#Myanmar - La missió de la UE valora la situació dels drets humans i els drets laborals

| Novembre 5, 2018

Una missió de seguiment d'experts de la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior van visitar Myanmar des de 28 fins a 31 d'octubre. Això segueix una evolució profundament preocupant que es va ressaltar en diversos informes de les Nacions Unides, en particular pel que fa a violacions de drets humans als Estats de Rakhine, Kachin i Shan i les preocupacions sobre els drets laborals.

La missió d'alt nivell d'aquesta setmana va ser part del compromís més ampli que va llançar la Comissió Europea per controlar el respecte de Myanmar a quinze convencions fonamentals de l'ONU i de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Per continuar beneficiant-se de l'accés lliure de drets i sense quotes al mercat de la UE a través del pla Everything But Arms (EBA), Myanmar ha de respectar i respectar els principis consagrats en aquestes convencions.

Les conclusions d'aquesta missió es basaran en l'anàlisi sobre si s'han d'eliminar aquestes preferències comercials a través d'un procediment temporal de retirada d'EBA. La Unió Europea analitzarà com a qüestió prioritària la informació recollida durant la missió, així com la informació addicional del govern de Myanmar, abans de considerar els propers passos. La UE està disposada a proporcionar el suport necessari a Myanmar per fer front a les preocupacions de la comunitat internacional. No obstant això, la retirada de les preferències comercials és una clara possibilitat si altres canals de cooperació no han aconseguit resultats.

La comissària de Comerç, Cecilia Malmström, va dir: "El comerç, fet bé, és una força poderosa per al bé". Des de fa diversos anys, hem treballat per garantir que les preferències comercials i l'accés al mercat de la Unió Europea siguin un incentiu per promoure els drets humans i laborals fonamentals. Ara esperem que Myanmar solucioni les greus deficiències que s'han destacat durant aquesta missió de seguiment. Si no actuen, les autoritats de Myanmar posen en perill l'accés lliure de tarifes del seu país al mercat de la UE, un pla que ha demostrat ser vital per al desenvolupament econòmic i social del país, proporcionant milers de llocs de treball als treballadors en sectors com com tèxtil, agricultura i pesca. Estem compromesos a ajudar a Myanmar a millorar la situació i garantir que els principis consagrats en les convencions internacionals a què s'ha compromès Myanmar no es vegin minades ".

La UE ha reiterat en diverses ocasions les seves serioses preocupacions per l'ús desproporcionat de la força i les greus i sistemàtiques violacions dels drets humans comeses pels militars i les forces de seguretat de Myanmar, en particular en l'estat de Rakhine, però també en els Estats de Kachin i Shan. Aquestes violacions també es van evidenciar més recentment en l'informe detallat de la Missió Independent Internacional d'Investigació de l'ONU a Myanmar el setembre d'aquest any.

La missió de la UE es va reunir aquesta setmana amb diversos ministres, així com amb sindicats, empreses, societat civil i representants de les Nacions Unides i l'Organització Internacional del Treball al país. Va proporcionar l'oportunitat d'un diàleg obert amb Myanmar sobre qüestions clau, com ara: garantir una cooperació constructiva amb organismes rellevants de les Nacions Unides; recolzar els esforços internacionals per investigar i processar individus sospitosos d'haver comès crims contra la humanitat; garantir un accés humanitari ple, principalment als Estats de Rakhine, Kachin i Shan; assegurant l'aplicació de les recomanacions de la Comissió Assessora sobre l'Estat de Rakhine, creant condicions per a un retorn voluntari, segur i digne dels refugiats de Rohingya a Bangladesh als seus llocs d'origen.

La missió de la UE també va discutir les seves preocupacions pel que fa a l'ús continuat del treball forçós en parts del país, en particular per les forces armades de Myanmar, inclosa la contractació infantil, així com la necessitat de noves reformes pel que fa a la llibertat d'associació i la negociació col·lectiva.

Fons

Segons l'acord EBA del Sistema generalitzat de preferències (SGP), la UE concedeix unilateralment als països exportadors dels països menys avançats (LDC) accés lliure de tarifes i sense quotes al seu mercat per a tots els productes (excepte armes i municions) amb l'objectiu de contribueixen al desenvolupament econòmic d'aquests països i la seva integració en el sistema comercial mundial.

Un país beneficiari pot fer que les seves preferències comercials es retirin temporalment si hi ha proves de violacions greus i sistemàtiques dels principis bàsics establerts en els convenis internacionals fonamentals de drets humans i drets laborals de les Nacions Unides i l'Organització Internacional del Treball (15).

L'arranjament de l'EBA ha aportat importants beneficis a l'economia de Myanmar. Les exportacions preferents a la UE han augmentat considerablement en els últims anys a partir de 535 milions d'euros en 2015 a 1.3 milions d'euros en 2017. De totes les exportacions elegibles per EBA de Myanmar, 95% es va fer sota les preferències d'EBA. A 2017, 72.2% de les exportacions de Myanmar a la UE es podria atribuir als tèxtils, la qual cosa va generar una forta creació i creixement d'ocupació en aquest sector. La UE és el major mercat d'exportació 3rd de Myanmar, que absorbeix al voltant del 8.8% de les exportacions totals de Myanmar en 2017.

La UE ha intensificat el seu compromís amb Myanmar (vegeu també la UE Informe GSP de gener 2018) en resposta a les profundes preocupacions sobre el continu deteriorament del respecte dels drets humans i l'estat de dret, tal com el Parlament Europeu ha marcat encara més (Resolució de setembre 13 2018) i el Consell (Consell d'Afers Exteriors Conclusions de 26 Febrer 2018).

Més informació

Publicació del bloc del comissari Malmström

Què és tot menys armes (EBA)?

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, Myanmar

Els comentaris estan tancats.