Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#StateAid - La Comissió obre una investigació en profunditat sobre la mesura de reserva estratègica d'electricitat de #Lituània

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha obert una investigació en profunditat per avaluar si el suport lituà a la companyia energètica AB Lietuvos Energija en el context d’una mesura de reserva estratègica podria haver afavorit indegudament la companyia i va distorsionar la competència al mercat únic, en violació de les normes d’ajuda estatal de la UE. .

La investigació de la Comissió es refereix a una mesura de reserva estratègica d'electricitat, que es va aplicar a Lituània fins al 2018. Les reserves estratègiques solen mantenir certes capacitats de generació fora del mercat elèctric per operar només en casos d'emergència. Poden ser necessaris per garantir la seguretat del subministrament elèctric quan els mercats d’electricitat estan en procés de transició i reforma i estan destinats a protegir-se del risc d’interrupcions del subministrament durant aquestes transicions.

Des del 2013 fins al 2018 (quan es va suspendre l’esquema), la central elèctrica lituana (LPP), propietat d’AB Lietuvos Energija, titular de l’Estat de Lituània, va ser seleccionada pel govern lituà per proporcionar serveis de reserva estratègica amb la intenció d’augmentar la seguretat de subministrament d'electricitat a Lituània. LPP es va pagar per la prestació d’aquests serveis.

El 2016, la Comissió va rebre una queixa formal al·legant que la mesura era incompatible amb les normes d’ajuts estatals de la UE. La Comissió ha arribat a la conclusió preliminar que la mesura constituïa ajuda d'Estat. La Comissió avaluarà ara l'ajuda per assegurar-se que no distorsioni indebitament la competència dins del mercat únic de la UE.

Perquè la Comissió aprovi una mesura de capacitat segons les normes d’ajuda estatal de la UE, l’Estat membre ha de demostrar la necessitat de la mesura, assegurar-se que s’adapti a la finalitat i estigui oberta a tots els proveïdors de capacitat.

En aquesta etapa, la Comissió està preocupada pel fet que la mesura no hagi estat conforme amb les normes sobre ajuts estatals de la UE. La investigació en profunditat de la Comissió examinarà en particular si:

anunci

(i) La reserva estratègica era necessària per garantir la seguretat del subministrament d'electricitat durant el període 2015-2018, quan Lituània es va relacionar significativament amb els països veïns;

(ii) Era adequat i proporcionat que Lituània assignés el servei directament i exclusivament a LPP, sense tenir en compte altres proveïdors de capacitat potencials, com ara altres centrals elèctriques, emmagatzematge o resposta a la demanda;

(iii) El disseny de la reserva estratègica va distorsionar la formació de preus de mercat i va minar la inversió d'altres operadors del mercat que podrien haver contribuït a la seguretat del subministrament.

La Comissió investigarà més endavant per determinar si es confirma la seva preocupació inicial. L’obertura d’una investigació en profunditat proporciona a Lituània i als tercers interessats l’oportunitat de presentar comentaris. No prejutja el resultat de la investigació.

Fons

Les reserves estratègiques com la mesura lituana són mecanismes de capacitat.

La Comissió va dur a terme una investigació sectorial en mecanismes de capacitat entre l’abril 2015 i el novembre 2016, que conclòs que les reserves estratègiques poden ser intervencions adequades on els estats membres identifiquin riscos temporals. Les reserves estratègiques només s'han de desplegar en situacions d’emergència. Han de mantenir-se fora del mercat per minimitzar les distorsions al funcionament del mercat. Les reserves estratègiques han de ser mesures de transició, que acompanyin les reformes del mercat i queden eliminades tan aviat com les reformes tinguin efecte.

La Comissió ha valorat les reserves estratègiques en dos casos anteriors quant a Alemanya (SA.45852) i Bèlgica (SA.48648) i van aprovar aquestes mesures al febrer de 2018.

La versió no confidencial de la decisió es publicarà al registre d'ajudes estatals al competència lloc web sota els números de casos SA.44725 i SA.45193, un cop resoltes les qüestions de confidencialitat. El State Aid Weekly e-News llistes de noves publicacions de decisions sobre ajuts d'Estat a Internet i en el Diari Oficial de la UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències