Connecteu-vos amb nosaltres

Discapacitat

#EuropeanAccessibilityAct: els negociadors del Parlament i del Consell arriben a un acord

COMPARTIR:

publicat

on

Els productes i serveis clau, com ara telèfons intel·ligents, màquines d'entrades i serveis bancaris, hauran de ser més accessibles per a persones amb discapacitat.

La nova directiva, acordada provisionalment pels diputats del Parlament i el Consell, pretén millorar la vida quotidiana de les persones amb discapacitat i encoratjar les empreses a innovar amb productes i serveis més accessibles.

Al voltant de 80 milions de persones de la UE viuen amb alguna discapacitat en certa mesura. A causa de l'envelliment de la població, aquesta xifra s'espera que augmenti a 120 milions per 2020.

El ponent de la Comissió de Mercat Interior, Morten Løkkegaard (ALDE, DK), que va dirigir les converses, va dir: "Aquestes regles tan esperades faran una gran diferència no només per als milions de ciutadans amb discapacitat, sinó també per a molta més gent, com ara persones grans. Ara una persona amb discapacitat podrà utilitzar màquines d’autoservei i productes quotidians com ara ordinadors, telèfons i llibres electrònics.

"Pel que fa a les empreses europees, la Llei d'accessibilitat europea presentarà més oportunitats, ja que hem pogut incloure la contractació pública a la Llei i introduir disposicions que desemborsaran microempreses. Hem aconseguit l'equilibri correcte. Els consumidors amb discapacitat tindran ara un major accés a l'economia digital, i la innovació serà encara possible ".

Productes i serveis més accessibles
La "Llei d'accessibilitat europea" (EAA) estableix els requisits per fer una major quantitat de productes i serveis més accessibles. La llista inclou, entre d'altres:

  • Màquines d'entrades i check-in;
  • Caixers automàtics i altres terminals de pagament;
  • PC i sistemes operatius;
  • telèfons intel·ligents, tauletes i equips de televisió;
  • serveis de banca de consum;
  • llibres electrònics i programari dedicat;
  • comerç electrònic i;
  • aeroports, autobusos, trens i serveis de transport de passatgers per l'aigua, inclosa la informació de viatge en temps real.

L'EAA explicarà el que ha de ser accessible, però no imposarà solucions tècniques detallades sobre com fer-lo accessible, permetent així la innovació.

anunci

Tots els béns i serveis que compleixin amb els requisits d'accessibilitat es beneficiarien de lliure circulació en el mercat interior.

"Entorn construït" on es presta el servei

Els requisits d'accessibilitat, per exemple, pel que fa a rampes, portes, lavabos públics i escales, varien actualment als països de la UE. Per tal que l'entorn construït sigui "de forma contínua i progressivament més accessible" a les persones amb discapacitat, els Estats membres se'ls anima a alinear els seus requisits divergents tant com sigui possible. Els colegisladors van introduir una clàusula de revisió que exigia a la Comissió avaluar la situació cinc anys després de l'aplicació de la directiva.

Disposicions especials per a microempreses

Les microempreses que presten serveis estan exempts de la directiva i els que ofereixen productes estan exempts d'algunes obligacions per evitar imposar una "càrrega desproporcionada" sobre ells. Els Estats membres hauran de proporcionar pautes i eines a les microempreses per tal de facilitar la implementació d'aquesta legislació.

Propers passos
Ara, l'acord provisional ha de ser confirmat pels ambaixadors dels estats membres de la UE (COREPER) i pel Comitè del Mercat Interior del Parlament. El projecte de directiva serà sotmès a votació final per part del Parlament en plena sessió plenària i es presentarà per a la seva aprovació al Consell de Ministres de la UE.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències