Maig posa en marxa un debat parlamentari de grans apostes sobre el pla #Brexit

| Desembre 6, 2018

La primera ministra britànica, Theresa May, va instar el parlament a fer front al seu acord de divorcis a la UE al començament del debat de cinc dies que podria determinar el futur del Brexit i el destí del seu propi govern, escriu Elizabeth Piper.

El pla de maig per mantenir estrets vincles amb la UE després de sortir ha estat criticat pels partidaris i els opositors del Brexit per igual, la qual cosa la fa lluitar per aconseguir l'aprovació del parlament en un vot que seguirà el debat el desembre de 11.

Si, contràriament, guanya el vot, Gran Bretanya deixarà la UE a 29 March 2019 segons els termes negociats amb Brussel·les: el canvi més gran del país en política comercial i exterior durant més de 10 anys.

Si perd, maig podria demanar un segon vot sobre l’acord. Però la derrota augmentaria les possibilitats de sortir de la Gran Bretanya sense un acord, una perspectiva que podria suposar un caos per a l'economia i les empreses britàniques, i va posar una gran pressió a Maig per dimitir.

La derrota també pot fer que sigui més probable que la Gran Bretanya mantingui un segon referèndum, tres anys després de votar de forma restringida per sortir de la UE, o que el Brexit no passi.

Maig, 62, ha realitzat una gira per Gran Bretanya, passant hores a la graella al parlament i va convidar els legisladors a la seva residència de Downing Street per intentar guanyar-li molts crítics.

Però l’acord, segellat el mes passat a Brussel·les, ha unit crítiques a tots dos extrems de l’espectre polític: els euroescèptics diuen que farà que la Gran Bretanya sigui un estat vassall mentre que els partidaris de la UE, que expressen la mateixa idea però amb un idioma diferent, diuen que el país es convertirà en una regla prenedor.

Els seus aliats al parlament, el Partit Unionista Democràtic d'Irlanda del Nord, que reclama el seu govern, també han rebutjat l'acord i els partits de l'oposició diuen que no poden fer-ho.

De totes maneres, el mes de maig.

"El poble britànic vol que continuem amb un acord que fa honor al referèndum i ens permetrà reunir-nos de nou com a país, de qualsevol manera que hàgim votat", va dir dimarts als legisladors (4 Deember).

"Aquest és el tracte que ofereix per al poble britànic".

Poc a la Cambra dels comuns, la cambra baixa del parlament, semblen estar convençuts fins ara.

Dilluns, l’aposta del seu govern per calmar una altra fila sobre l’assessorament legal rebut sobre l’acord va fer poc més que inflamar les tensions al parlament. El seu anterior ministre del Brexit, David Davis, va dir amb total llibertat: "Això no és Brexit".

Més de dos anys des que Gran Bretanya va votar per sortir de la UE, els debats experimentals que van donar forma al referèndum han augmentat, dividint profundament el país i augmentant la incertesa sobre el seu futur que ha desestabilitzat els mercats i les empreses.

Maig espera que si forcis el seu acord a través del parlament, aquelles empreses que hagin posat endavant les decisions d'inversió i hagin introduït plans de contingència per por de la desaparició del comerç podran tornar a avançar.

Diu que el seu tracte oferirà estrets vincles econòmics amb la UE, permetrà a la Gran Bretanya negociar lliurement amb la resta del món mentre compleix amb una de les demandes dels votants per acabar amb la lliure circulació i reduir la immigració a Gran Bretanya.

Però l’acord de compromís, que els ministres diuen obertament que no és perfecte, no ha fet més que reforçar l’oposició en els límits del debat.

Els partidaris del Brexit han promès votar l’acord i van amenaçar de portar a maig. Els legisladors pro-europeus també han dit que votaran en contra, i alguns, especialment al partit laborista principal de l'oposició, també intentaran deslliurar-la.

La ràbia del DUP sobre l’acord fins i tot ha vist que el partit socialment conservador donava suport a l’oferta de part del treballador d'esquerra per portar un procediment de menyspreu contra el govern.

La feina de maig sembla estar a la vora.

Durant el debat de cinc dies, la força d'aquesta oposició hauria de quedar clar quan els legisladors fan un discurs o intenten modificar, o canviar, la moció de maig per aprovar el tracte per intentar alterar o retardar el Brexit o descarrilar-lo del tot.

El Treball laboral ja ha presentat una esmena destinada a garantir que el govern no pot, en cap cas, deixar la UE sense un acord de sortida i ha de considerar totes les alternatives per fer-ho.

Els legisladors pro-europeus també han presentat una altra esmena per bloquejar l'acord i descartar un Brexit sense cap acord.

Però el seu equip segueix el guió.

"Aquest acord ... és la millor manera de creure fermament de garantir que deixem la Unió Europea a març de 29", va dir el fiscal general Geoffrey Cox al parlament.

"Aquest és el tracte que assegurarà que això succeeixi de manera ordenada amb seguretat jurídica".

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, partit conservador, EU, UK

Els comentaris estan tancats.