#ExternalAction - Més fons per a #HumanRights, #Development i #Peace

Els fons d'acció exterior de la UE haurien de donar suport als objectius del desenvolupament, el clima i els objectius mediambientals i promoure la democràcia, l'estat de dret i els drets humans, diuen els eurodiputats.

El dimecres (març de 27), el Parlament Europeu va aprovar la seva posició sobre la proposta Instrument de Barris, Desenvolupament i Cooperació Internacional (NDICI).

Un cop acordat pel Parlament i els ministres de la UE, el nou instrument financer es destinarà a distribuir gran part del finançament de l’acció exterior de la UE, amb un pressupost proposat de XNXX bilions d’euros en preus corrents per al període 93.154-2021, un augment de gairebé 2027bn € en comparació amb la proposta de la Comissió Europea.

El NDICI combina la majoria dels instruments actuals de finançament extern de la UE, inclosos el Fons Europeu de Desenvolupament, en un instrument ampli. Un cop vigent, serà la principal eina de la UE per fomentar la cooperació amb països no comunitaris del barri i més enllà, i per implementar els seus compromisos internacionals derivats dels objectius de desenvolupament sostenible de 2030 i de l'Acord de París sobre el canvi climàtic. Concretament, el Parlament proposa que 45% dels fons NDICI donin suport als objectius del clima i el medi ambient.

El nou instrument també establirà un marc (el Fons Europeu per al Desenvolupament Sostenible Plus) per a inversions externes destinades a augmentar els recursos financers addicionals per al desenvolupament sostenible del sector privat.

Fons suspesos si la democràcia o l’estat de dret es deterioren

Els diputats europeus consideren que la promoció de la democràcia, la pau i la seguretat, l’estat de dret i el respecte pels drets humans són objectius centrals de l’acció exterior de la UE. Per tant, els països que recauen en aquestes àrees haurien d’afrontar la suspensió total o parcial del finançament de la UE.

A més, el Parlament proposa augmentar els fons destinats a activitats relacionades amb els drets humans i la democràcia a tot el món, com a mínim, a uns 100 milions d'euros. Tenint en compte l'espai cada vegada més reduït per a la societat civil a tot el món, els eurodiputats volen augmentar el finançament de la Unió Europea per a organitzacions de la societat civil per un import de XNXX bilions d'euros, amb un import addicional de milions de dòlars nord-americans per a autoritats locals.

Finalment, els eurodiputats insisteixen que almenys 95% del finançament de la UE en virtut d’aquest Reglament hauria de contribuir a accions dissenyades de manera que compleixin els criteris d’assistència oficial al desenvolupament (un indicador del flux d’ajut internacional), en comparació amb el 92% proposat originalment. .

Més control polític i millor governança

Tot i que reconeix la necessitat d'una major flexibilitat a l'hora de gestionar els instruments d’acció externa de la UE, el Parlament també vol equilibrar-lo amb un major control parlamentari, així com reforçar les disposicions de governança i rendició de comptes per a la programació i administració de fons.

El text va ser aprovat per 420 vots a favor, amb 146 contra i 102 abstencions.

Propers passos

Per entrar en vigor, el Parlament proposarà un acord entre el Parlament i el Consell. S'espera que les negociacions entre les dues institucions de la UE comencin a finals d’any.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, Drets humans, Drets humans

Els comentaris estan tancats.