Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#StateAid: la Comissió adopta dues decisions que recomanen la imposició de ports a Itàlia i Espanya

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha proposat, en dues decisions diferents, que Itàlia i Espanya alinein la seva fiscalitat dels ports amb les normes d'ajuda estatal. La competència transfronterera té un paper important en el sector portuari i la Comissió es compromet a garantir condicions equitatives en aquest sector econòmic clau.

Els ports realitzen tant activitats no econòmiques (per exemple, el control del trànsit marítim) que normalment són competència de les autoritats públiques i estan fora de l'àmbit de control de les ajudes estatals de la UE i activitats econòmiques, a les quals s'apliquen les normes d'ajuda estatals de la UE. L'explotació comercial de les infraestructures portuàries, com ara l'accés de pagament al port, constitueix una activitat econòmica.

Una exempció de l'impost de societats per als ports que obtenen beneficis d'activitats econòmiques els pot proporcionar un avantatge competitiu quan operen al mercat interior i, per tant, comporta ajuts estatals, que poden no ser compatibles amb la normativa de la UE. A Itàlia, els ports estan totalment exempts de l'impost sobre la renda de societats.

A Espanya, els ports estan exempts de l'impost sobre societats sobre les seves principals fonts d'ingressos, com ara les taxes portuàries o els ingressos per contractes de lloguer o concessió. Al País Basc, els ports estan totalment exempts de l'impost de societats. L'abril de 2018, la Comissió va informar a Itàlia i Espanya de les seves preocupacions pel que fa als seus règims de tributació dels ports. La Comissió considera que, tant a Itàlia com a Espanya, els règims fiscals existents proporcionen als ports un avantatge selectiu que pot infringir les normes de la UE sobre ajudes estatals.

Per tant, la Comissió ha convidat Itàlia i Espanya a adaptar la seva legislació per garantir que els ports, a partir de l'1 de gener de 2020, paguin l'impost de societats de la mateixa manera que altres empreses d'Itàlia i Espanya, respectivament. Ara cada país té dos mesos per reaccionar.

La comissària Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "Els ports són una infraestructura clau per al creixement econòmic i el desenvolupament regional. És per això que les normes d'ajuda estatal de la UE ofereixen ampli marge perquè els estats membres donin suport i inverteixin en els ports. Al mateix temps, garantir una competència justa a tota la UE, els ports que generen beneficis per activitats econòmiques haurien de pagar impostos de la mateixa manera que altres empreses, ni més ni menys".

El comunicat de premsa complet està disponible online.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències