#Khashoggi - Els diputats europeus demanen que finalitzi la venda d'armes a Aràbia Saudita

| Octubre 25, 2018
El president Tajani va demanar una investigació internacional sobre la mort del periodista i escriptor Jamal Khashoggi. © Hasan Jamali / Fotos AP / Unió Europea-EP El Parlament Europeu condemna l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi © Hasan Jamali / Fotos AP / EU-EP

Després del assassinat del periodista Jamal Khashoggi, el Parlament Europeu insta als països de la UE a unir-se i imposar un embargament d'armes a tota la UE a l'Aràbia Saudita.

En una resolució aprovada la setmana passada, els diputats europeus van condemnar en els termes més forts la tortura i assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi a Turquia. També demanen una investigació imparcial i internacional sobre la seva mort per esbrinar què succeïa realment a l'interior del consolat saudita a Istanbul el mes 2 d'octubre i que els responsables siguin interposats davant la justícia.

El text assenyala que és poc probable que l'assassinat s'hagi produït sense el coneixement o el control del príncep Saudita Mohammad bin Salman.

Arranjament d'armes a tota la UE a Aràbia Saudita

Després del brutal assassinat, la resolució reitera la crida prèvia del Parlament Europeu a tots els governs de la UE per assolir una posició comuna per imposar un embargament d'armes a tota la UE a l'Aràbia Saudita. A demanda similar va ser presentat per la Cambra el proper mes d'octubre, atès el paper del país en la brutal guerra civil en el veí Iemen.

Els eurodiputats també demanen al cap de la política exterior de la UE, Federica Mogherini, i als estats membres que estiguin disposats a imposar sancions específiques, incloses les prohibicions de visats i les congelacions d'actius contra els individus sauditas, un cop establerts els fets.

Finalment, el Parlament insta els estats membres a que prenguin la iniciativa a la propera reunió del Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra el passat mes de novembre de 5 per plantejar la qüestió de la pertinença al Consell per als estats amb registres discutibles sobre drets humans, inclòs l'Aràbia Saudita.

Fons

El destacat periodista saudita Jamal Khashoggi ha estat desaparegut des que va entrar al consolat d'Aràbia Saudita a Istanbul el passat mes d'octubre. La seva desaparició ha provocat acusacions internacionals àmplies que va ser torturat i brutalment assassinat pels agents saudites a l'interior de l'edifici, tot i que encara no s'ha trobat el seu cos.

Aràbia Saudita inicialment va negar qualsevol implicació en la desaparició de Jamal Khashoggi, però després d'una forta pressió internacional, el país va admetre que la mort es va produir a les instal·lacions del consolat. Khashoggi va ser un conegut crític del règim saudí.

El text va ser aprovat per 325 vots a favor, un en contra i 19 abstencions.

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, les article, Saudi Arabia