Tanja Fajon: "Si perdem Schengen, perdrem el projecte europeu"

| Novembre 28, 2018
Entrevista amb Tania Fajon Tania Fajon

Els controls temporals de fronteres internes dins de l'àrea Schengen han estat vigents durant tres anys. Els diputats europeus estan impulsant unes condicions més clares per al seu ús com a mesura d'últim recurs.

Sis països de Schengen - Àustria, Dinamarca, França, Alemanya, Noruega i Suècia - han tingut controls interns de fronteres a causa de circumstàncies excepcionals des de 2015, tot i que el límit actual és de dos anys. Una nova proposta pretén permetre la reintroducció temporal dels controls fronterers només com a mesura d'últim recurs. Va ser aprovat pel comitè de llibertats civils de 23 d'octubre i els diputats al Parlament Europeu hauran de votar en la sessió plenària del 29 de novembre.

Més informació en aquesta entrevista reportar autor Tanja faixó, membre eslovè del grup S & D.

Una suspensió temporal de les normes de Schengen ha estat vigent en alguns països de Schengen durant més de tres anys, tot i que el límit és de dos. Per què va passar això?

Sis països de l'àrea de Schengen han ampliat els controls de les fronteres interiors més enllà de tres anys. Estan utilitzant diferents fonaments jurídics per ampliar-los perquè hi ha, diria, algunes zones grises en la legislació vigent

Les normes actuals són clarament ambigües. Què veieu com les principals àrees que s'han d'adaptar i per què?

Hem de tenir condicions molt clares en què els països poden tornar a introduir temporalment els controls fronterers. Necessitem garanties més estrictes per assegurar-se que es vegi realment com a últim recurs.

Quines circumstàncies justificarien els controls fronterers interns?

Situacions extraordinàries, com ara grans esdeveniments esportius o fluxos migratoris, tal com vam experimentar fa alguns anys. Avui en dia, no hi ha amenaces serioses previsibles que justifiquen els controls de les fronteres internes, contràriament a les reivindicacions d'alguns governs de la UE.

Els sis països de Schengen que han aplicat controls a les fronteres internes han dit que els ampliaran: està justificat?

Aquestes prolongacions no estan justificades i no hi ha proves que demostrin que són. En els últims anys, els governs nacionals han impulsat els límits de les normes vigents, ampliant els controls per a propòsits polítics i no per necessitat.

Quines són les principals àrees de desacord amb la Comissió Europea i el Consell?

El principal desacord amb la Comissió és que volem limitar les fronteres interiors a un màxim d'un any, quan hi hagi una amenaça previsible i amb salvaguardes molt estrictes. Esperem que l'elevat nivell de salvaguardes sigui controvertit entre els països de la UE.

Estem enviant un senyal molt fort que només permetrem la introducció de controls de vora interior només si hi ha una necessitat real. Per als europeus Schengen és l'assoliment més tangible de la integració, la llibertat de viatge ... Si perdem Schengen, perdrem el projecte europeu. La situació actual fa malbé les nostres economies i fa que les nostres vides siguin menys convenients.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, Parlament Europeu, Schengen, espai Schengen

Els comentaris estan tancats.