#DontBeAMule - Més de 1,500 #MoneyMules identificats a tot el món #MoneyLaundering sting

| Desembre 6, 2018

Treballant juntament amb Europol, Eurojust i la Federació Bancària Europea (EBF), les forces policials dels Estats 20 van arrestar a persones 168 (fins ara) com a part d'una acció coordinada de lluita contra el blanqueig de diners, l'Acció europea de mula de diners (EMMA). Aquesta xifra internacional, la quarta del seu gènere, va tenir com a objectiu abordar el tema de les "mules de diners", que ajuden els delinqüents a rentar milions de dòlars en diners bruts.

Durant els darrers tres mesos (de setembre a novembre de 2018), l'edició d'EMMA d'aquest any va comptar amb la participació d'agències policials d'Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Espanya, Suècia, Austràlia, Moldàvia, Noruega, Suïssa, Regne Unit i Estats Units.

A través d'Europa i més enllà, es van identificar mules de diners 1504, que van portar a la detenció de 168 i els organitzadors de muls monetaris 140. Es van obrir investigacions criminals 837, moltes d'elles encara estan en curs. Més de 300 bancs, 20 associacions bancàries i altres institucions financeres van ajudar a informar transaccions fraudulentes de mula de diners 26376, que van impedir una pèrdua total de € 36,1 milions. La comunitat més àmplia de bancs mundials i europeus va proporcionar suport quan fos necessari durant els tres mesos d'actuació i es va comprometre a augmentar la consciència al seu país. Una vegada més, això posa de relleu la importància d'una resposta ràpida i coordinada per part de l'aplicació de la llei i el sector bancari.

Per què la gent ajuda els delinqüents a rentar diners?

Les mules de diners són persones que, sovint sense adonar-se'n, han estat reclutats per organitzacions delictives com a agents de blanqueig de diners per ocultar l'origen del mal fet. Impedits per la promesa de diners fàcils, les mules transfereixen els fons robats entre comptes, sovint en diferents estats, en nom d'altres i solen oferir una part dels fons que passen pels seus propis comptes.

Els nouvinguts a un estat, als aturats i a persones amb dificultats econòmiques sovint es troben entre els més susceptibles a aquest delicte. Aquest any, els casos que afecten els joves seleccionats pels reclutadors de mula de diners estan augmentant, i els criminals s'estan dirigint cada vegada més als estudiants amb dificultats econòmiques per accedir als seus comptes bancaris.

Mentre que les mules s'estan reclutant a través de nombroses rutes, els delinqüents es tornen cada vegada més a les xarxes socials per reclutar nous còmplices, a través de l'anunci de treballs falsos o publicacions ràpides.

Tot i que això pot semblar diners ràpid i fàcil, tot el que es necessita és un clic per transferir diners d'un compte a un altre, permetent que un grup criminal usi el compte bancari pot tenir conseqüències legals greus. Les mules poden enfrontar cadenes llargues i adquirir un registre criminal que podria afectar greument la resta de la seva vida, com ara no poder aconseguir una hipoteca o obrir un compte bancari.

#DontBeAMule

Per donar a conèixer aquest tipus de frau, la campanya de conscienciació de diners #DontBeAMule ha començat a tota Europa. Amb material de sensibilització, disponible per a descarregar en idiomes 25, la campanya informarà al públic sobre com funcionen aquests criminals, com poden protegir-se i què fer si esdevinguin víctimes.

Per a la propera setmana, els socis internacionals de l'ordre públic i les autoritats judicials, juntament amb les institucions financeres, donaran suport a la campanya a nivell nacional.

Creus que pots ser utilitzat com a mula? Activa ara abans que sigui massa tard: deixeu de transferir diners i notifiqueu immediatament al vostre banc i la vostra policia nacional.

Seguiu aquí la campanya de prevenció EMMA

Europol i EC3 Twitter, Facebook, Instagram, Youtube i LinkedIn

EBF Twitter @EBFeu, Facebook i Linkedin

#DontBeaMule

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Crim, EU, Blanqueig de diners, Blanqueig de diners