Podria Jair Bolsonaro ser una benedicció per al comerç # Brasil-UE?

| Novembre 19, 2018

El controvertit Jair Bolsonaro es convertirà en el 38th president de Brasil a la 1st Gener 2019 després d'una gran victòria en les eleccions del mes passat. Amb menys d'un mes i mig fins que assumeix el càrrec, molts experts prediuen que el seu nomenament tindrà importants ramificacions per a l'economia llatinoamericana, però què passa per a la UE? Pot ser que el populista Bolsonaro creï oportunitats per al comerç europeu? - escriu Leonardo González Dellan.

Bolsonaro planeja implementar un dels majors canvis en política exterior de Brasil en les últimes dècades, que té com a objectiu la reforma de dos acords multilaterals fonamentals per a les relacions Brasil-UE. La seva visió és, sens dubte, més global que la de la seva oposició electoral, però amb la seva política d'incertesa i divisió, continua la pregunta si la UE es beneficiarà d'aquesta inestabilitat.

En primer lloc, Bolsonaro i el seu homòleg argentí, Mauricio Macri, volen reformar el Mercosur en un intent de crear més flexibilitat i llibertat en la creació d'acords comercials bilaterals. Preocupat de la burocràcia que el bloc podria aportar, Bolsonaro ha afirmat que Brasil vol veure que les restriccions al comerç fora del bloc comercial sud-americà es van aixecar. Si la promesa es converteix en política, la probabilitat de completar el tractat comercial UE-Mercosur, que ha estat durant dues dècades, es reduirà a gairebé res, ja que un avenç requeriria el compliment de tots els estats, especialment els dos que constitueixen 95% de el PIB del bloc. Probablement, aquesta seria la clau final del taüt del comerç, que després de tantes negociacions podria provocar molèsties entre l'equip comercial de la UE.

No obstant això, malgrat posar-se al corrent amb la seva cruel proposta al Mercosur, potser hi hagi certesa a la idea de Bolsonaro de que un acord comercial entre la UE i el Brasil seria molt més fàcil que un acord entre la UE i el Mercosur. La UE i el Mercosur han lluitat durant un temps per tractar els detalls més finals de l'acord proposat, sense arribar a un acord sobre l'exportació de carns i les ofertes d'importació de cotxes. Reduir la complexitat i permetre que un acord UE-Brasil, com l'acord UE-Mèxic d'abril d'aquest any, significaria que Brasil es beneficiaria més aviat, però, a costa de la cooperació amb petits socis del Mercosur, com Paraguai.

Bolsonaro, igual que Trump, també és altament crític amb l'Acord Climàtic de París i ha amenaçat amb retirar Brasil completament si és elegit. Encara que no sigui un assumpte comercial directe, això tindrà ramificacions per a les relacions Brasil-UE, ja que la UE considera que la cooperació econòmica i el desenvolupament van acompanyades de "alts estàndards mediambientals". Una retirada de l'acord no prohibirà el comerç com a tal, sinó que farà que la cooperació entre ambdós grups de líders sigui molt més complexa.

El que pot ser una bona notícia per a la UE és que Bolsonaro vol reformar l'economia del Brasil lluny del estatisme i el proteccionisme i cap a un model orientat més liberal. Brasil és notori per la seva economia tancada i es considera una anomalia dins de l'OCDE a causa de les seves tarifes anormalment altes. L'informe de l'OCDE de 2018 va afirmar que Brasil tenia una tarifa externa mitjana de 13.5%, així com el menor nivell d'integració comercial de l'organització. Bolsonaro, impulsat pel seu assessor liberal econòmic Paulo Guedes, busca reformar-ho a través de la reducció de barreres aranzelàries i no aranzelàries. A més d'això, Bolsonaro rebutja la doctrina de la cooperació Sud-Sud que ha estat tan freqüent en l'agenda del partit obrer (PT), que estava al poder de 2002 fins a 2016. En una entrevista recent a la ràdio, va afirmar que volia que Brasil obrirà el "primer món" i desitgi comerciar més amb els països desenvolupats i no amb els veïns i amb els estats en desenvolupament.

Això s'ha de veure com un signe positiu per a la UE. L'informe de la Comissió de la UE sobre el Brasil afirma que "encoratja a Brasil a reduir les barreres aranzelàries i no aranzelàries i promoure un entorn regulatori estable i més obert per als inversors i comerciants europeus" i Bolsonaro podria fer-ho amb les reduccions aranzelàries proposades. La UE és actualment el major soci comercial del Brasil, que representa el 18.3% del comerç total, amb un nombre que sembla que augmenti en els propers anys. Si bé això seria a costa del comerç amb Amèrica Llatina i el "Sud Global", aquest èmfasi creixent en el comerç amb el món desenvolupat és sens dubte un bon senyal per als inversors i comerciants de la UE.

Els populistes com Bolsonaro són mestres de la retòrica dràstica i ardent i queda per veure si les seves promeses de reforma i liberalització es convertiran en realitat. El que és cert, però, és una liberalització en la política comercial brasilera té el potencial de treballar a favor de la UE.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brasil, Opinió

Els comentaris estan tancats.