Dayton".

Des de llavors, ha desestimat el moviment com a "punyalada a l'esquena" motivada políticament per funcionaris que, segons ell, havien estat designats per l'antiga Casa Blanca d'Obama. Diu que espera que l’administració de Trump “rectifiqui l’error” i l’elimini de la llista de sancions en un futur pròxim.

En respostes enviades per correu electrònic a una sèrie de preguntes que se li van fer, Dodik va dir a aquest lloc web: "L’acord de Dayton va demanar el que es coneix com a consociationalisme. Això significava que les tres faccions contradictòries de la guerra compartirien el país, i cap dels tres al comandament. Això no és el que ha succeït. En comptes d'això, els buròcrates internacionals, a través de l'Oficina de l'Alt Representant, estan al capdavant i donen suport indefectiblement a la facció bosniana. "

Argumenta que Dayton va sol·licitar una estructura altament descentralitzada, amb la major part de les autoritats governants que es van transferir a les dues parts constituents: la seva República sèrbia, d'una banda, i la Federació de Bòsnia i Hercegovina, de l'altra.

Cadascuna de les entitats constituents té la seva pròpia constitució i el seu sistema de governança, va dir.

El govern nacional de Bòsnia i Hercegovina sempre va ser destinat a ser un component de pes lleuger, diu, però, en lloc d’aquest personal, 3,000, l’any 2000, s’està expandint actualment a més de 23,000.

Dodik cita les paraules de l'arquitecte en cap de Dayton, el recent diplomàtic nord-americà Richard Holbrooke, en suport de les seves opinions. Holbrooke i ell no estaven d’acord amb una sèrie de qüestions, diu, però, al final de la seva vida, Holbrooke va escriure: "Bòsnia és un estat federal. Hauria d’organitzar-se com a estat federal.

"Un govern unitari no pot existir, perquè el país tornaria a entrar en conflicte. Aquesta és la raó per la qual l’acord de pau de Dayton és probablement l’acord de pau més reeixit del món en el passat recent, perquè va reconèixer la realitat ”.

Dodik acusa l'Oficina de l'Alt Representant de representar-se en representació de la comunitat bosniana.

"L’Alta Representant no té poders executius, però, ell i el seu despatx imposen lleis, desplacen els funcionaris elegits democràticament i interfereixen en les autoritats de suport constitucional", afirma. "Fins i tot es va interferir en les Constitucions de les entitats constituents sense cap raó legal. Aquest intervencionisme no ha contribuït a l’estabilitat, la reconciliació i la confiança mútua ”.

Nomenat per un grup directiu multinacional, l'alt representant actua com un governador colonial no seleccionat, diu. Dodik creu que, tret que el paper de l'oficina de l'alt representant es redueixi radicalment, les institucions governants de les dues parts constituents de Bòsnia i Hercegovina seguiran estant subdesenvolupades.

"Això porta a la discòrdia i la inestabilitat, exactament el que la fórmula de Dayton havia de prevenir", diu Dodik. “Vull pau. Tots volem la pau. Però la situació actual ens podria portar a la guerra. "

Doug Henderson, ex ministre de defensa del Regne Unit, està d'acord amb Dodik. Va dir: "La implementació de l’acord de Dayton és un primer pas per coexistir en la nostra comunitat mundial cada vegada més vinculada. Als Balcans, l’estabilitat requerirà un vincle amb la Unió Europea. Només llavors es pot garantir el progrés econòmic i la seguretat ".

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, Bòsnia i Hercegovina, EU

Els comentaris estan tancats.