Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#CEMBUREAU - Com la indústria europea del ciment assegura avui un futur sostenible

COMPARTIR:

publicat

on

CEMBUREAU actua com a associació representativa de la indústria del ciment. Comprèn les associacions nacionals de la indústria cimentera i les empreses cimentàries de la Unió Europea (excepte Malta i Eslovàquia) més Noruega, Suïssa i Turquia, amb Croàcia i Sèrbia com a membres associats, escriu l'Associació Europea del Ciment de CEMBUREAU, el conseller delegat Koen Coppenholle.

El ciment és vital per a la nostra societat europea moderna. És un ingredient crític del formigó que s'utilitza en moltes de les llars, edificis i infraestructures que depenen cada dia.

La indústria europea del ciment proporciona llocs de treball directes a 47,000 i aporta un valor afegit a l’economia europea a més d’uns milions d’euros. Quan incloem la indústria del formigó, això augmenta amb més de 4 milions de llocs de treball i més de € 1bn en valor afegit econòmic.

Fer ciment és intensiu en energia i, per tant, el sector treballa dur per millorar la sostenibilitat de les seves operacions. Ja s'han fet progressos significatius per reduir l’ús de combustibles fòssils als forns de ciment d’Europa. L’ús de combustibles alternatius adequats en forns de ciment es coneix com a co-processament. El co-processament permet reutilitzar els residus diaris com a font d'energia alternativa i també proporcionar matèries primeres per fabricar ciment.

Cada any es processen aproximadament uns 10 milions de tones de residus en forns de ciment a tot Europa. Mitjançant l’ús de plàstics mixtos, pneumàtics usats, dissolvents, biomassa i altres materials, els forns de ciment proporcionen una solució real per fer front a aquests materials difícils de reciclar. Sense forns de ciment, les comunitats es veuran obligades a finançar altres opcions de tractament més cares i menys efectives. El co-processament redueix les emissions de CO2, disminueix la demanda de combustibles fòssils verges i garanteix que es recuperen completament els recursos descartats. És un veritable exemple de l’economia circular a gran escala.

De mitjana, a Europa, 44% de la calor necessària per fabricar ciment prové de combustibles alternatius, però hi ha diferències significatives en el nivell de co-processament entre els estats membres, que van des del mínim de 7% fins al 65%. Un estudi recent realitzat per Ecofys demostra que no hi ha barreres tècniques que impedeixin una taxa mitjana de co-processament de 60 per part de 2030.

El que manca clarament és un enfocament coordinat a tot Europa que desbloqueixi tot el potencial del co-processament. Aquesta setmana és la Setmana Verda de la UE i el tema és posar en el punt de mira la implementació ambiental. Una pregunta clau per a la Comissió Europea és: Per què existeixen "mancances en la implementació"? Un dels eixos clau de CEMBUREAU és abordar les diferències legislatives i reguladores que existeixen a tot Europa per garantir que el sector del ciment pugui assolir el 60% del co-processament.

anunci

A mesura que ens dirigim a un any de canvi per a les institucions de la UE, la indústria demana a la Comissió Europea que garanteixi que els processos de codificació contribueixin als objectius nacionals de reciclatge de residus municipals. S'ha treballat amb la Comissió Europea per trobar un mètode fiable per avaluar els beneficis del coprocessament. Però també requerirà incentius i suports per continuar desviant els residus de l’abocador, fomentar l’ordenació adequada dels residus municipals i garantir que els estats membres assoleixin el seu potencial de reciclatge complet.

Durant la Setmana Verda de la UE, el sector europeu del ciment només destaca un dels àmbits en què treballa per construir una Europa més sostenible i circular. Amb un alt nivell d’ambició i cooperació entre els responsables polítics i la indústria, els ambiciosos objectius d’acció econòmica i climàtica d’Europa es poden realitzar.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències