La UE va instar a ajudar a afrontar la corrupció i l'estat de dret a Romania

| Octubre 12, 2018

S'ha instat a la Comissió Europea a fer més per tractar irregularitats judicials "molt greus" a Romania. Una audiència a Brussel · les el dimecres ha escoltat que aquests inclouen la "vigilància massiva" de la població romanesa, la connivència entre els serveis secrets i el poder judicial i el xantatge dels jutges.

La demanda arriba just davant l'últim mecanisme de cooperació i verificació de la Comissió (CVM) a Romania.

Aquest és el "control de salut" anual sobre l'estat de la justícia i l'estat de dret a Romania, que s'ha d'assumir la presidència de la UE en 1 January 2019.

L'audiència, al Parlament Europeu i albergada per l'eurodiputat romanès ALDE, Norica Nicolai, és particularment oportuna, amb el Parlament Europeu esperat votar una resolució sobre el tema en la seva sessió plenària a Estrasburg en poc més d'una setmana.

Un dels oradors convidats, Daniel Dragomir, defensor dels drets humans, va dir que els problemes qüestionen la disposició de Romania a fer-se càrrec de la UE en un moment crític de la seva història amb les eleccions de Brexit i Euro que es produiran durant la seva presidència de 6 .

Dragomir va fundar Romania 3.0, un nou moviment polític que fa campanya pel respecte de la legislació humana. Va destacar tres àrees de preocupació, incloent l'ús de protocols secrets o documents acordats entre els fiscals, els serveis secrets i la Cort Suprema. Dragomir va dir que aquests documents són retinguts dels acusats i dels seus representants en casos penals, en violació de les normes internacionals.

El Tribunal Constitucional del país s'ha de pronunciar sobre la legalitat d'aquestes pràctiques a finals d'aquest mes.

Una segona preocupació és la suposada vigilància per part de la policia d'unes persones 6m estimades, tant de romanesos com de nacionals de la UE, equivalents a dos terços de la població del país.

Dragomir, un ex oficial d'intel·ligència a Romania, va dir a la reunió que algunes 311,000 "ordres d'intercepció", o warrants, es van emetre entre 2005-2016. Vuitanta persones, va dir, es van enfrontar a més d'una ordre judicial.

La qüestió, actualment investigada pel Parlament romanès, constitueix una infracció dels tractats de la UE, va argumentar.

Una tercera qüestió ressaltada és la suposada "pressió", inclòs el xantatge, davant els jutges romans dels fiscals i els serveis secrets.

Dragomir va dir que un informe de la Inspecció Judicial de Romania va revelar que actualment alguns casos 3,400 estaven investigats.

Va dir a la reunió: "Tot això recorda el que va passar a Romania sota Ceausescu i la Securitate i no una democràcia europea que suposadament funciona".

El Securitate era el terme popular per al Departamentul Securităţii Statului (Departament de Seguretat de l'Estat), la temuda agència de policia secreta de Romania, mentre que Ceausescu era líder comunista de llarg temps.

Dragomir va afegir: "El MO ens recorda el que va passar en el passat comunista en lloc d'un dels estats membres de la UE avui".

Va dir que el seu nou partit polític, creat al desembre de 2017, va intentar pressionar a la UE i la comunitat internacional per actuar. "L'imperi de la llei, la responsabilitat democràtica i la independència judicial no es poden veure amenaçades per una cabana inexplicable als nivells més alts de l'equip de lluita contra la corrupció i la intel·ligència a Romania".

També es va destacar a l'audiència la CVM, el mecanisme de la llei de la UE que busca garantir que Romania i Bulgària compleixin els estàndards internacionals sobre drets humans, l'estat de dret i el respecte pel poder judicial.

Encara que Romania es va unir a la UE el 1 Gener 2007, es va considerar necessari estar encara subjecte a aquests controls.

Un altre interlocutor, l'ex funcionari de l'oficina estrangera del Regne Unit, David Clark, va dir que els CVM passats a Romania havien fet "sense esment" en absolut els problemes que es van ressaltar a l'audiència.

Clark, també ex ajudant del ministre de Relacions Exteriors britànic, Robin Cook, va dir: "Romania és un dels greus problemes de govern que la UE ha de fer front. Està aquí amb Hongria i Polònia com un problema, però, en el cas de Romania, la UE no vol saber ".

Va afegir: "Està clar que la lluita contra la burocràcia contra la corrupció ha estat assumida per elements dels serveis secrets que intenten recuperar els poders perduts després de la caiguda del comunisme".

etiquetes: , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Romania