#Khashoggi - Els diputats europeus demanen que finalitzi la venda d'armes a Aràbia Saudita

| Octubre 25, 2018
El president Tajani va demanar una investigació internacional sobre la mort del periodista i escriptor Jamal Khashoggi. © Hasan Jamali / AP Fotos / Unió Europea-EP El Parlament Europeu condemna l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi © Hasan Jamali / AP Photos / EU-EP

Després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, el Parlament Europeu demana als països de la UE unir-se i imposar un embargament d'armes a tota la UE a Aràbia Saudita.

En una resolució aprovada la setmana passada, els eurodiputats van condemnar, amb la màxima expressió possible, la tortura i l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi a Turquia. També demanen una investigació imparcial i internacional sobre la seva mort per esbrinar el que realment va succeir al consulat saudita a Istanbul a l'octubre de 2 i que els responsables siguin portats davant la justícia.

El text assenyala que és probable que l’assassinat no s’hagi produït sense el coneixement o el control del príncep de la Corona saudita Mohammad bin Salman.

Embargament d'armes a tota la UE a Aràbia Saudita

Després de l'assassinat brutal, la resolució reitera la convocatòria anterior del Parlament Europeu a tots els governs de la UE per aconseguir una posició comuna per imposar un embargament d'armes a tota la UE a Aràbia Saudita. A demanda similar va ser presentada per la Cambra a l'octubre de 4, donat el paper del país en la brutal guerra civil del veí Iemen.

Els diputats també demanen a Federica Mogherini, responsable de política exterior de la UE i als estats membres, que estiguin preparats per imposar sancions específiques, incloses les prohibicions de visats i les congelacions d’actius contra els individus saudits.

El Parlament insta finalment als estats membres a prendre la iniciativa en la propera reunió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra a 5 de novembre per plantejar la qüestió de la pertinença als estats amb registres de drets humans profundament qüestionables, incloent l'Aràbia Saudita.

Fons

El destacat periodista saudita Jamal Khashoggi ha desaparegut des que va entrar al consulat d’Aràbia Saudita a Istanbul a l’octubre de 2. La seva desaparició ha provocat nombroses acusacions internacionals que van ser torturats i assassinats brutalment per agents saudites a l'interior de l'edifici, encara que encara no s'ha trobat el seu cos.

Aràbia Saudita va negar inicialment qualsevol implicació en la desaparició de Jamal Khashoggi, però després de la forta pressió internacional, el país va admetre que l'assassinat va tenir lloc a les instal·lacions del consolat. Khashoggi va ser un conegut crític del règim saudita.

El text va ser aprovat per 325 vots a favor, un en contra i 19 abstencions.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, les article, Saudi Arabia

Els comentaris estan tancats.