#FinnishEUPresidency ha instat a reforçar les normes de drets humans sobre empreses

| Febrer 15, 2019

La tràgica presa s'enfonsa en Brumadinho, Brasil, el gener de 25, que va veure com a mínim 150 va perdre la vida i es van destruir milers de mitjans de vida, destaca el cost humà de les normes febles sobre els negocis que operen al sud global. Tanmateix, malgrat aquests perills, la major part de l'enfocament de les empreses europees en els drets humans i laborals continua sent superficial, posant en perill la vida i alimentant la desconfiança del govern i els negocis, escriure Phil Bloomer i Sharan Burrow.

La Presidència finlandesa de la UE aquest any presenta l'oportunitat de canviar això. Un grup de líders sindicals i de la societat civil van emetre una carta oberta aquesta setmana demanant al govern finlandès que intensifiqui l'ambició de la UE per abordar l'impacte dels negocis sobre els drets humans. La carta demana un impuls seriós per exigir la diligència deguda als drets humans de les empreses a nivell de la UE, una causa que guanya terreny a causa de la feble implementació dels requisits de transparència en els negocis.

Avui 50 de les empreses més grans del món confia en un mà d'obra amagada. Aquests treballadors constitueixen el 94% de la mà d'obra total de les empreses, però no tenen relació directa amb la mateixa multinacional, els CEOs no es responsabilitzen del benestar de les persones que generen riquesa per als seus accionistes. Això exposa l'escala de la crisi dels drets humans i laborals en les cadenes de subministrament mundials.

L'any passat, va entrar en vigor la Directiva d'informació no financera de la UE, que exigia a les empreses que incloguessin declaracions sobre el seu impacte ambiental i el respecte dels drets humans en els seus informes anuals. La primera anàlisi de com s'està implementant en tots els criteris constata que les empreses demostren un compromís superficial en el millor dels casos.

Fora de les empreses 100 analitzades per la Aliança de Transparència Corporativa, més 90% va reportar un compromís de respecte dels drets humans. Però només 36% descriu el seu sistema de diligència deguda als drets humans, mentre que 26% proporciona una clara declaració de problemes rellevants de drets humans i només un deu per cent descriu exemples o indicadors per demostrar una gestió eficaç d'aquests problemes d'alt risc.

Sota el Principis Rectors dels negocis i drets humans, totes les empreses tenen la responsabilitat de comprometre's amb la diligència deguda als drets humans per identificar, prevenir i mitigar els impactes dels drets humans. Aquesta responsabilitat es fa ressò al marc de l'OCDE Due Diligence, que s'ha utilitzat en altres normatives de la UE per abordar els minerals del conflicte.

Tanmateix, l'informe de l'Aliança per a la Transparència Corporativa considera que la manca de claredat en la Directiva d'informació no financera de la UE ha donat com a resultat que les empreses optin per un mínim compliment en lloc d'un compromís més profund en línia amb aquests estàndards internacionals.

Aquesta mala resposta de les empreses reflecteix l'experiència d'altres jurisdiccions amb requisits obligatoris de transparència, com ara la Llei de l'esclavitud moderna del Regne Unit que no ha donat el canvi transformacional que molts esperaven. El última anàlisi va trobar que 70% de les empreses FTSE 100 no informaven de mesures suficients per fer front a l'esclavitud en virtut de la Llei. Actualment s'està realitzant una revisió independent i un informe provisional recomanar recentment l'enfortiment de la Llei mitjançant la introducció de sancions. De la mateixa manera, 28% de les empreses britàniques avaluades sota la directiva de la UE ni tan sols esmenten l'esclavitud moderna en els seus informes anuals.

Tal com ha assenyalat el vicepresident del Parlament Europeu, Heidi Hautala: "És difícil exigir decisions sostenibles dels inversors si no tenen visibilitat sobre la sostenibilitat de les accions de la companyia". Aliança dels inversors pels drets humans, El Principis de les Nacions Unides per a la inversió responsable, i fins i tot el major gestor d'actius del món BlackRock, demanen cada vegada més que les empreses intensifiquin el seu compromís en temes socials i mediambientals.

Algunes empreses líders atenen aquesta convocatòria, però romanen en minoria. Empreses com la multinacional finlandesa Nokia i més de 70 a altres empreses finlandeses també estan reconeixent cada cop més el cas de negoci per a la regulació per tal d'establir un nivell de joc.

Hi ha indicis que la demanda de regulacions de diligència deguda als drets humans està creixent a Europa. Segons el seu Pla d'Acció Nacional sobre drets humans i empresarials, el govern alemany ha obert la possibilitat d'accions legislatives si menys de 50 per cent de les empreses alemanyes implementen la diligència deguda als drets humans per part de 2020. A projecte de llei ara està en discussió que exigeix ​​que les empreses alemanyes tinguin més empleats de 250 i més de 40 milions d'euros en facturació anual per dur a terme la diligència deguda als drets humans a les cadenes de subministrament. Altres governs inclosos Suïssa, Luxemburg, Països Baixos i Àustria estan considerant propostes legislatives per examinar també la introducció d'aquesta legislació. Tots els ulls són ara a França, el primer país a adoptar aquest requisit sota el seu Dret de vigilància. Tot i que aquestes iniciatives a nivell nacional són importants i benvingudes, podrien donar lloc a solucions només parcials.

Per evitar això, la UE podria tenir un paper important a l'hora d'unificar i harmonitzar aquestes iniciatives, i Finlàndia està ben situat per assumir aquest repte durant la seva Presidència de la UE. Finlàndia és un dels primers països en emetre un Pla d'acció nacional sobre negocis i drets humans i té una fort moviment de grups de la societat civil, sindicats i empreses que demanen una legislació obligatòria sobre drets humans.

Si bé cada vegada més CEOs reconeixen els escàndols d'explotació i fins i tot l'esclavitud en les cadenes de subministrament, la pressió per actuar com a empresaris responsables en totes les seves operacions requereix una diligència deguda degudament. No hi pot haver més excuses per als negocis. Es responsabilitzaran del seu no actuar per evitar el risc de drets humans i laborals a través de les cadenes de subministrament.

Els requisits de la diligència de drets humans més forts i més harmonitzats faran que els inversors i la societat civil disposin d'una millor informació per avaluar si les empreses estan fent prou per complir les seves responsabilitats en matèria de drets humans i perquè les empreses facin decisions d'inversió i compra més informades.

Més important encara, si es fa bé, podrien salvar vides i mitjans de subsistència. Per recuperar la confiança dels treballadors i els votants, es prendrà l'imperi de la llei i la garantia d'un futur segur i just.

Sharan Burrow és secretari general de la Confederació Sindical Internacional. Phil Bloomer és director executiu de la Centre de recursos per a negocis i drets humans.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brasil, EU, Finlàndia

Els comentaris estan tancats.