Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

Factbox: el gran vot #Brexit de Gran Bretanya: què passa al parlament?

COMPARTIR:

publicat

on

La primera ministra Theresa May ha de guanyar una votació al parlament per aprovar el seu acord sobre el Brexit o arriscar-se a veure com la sortida de Gran Bretanya de la Unió Europea cau en el caos, escriure William James i Kylie MacLellan.

Cobertura completa: el camí cap al Brexit

May va ajornar la votació parlamentària sobre el seu acord el mes passat, admetent que estava previst que el perdés, i es va comprometre a buscar garanties de la UE per ajudar a guanyar els legisladors. La votació s’ha d’efectuar ara la setmana que comença el 14 de gener.

Per guanyar, May i els seus ministres hauran de superar l'oposició de tot l'espectre polític i derrotar els intents d'alterar o retardar el procés del Brexit o descarrilar-lo completament.

A continuació s’explica el funcionament de les votacions:

QUI?

El debat té lloc a la cambra baixa del parlament, la Cambra dels Comuns. May no té una majoria directa dels 650 legisladors i el DUP, el petit partit nord-irlandès que sol defensar el seu govern, s’oposa a l’acord.

anunci

May necessita 318 vots per aconseguir un acord a través del parlament, ja que set legisladors del Sinn Fein no seuen, quatre oradors no voten i els quatre caixers no es comptabilitzen.

QUAN?

El Parlament va celebrar tres dies de debat al desembre abans d’ajornar la votació. Està previst que el debat es reiniciï el proper dimecres. El govern proposarà un calendari per a quants dies hauria de durar i quan serà la votació.

Fins ara, el govern ha establert plans per celebrar el debat els dies 9 i 10 de gener. També ha proposat continuar el debat l'11 de gener, tot i que el parlament no s'hauria de presentar aquell dia.

El debat de desembre tenia previst durar cinc dies, de manera que es preveu que el debat reiniciat continuï la setmana del 14 de gener, quan el govern ha dit que se celebrarà la votació.

Cada dia pot durar fins a vuit hores, i els horaris d’inici i d’arribada variaran d’un dia a l’altre.

L’últim dia hi haurà una sèrie de vots: primer, aprovar o rebutjar fins a sis esmenes a la moció del govern i, després, aprovar o rebutjar la moció. Encara no està clar a quina hora començaran les votacions.

QUÈ?

El debat serà sobre si s’aprova una moció que afirma que el parlament ha aprovat l’Acord de retirada (un text legal que estableix les condicions de sortida) i una declaració política independent que descrigui la relació a llarg termini que Gran Bretanya mantindrà amb la UE.

QUÈ SÓN LES MODIFICACIONS?

Els legisladors poden presentar esmenes a aquesta moció. John Bercow, el president de la Cambra, escull com a màxim sis d'aquests darrers dies i es votarà a menys que els proposants optin per retirar-los.

Si s'aprova, s'inclouria una esmena a la redacció de la moció final. Tot i que les esmenes reeixides no obligarien el govern a complir-les, serien políticament difícils d’ignorar i podrien dictar els següents passos de May.

Els ministres han expressat la seva preocupació perquè si el Parlament aprova alguna esmena, això podria evitar que es ratifiqui l'acord perquè la votació final no pot proporcionar l'aprovació clara i inequívoca legalment necessària de l'acord de May.

Les esmenes es votaran abans de la votació decisiva sobre si s'aprova la moció general, és a dir, May ha de guanyar una sèrie de vots, en lloc de només un, cadascun amb el potencial de desaprofitar el seu pla.

COM S’ANUNCIARÀ EL RESULTAT?

Un cop acabat el debat, l'orador sol·licitarà als partidaris de cada esmena que cridin "sí" i, després, als que estan en contra que diguin "no". Mentre alguns legisladors cridin "no", l'orador convocarà una votació formal, coneguda com a divisió.

Els votants els registren els legisladors que caminen per diferents portes, fora de la vista de les càmeres de televisió i els espectadors. Un cop completada la plantilla (que pot trigar fins a 15 minuts), els legisladors tornen a la cambra de debat.

Quatre caixers designats es reuniran davant de l’altaveu i un llegirà el resultat en veu alta.

Un cop votades totes les esmenes, es passa a votació la moció principal mitjançant el mateix procés.

QUÈ PASSA SI PERD?

Per llei, si es rebutja l'acord, els ministres tenen 21 dies per indicar com tenen intenció de procedir. El govern ha dit anteriorment que, si es rebutja l'acord, la Gran Bretanya abandonarà la UE sense un acord el 29 de març.

La realitat és que la gran incertesa de la cinquena economia mundial i la probable reacció adversa dels mercats financers exigirien una reacció política molt més ràpida.

Alguns mitjans han informat que May demanaria al parlament que tornés a votar l'acord. Amb 117 dels 317 legisladors del seu partit que han votat en contra en una votació de confiança al desembre, és probable que també es vegi pressionada per dimitir.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències