#Palestine: "La UE és un jugador seriós, podria reactivar The Quartet", diu Mansour

| Març 7, 2019

El Comitè de les Nacions Unides sobre l'exercici dels drets inalienables del poble palestí va visitar Brussel · les el passat mes de 6 per reunir-se amb funcionaris i parlamentaris de la Unió Europea. Els delegats van descriure les reunions com "molt productives", escriu Catalina Feore.

La visita va tenir com a objectiu revitalitzar l'acció regional i nacional a Europa i donar una nova vida a la solució de dos estats del conflicte entre Israel i Palestina. Una solució que diu el comitè és l'única forma viable de posar fi a l'ocupació israeliana i complir els drets inalienables del poble palestí, incloent la independència i la sobirania de l'Estat de Palestina sobre la base de les fronteres pre-1967, amb Jerusalem oriental com a capital .

La situació sobre el terreny al territori palestí ocupat continua deteriorant-se. Observador permanent de l'Estat de Palestina davant l'ambaixador de les Nacions Unides, Riyad Mansour (a la foto) van dir que van tenir bones reunions i es van rebre idees pràctiques de manera positiva, per estalviar col·lectivament el consens global per resoldre aquest conflicte al acabar l'ocupació i donar suport a la solució de dos estats. Va dir que aventurar-se en noves idees no seria útil i la situació s'allunyaria del consens acordat.

Mansour va dir que la UE era un "jugador seriós" que no podia ser ignorat. Una acció que podria prendre seria reactivar el quartet (establert a 1991, "El Quartet" està format per les Nacions Unides, els Estats Units, la Unió Europea i Rússia).

La delegació també va sol·licitar el suport de la Unió Europea per: (1) reconèixer l'Estat de Palestina, mentre seguia donant suport al Govern palestí; (2) recolza la plena adhesió de l'Estat de Palestina a les Nacions Unides, tenint en compte el creixent paper important que ha assumit a través de la presidència del G77; i (3) abordar el dèficit en el finançament de l'Organisme d'Obres Públiques i Socors de les Nacions Unides per a Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) i recolzar el dret de retorn dels refugiats palestins, a la llum de la crisi pressupostària actual i la pròxima renovació del seu mandat Assemblea General.

La delegació també demanarà actualitzacions sobre la implementació per part de la UE de la seva política de diferenciar, entre Israel i el Territori Palestí Ocupat, tant en els seus tractes com en la cooperació amb Israel mateix (per exemple, les importacions israelianes a la UE), així com a la UE o empreses internacionals que realitzen negocis en el territori palestí ocupat en violació del dret internacional. En aquest context, la delegació defensarà el suport de la UE i el suport belga a la publicació de la respectiva base de dades establerta pel Consell de Drets Humans de l'ONU com una eina necessària per promoure una major transparència i rendició de comptes per part d'estats i empreses.

La delegació del Comitè va incloure als ambaixadors de les Nacions Unides i als representants de Senegal (president de la Comissió); Afganistan, Cuba, Malta i Namíbia (Vicepresidències de la Comissió); i l'Estat de Palestina (Observador del Comitè).

La comissió també es reunirà amb els parlamentaris belgues, ja que Bèlgica ocuparà un lloc al Consell de Seguretat de l'ONU a 2019-2020.

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Hamàs, Israel, Autoritat Palestina (AP)