Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Euro celebra 20 aniversari

COMPARTIR:

publicat

on

L’euro, la moneda comuna d’Europa, compleix 20 anys l’1 de gener del 2019. Fa exactament 20 anys avui, l’1 de gener de 1999, 11 països de la UE van llançar una moneda comuna, l’euro, i van introduir una política monetària compartida sota el Banc Central Europeu.

El moment històric va ser una fita en un viatge impulsat per l'ambició de garantir l'estabilitat i la prosperitat a Europa. Avui, encara jove, l’euro ja és la moneda de 340 milions d’europeus de 19 estats membres. Ha aportat beneficis tangibles a les llars, empreses i governs europeus: preus estables, menors costos de transacció, estalvi protegit, mercats més transparents i competitius i augment del comerç. Uns 60 països de tot el món relacionen les seves monedes amb l’euro d’una manera o d’una altra, i podem i fem més coses perquè l’euro pugui jugar tot el seu paper a l’escena internacional. S'espera que altres estats membres de la UE s'incorporin a la zona de l'euro un cop es compleixin els criteris.

Amb motiu d’aquest aniversari, els cinc presidents de les institucions i òrgans de la UE més directament responsables de l’euro, la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Banc Central Europeu i l’Eurogrup, van comentar els 20 anys de la moneda única i sobre el seu futur.

Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va dir: “Com un dels únics signants del Tractat de Maastricht que encara avui és políticament actiu, recordo les negociacions dures i transcendents sobre el llançament de la Unió Econòmica i Monetària. Més que res, recordo la profunda convicció que obríem un nou capítol en la nostra història conjunta. Un capítol que configuraria el paper d'Europa al món i al futur de tots els seus habitants. Passats 20 anys, estic convençut que aquesta va ser la signatura més important que he fet mai. L’euro s’ha convertit en un símbol d’unitat, sobirania i estabilitat. Ha proporcionat prosperitat i protecció als nostres ciutadans i hem de garantir que continuï fent-ho. Per això, treballem dur per completar la nostra Unió Econòmica i Monetària i impulsar encara més el paper internacional de l'euro ".

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va dir: "L'euro és més popular avui que mai: tres de cada quatre ciutadans creuen que és bo per a la nostra economia. Per tal que els europeus es puguin beneficiar plenament dels llocs de treball, del creixement i de la solidaritat que hauria de comportar la moneda única, hem de completar la nostra unió econòmica i monetària mitjançant una autèntica unió financera, fiscal i política. Això també permetrà a Europa protegir millor els seus ciutadans de possibles crisis futures ".
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va dir: "La creació de l'euro fa 20 anys, al costat de l'alliberament d'Europa central i oriental i la reunificació d'Alemanya, va ser un moment fonamental en la història europea. La nostra moneda comuna ha madurat des d’aleshores en una poderosa expressió de la Unió Europea com a força política i econòmica al món. Malgrat les crisis, l'euro s'ha mostrat resistent i els vuit membres que es van unir als 11 originals han gaudit dels seus beneficis. A mesura que el món continuï canviant, continuarem actualitzant i enfortint la nostra Unió Econòmica i Monetària ".

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va dir: "L'euro era una conseqüència lògica i necessària del mercat únic. Facilita el viatge, el comerç i les transaccions dins de la zona euro i més enllà. Després de 20 anys, ara hi ha una generació que no coneix cap altra moneda nacional. Durant aquest temps, el BCE ha complert la seva tasca principal de mantenir l'estabilitat dels preus. Però també contribuïm al benestar dels ciutadans de la zona euro mitjançant el desenvolupament de bitllets de bitllets segurs i innovadors, la promoció de sistemes de pagament segurs, la supervisió dels bancs per garantir que siguin resistents i la supervisió de l’estabilitat financera a la zona euro ”.

El president de l'Eurogrup, Mário Centeno, va dir: "La moneda única ha estat un dels majors casos d'èxit europeus: no hi ha dubte de la seva importància i impacte durant les dues primeres dècades de la seva història. Però el seu futur encara s’està escrivint i això ens suposa una responsabilitat històrica. L'euro i l'estreta cooperació econòmica que comporta han evolucionat amb el pas del temps, superant els reptes que hi havia al seu pas. Ha recorregut un llarg camí des del començament i ha vist canvis importants arran de la crisi per ajudar-nos a deixar enrere les dificultats. Però aquesta feina encara no està acabada, requereix reformes contínues en temps bons com en moments dolents. No hi ha dubte de la nostra voluntat política per enfortir la Unió Econòmica i Monetària. Hem d’estar preparats per al futur que ens pot dependre; ho devem als nostres ciutadans ”.

anunci

Fons

El llançament de l'euro va suposar la culminació d'un llarg viatge que havia començat molt abans. La turbulència monetària mundial dels anys setanta i vuitanta havia exposat diferents països europeus i havia demanat solucions europees. A més, amb l'establiment d'un mercat únic, seria més fàcil treballar i comerciar si els europeus començessin a utilitzar una moneda única. Després de dècades de primers debats sobre com es podria aconseguir una Unió Econòmica i Monetària, el 1970 es va constituir el Comitè Delors. Sota la presidència del llavors president de la Comissió, Jacques Delors, va examinar els passos específics i graduals cap a aquesta moneda única. L'acord que els líders polítics van signar posteriorment el 1980 a Maastricht va donar vida a la moneda única, basant-se en l'informe del Comitè Delors i les negociacions posteriors. Com a tal, la signatura del fitxer Tractat de Maastricht es va convertir en un moment simbòlic en el pas cap a l'euro. El 1994, l 'Institut Monetari Europeu (EMI) va iniciar els seus treballs preparatoris a Frankfurt Banc Central Europeu (BCE) assumirà la seva responsabilitat en matèria de política monetària a la zona euro. Com a resultat, l’1 de juny de 1998 el BCE va entrar en funcionament.

L'1 de gener de 1999 es va llançar l'euro, convertint-se en la moneda oficial d'11 estats membres, amb responsabilitats de política monetària atribuïdes al Banc Central Europeu i a l'Eurosistema. Després de tres anys d’aparèixer als extractes bancaris de les persones al costat de les monedes nacionals, els bitllets i les monedes en euros van arribar a 12 països, que van participar així en el canvi de divisa més gran de la història. Els membres originals eren Àustria, Bèlgica, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Espanya i Portugal. Grècia es va unir el 2001. Des de llavors, set estats membres més han introduït l'euro (Xipre, Estònia, Letònia, Lituània, Malta, Eslovàquia i Eslovènia).

La segona moneda més utilitzada al món

L’euro ha recorregut un llarg camí des de les primeres discussions de finals dels anys seixanta fins a ser la moneda de 1960 milions d’europeus i utilitzat per altres 340 milions a tot el món. És la segona moneda internacional més important, amb uns 175 països del món que l’utilitzen o enllacen la seva pròpia moneda amb l’euro. És un magatzem de valor segur per als bancs centrals internacionals, utilitzat per emetre deutes a tot el món i àmpliament acceptat per a pagaments internacionals.

Deu anys després que la crisi financera va sacsejar el món, l'arquitectura de la Unió Econòmica i Monetària d'Europa s'ha reforçat significativament, però encara queda més feina per fer. Partint de la visió exposada al Informe de cinc presidents de juny de 2015 i els documents de reflexió sobre el Aprofundiment de la Unió Econòmica i Monetària i la Futur de les finances de la UE de la primavera de 2017, la Comissió Europea va establir un full de ruta per aprofundir en la Unió Econòmica i Monetària. Al desembre, els líders de la UE també convingut treballar per enfortir el paper internacional de l'euro com a part d'aquest viatge.

Una moneda única per al benefici de tots els europeus

Suport públic L'euro ha estat constantment elevat a la UE, especialment als països que ja utilitzen l'euro. La majoria del 74% dels enquestats a tota la zona de l'euro va dir que consideraven que l'euro era bo per a la UE; això és el mateix que la puntuació màxima rècord establerta l'any passat i confirma que el suport popular a l'euro és el màxim des que es van iniciar les enquestes el 2002. Una majoria del 64% dels enquestats de tota la zona de l'euro també va dir que considerava que l'euro era bo pel seu propi país. El 36% dels europeus identifica l'euro com un dels principals símbols de la Unió Europea, el segon més alt darrere de la "llibertat" com a símbol. Ha aportat beneficis visibles i molt pràctics a les llars, empreses i governs europeus: preus estables, costos de transacció més baixos, mercats més transparents i competitius i augment del comerç. Facilita viatjar i viure a l’estranger i protegir els estalvis.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències