#DontBeAMule - Més de 1,500 #MoneyMules identificats a tot el món #MoneyLaundering sting

| Desembre 6, 2018

Treballant conjuntament amb Europol, Eurojust i la Federació Bancària Europea (EBF), les forces policials dels estats 20 van detenir la gent de 168 (fins ara) com a part de la repressió coordinada del blanqueig de diners, la European Money Mule Action (EMMA). Aquest salt internacional, el quart del seu tipus, tenia per objecte abordar la qüestió de les "mules de diners", que ajuden als delinqüents a rentar milions de euros de diners bruts.

Celebrada durant els últims tres mesos (setembre-novembre, 2018), l'edició d'aquest any de EMMA va comptar amb la participació d'agències encarregades de l'aplicació de la llei procedents d'Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Espanya, Suècia, Austràlia, Moldàvia, Noruega, Suïssa, Regne Unit i els Estats Units.

A tot Europa i més enllà, es van identificar mules de diners de 1504, que van conduir a la detenció de 168 i dels organitzadors de mules de diners de 140. S'han obert investigacions penals 837, moltes d’elles encara estan en curs. Més que els bancs 300, les associacions bancàries de 20 i altres institucions financeres van ajudar a denunciar les transaccions fraudulentes de mules de diners de 26376, evitant una pèrdua total de 36,1 milions d'euros. La comunitat més àmplia de bancs globals i europeus va donar suport quan es necessitava durant els tres mesos d’acció i es va comprometre a conscienciar al seu país. Una vegada més, això posa de manifest la importància d'una resposta ràpida i coordinada per part de les forces de l'ordre i del sector bancari.

Per què la gent ajuda als delinqüents a rentar diners?

Les mules de diners són persones que, sovint sense saber-ho, han estat reclutades per organitzacions criminals com a agents de blanqueig de diners per ocultar l’origen dels diners maltractats. Enganyat per la promesa de diners fàcils, les mules transferiran fons robats entre comptes, sovint en diferents estats, en nom d'altres i se solen oferir una part dels fons que passen pels seus propis comptes.

Els nouvinguts a un estat, els aturats i les persones en dificultats econòmiques sovint figuren entre els més susceptibles a aquest crim. Aquest any, hi ha casos en què participen joves seleccionats per reclutadors de mules de diners, amb criminals cada vegada més destinats a estudiants amb dificultats econòmiques per accedir als seus comptes bancaris.

Mentre que les mules es recluten a través de nombroses rutes, els delinqüents són cada vegada més cap als mitjans socials per reclutar nous còmplices a través de la publicitat de feines falses o publicacions ràpides.

Tot i que pot semblar diners fàcil i ràpid: només cal fer un clic per transferir diners d'un compte a un altre: permetre que un grup criminal utilitzi el compte bancari pugui tenir conseqüències legals greus. Les mules poden enfrontar-se a reclusions llargues i adquirir antecedents penals que puguin afectar seriosament la resta de les seves vides, com ara no ser capaç d’assegurar una hipoteca ni d’obrir un compte bancari.

#DontBeAMule

Per donar a conèixer aquest tipus de frau, la campanya de sensibilització de diners en efectiu #DontBeAMule ha començat a Europa. Amb material de sensibilització, disponible per descarregar en idiomes 25, la campanya informarà el públic sobre com funcionen aquests criminals, com poden protegir-se i què fer si esdevenen víctimes.

Per a la setmana que ve, els socis internacionals de les autoritats policials i judicials, juntament amb les institucions financeres, donaran suport a la campanya a nivell nacional.

Creus que podríeu utilitzar-lo com a mula? Actua ara abans que sigui massa tard: deixeu de transferir diners i notifiqueu al vostre banc i la vostra policia nacional immediatament.

Seguiu la campanya de prevenció de l’EMMA aquí

Europol i EC3 Twitter, Facebook, Instagram, Youtube i LinkedIn

EBF Twitter @EBFeu, Facebook i Linkedin

#DontBeaMule

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Crim, EU, Blanqueig de diners, Blanqueig de diners

Els comentaris estan tancats.