Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

#OperationalTaskForce condueix al desmantellament d’un dels grups de crims més prolífics d’Europa

COMPARTIR:

publicat

on

Un grup internacional de criminalitat organitzada altament professional i perillós va ser desmantellat la setmana passada després d’una complexa investigació realitzada en el marc d’un grup operatiu conjunt operatiu, establert a l’Europol, entre l’oficina de policia criminal de Lituània, la britànica HM Revenue and Customs, la policia polonesa Oficina Central d'Investigació, la Policia Penal Central d'Estònia sota la Junta de Policia i Guàrdia de Fronteres i la Guàrdia Civil i Policia Nacional espanyoles. 

L’operació, anomenada codi Icebreaker, és la més gran d’aquest tipus a Europa enfront d’aquest grup de crims organitzats, compost per nacionals de Lituània i altres països de la UE, implicats en el tràfic a gran escala de drogues i cigarretes, assassinats i blanqueig de diners. .

Més que policia i duaners de 450, incloent-hi unitats d'intervenció especials, a Polònia, Lituània, Regne Unit i Espanya, van dur a terme incursions coordinades dirigides als membres d'aquesta xarxa criminal molt professional i professional a llarg termini a les primeres hores de 15 i 16 Maig amb el suport d’Europol i d’Eurojust.

Com a resultat, el sospitós líder, un nacional lituà de 48, va ser arrestat a Espanya. Altres sospitosos de 21 van ser detinguts a Polònia, Lituània, Espanya i el Regne Unit. Es van realitzar cerques domèstiques de 40, que van suposar la presa de 8 milions d’euros en efectiu, diamants, barres daurades, joies i vehicles de luxe, així com el descobriment de compartiments ocults utilitzats per contrabandear drogues i substàncies psicotròpiques. També es va confiscar una quantitat important de cigarrets il·lícits.

La magnitud dels danys causats per aquest grup de delinqüència organitzada és significativa: es creu que aquests delinqüents van adquirir uns milions d’EURX estimats a conseqüència de les seves activitats delictives per al període 680-2017 sol. Aquest grup criminal va traslladar drogues i cigarrets al Regne Unit, abans de fer contraban als efectius obtinguts il·legalment a Polònia per mitjans diferents. Els diners es van rentar a través d’oficines de canvi de divises i posteriorment es van invertir en béns immobles a Espanya i altres països.

Els líders i els membres d’aquest grup criminal van utilitzar mesures de contra vigilància i contraintel·ligència per intentar eludir les autoritats policials, així com dispositius de comunicació xifrats especialitzats. L'operació sense precedents de cooperació policial i judicial judicial internacional, que va ser coordinada a nivell internacional per l'Europol i Eurojust, va ser la culminació de molts mesos d'una planificació minuciosa entre les forces de l'ordre i les agències judicials per preparar-se per a l'acció.

Iniciat per les autoritats lituanes a 2016, la investigació es va fer referència a Estònia, Polònia i Europol per ajudar a recollir proves contra membres de primer nivell d'aquesta xarxa. La investigació es va estendre ràpidament al Regne Unit i a Espanya després que es establissin vincles delictius en tots aquests països.

anunci

La creació d’un grup de treball operatiu entre els cinc països i Europol el novembre de 2018 va tenir un efecte catalitzador sobre l’escala i la intensitat de la investigació, facilitant el desenvolupament d’una estratègia conjunta per orientar tota la xarxa. Va portar a dur a terme una de les operacions de policia secreta més grans recentment contra un grup de crims organitzats.

A causa de les exigents mesures d’investigació a nivell internacional, es van crear equips d’investigació conjunta (JIT) entre els països que van cooperar amb l’assistència d’Eurojust.

Aquesta bona cooperació transfronterera es va reflectir en el camp durant els dies d’acció. Es van desplegar tres experts d’Europol a Lituània i Polònia per proporcionar suport operatiu a mida. Els agents de policia de Lituània, Espanya i Polònia també es van desplegar a la zona dels estats membres participants per facilitar en temps real l'intercanvi d'informació entre les seves autoritats nacionals.

Durant els dies d'acció conjunta, la coordinació d'Europol va permetre a les autoritats judicials i policials del terreny seguir l'acció en temps real, alhora que va fer possible l'anàlisi ràpida de les noves dades a mesura que es recopilaven durant l'acció i ajustar l'estratègia segons es requereixi. El grup operatiu operatiu establert a l'Europol va proporcionar una plataforma perquè les forces de l'ordre de diferents països poguessin treballar directament junts en aquest cas i intercanviar sistemàticament informació operativa.

Partint d’aquest fet, els investigadors van poder desplegar noves i avançades tàctiques especials sobre el terreny per identificar i capturar eficaçment els sospitosos.

Europol i Eurojust van jugar un paper fonamental en la reunió de tots els països implicats, garantint la coordinació de les investigacions, així com l'anàlisi i altres ajuts operatius.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències