Compromís amb #Turkmenistan: un pas massa lluny?

| Febrer 23, 2019

Els empresaris alemanys sempre han estat més inclinats que els seus homòlegs d'altres països de l'Europa occidental per buscar oportunitats comercials orientals.

Les tensions recents de la UE estan relacionades amb el ferm suport d'Alemanya del gasoducte Nordstream-2 que subministrarà gas rus a Alemanya (evitant Ucraïna), i en l'ex canceller Schroeder, 2017, va ser designat al consell de Rosneft, la petroliera estatal de Rússia.

Els empresaris del país solen ser els primers a explorar oportunitats a Ucraïna, el Caucas i Àsia Central.

Durant el mes de febrer, a Berlín, es va celebrar un fòrum comercial amb Turkmenistan, on el país d'Àsia central va mostrar els seus recursos naturals i el clima d'inversió suposadament amigable. El Fòrum Empresarial Turkmen-Alemany va comptar amb la presència d'empreses alemanyes interessades 70 i operadors regionals que incloïen noms d'alt perfil com ara Claas i Siemens.

Un discurs va ser pronunciat per Michael Harms, cap de l'Associació Alemanya d'Empreses Orientals (OAOEV). L'OAOEV acull diversos esdeveniments d'inversió bilaterals relacionats amb l'espai post-soviètic, inclosa la propera 'Conferència Jurídica de Rússia' i 'Fòrum Econòmic de Letònia'. Harms i el seu president, industrial químic Wolfgang Büchele, van ser fins i tot convidats a la presentació de Putin a empreses alemanyes a 2018.

Tanmateix, l'establiment d'un fòrum d'inversió centrat turc a Berlín és una mica sorprenent.

A diferència de l'economia profundament sofisticada de Rússia, Turkmenistan ha estat un dels règims més pobres i més corruptes de la Terra des de la seva independència a 1992. Cada estiu, el país obliga a milers d'adults a collir cotó en una de les manifestacions més grans del món de treballs esclavitzats orquestrats per l'estat. La tortura és àmplia, les vises de sortida són difícils de venir i els ciutadans no tenen drets per a la propietat. L'aïllacionisme de Turkmenistan significa que les dades sobre la pobresa no estan disponibles, però es creu que es dispara per sobre d'altres estats d'Àsia Central. I mentre l'Aràbia Saudita finalment va aixecar la prohibició dels conductors femenins a 2018, fonts diuen que la policia de Turkmenistan ha començat a retirar els permisos de conduir de les dones en massa.

Això es produeix mentre el còmic President Berdimuhamedov guanya la fama de YouTube quan mostra el seu aixecament de peses durant les reunions del gabinet, reprimeix els videos amb el seu nét i mostra les seves habilitats i poesia a la televisió nacional. Els automòbils negres són prohibits d'entrar a la capital, Ashgabat, per por que arruïnarà l'efecte dels milers de milions de dòlars de palaus de marbre blanc construïts amb fons públics. El president afirma haver obtingut el 97.7% de la votació en 2017.

Les acusacions dels abusos dels drets humans i el comportament del lideratge del país han fet poc per dissuadir els inversors de mercat emergents en el passat. No obstant això, Turkmenistan combina això amb un talent notable per atacar aquests inversors mitjançant l'expropiació dels seus actius, no pagant els seus deutes i perseguint-los fora del país.

Més recentment, Turkmenistan va reduir l'accés a les seves línies de telecomunicacions per a MTS, la principal companyia de telecomunicacions de Rússia, tot i que la companyia els havia creat. Això va provocar una reclamació d'arbitratge de $ 750 milions llançada al Centre Internacional per a la Liquidació de Controvèrsies Comercials (CIADI) del Banc Mundial a 2018.

Una empresa bielorussa, Belgorkhimprom, ha estat bloquejada per accedir a una planta de potasa que va construir sobre un contracte governamental. La companyia encara no s'ha pagat íntegrament. En els últims anys, la quantitat d'arbitratges ha estat presentada per empreses constructores turques que tenen milions de dòlars de deutes no pagats.

La cobdícia de Turkmenistan també ha afectat els inversors alemanys; A l'octubre, XIMUM, l'ICSID va registrar un reclam de l'empresa alemanya d'enginyeria Unionmatex Industrieanlagen contra Turkmenistan després de l'obstrucció estatal que va obligar a l'empresa a administrar.

Turkmenistan és una de les majors crisis econòmiques de la seva història. A mesura que augmenta la producció agrícola a la televisió estatal, les cues per a la farina són progressivament més llargs, ja que el Govern destina els serveis públics i els ministeris a estalviar costos.

Rússia i Iran encara no han reiniciat les importacions de gas. El país necessita desesperadament les finances internacionals i, a més, es mostra com un soci poc fiable per a qui investeix.

Hi ha alguna cosa profundament engendrada a la psique alemanya per girar i mirar cap a l'est cap a projectes d'inversió emocionants. Tanmateix, com Harms i els seus amics acaloren als representants d'aquest terrible règim, qualsevol compromís amb els inversors és inútil.

Innombrables informes de drets humans han fet poc per reduir els abusos que es duen a terme als ciutadans per un líder egoista i insegur que ha desorganitzat l'economia a terra. Sense cap clima inversor positiu per justificar-ho, participar amb el govern de Turkmenistan és un pas massa llunyà.

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Germany