#SecurityUnion - La UE reforça les normes sobre explosius casolans i lluita contra el finançament del terrorisme

El Consell ha adoptat dos fitxers prioritaris importants sota la Unió de Seguretat que reforcen les normes de la UE sobre precursors d’explosius i faciliten l’accés a la informació financera a l’aplicació de la llei.

Les regles reforçades sobre els precursors d’explosius garantiran més garanties i controls, inclosos els en línia, sobre la venda i comercialització de productes químics perillosos que s’utilitzen per produir explosius "casolans" en diversos atacs terroristes a Europa. Les noves mesures d’accés a la informació financera permetran a les forces de l’ordre obtenir informació financera important a través de les fronteres ràpidament, ajudant-les a combatre els delictes greus i el terrorisme de manera més eficaç.

Dimitris Avramopoulos, comissionat per a la immigració, els afers interns i la ciutadania, va dir: "Els terroristes i els delinqüents els resulta molt més difícil aconseguir productes químics perillosos per produir bombes casolanes o diners per alimentar els seus crims. M'alegro de veure que la Unió de Seguretat que hem anat construint durant els darrers anys de 5 està progressant de manera constant i que estem tancant les llacunes de seguretat més pertinents ".

La comissària Věra Jourová, Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, va dir: "Seguir els diners és una de les maneres més efectives de combatre el crim organitzat i el terrorisme. Les nostres autoritats policials obtenen una eina important per obtenir informació financera ràpidament per millorar la seguretat dels nostres ciutadans i servir a la justícia ".

Julian King, comissari de la Unió de Seguretat, va dir: "L'adopció d'aquestes dues mesures suposa un important pas endavant per tancar l'espai en què operen els terroristes, cosa que els fa més difícil obtenir els productes químics necessaris per fer explosius casolans, tot facilitant-los per aplicar la llei per fer front al finançament del terrorisme. És important que els estats membres implementin ara plenament aquestes mesures tan aviat com sigui possible. "

La UE ja té normes estrictes al seu lloc sobre l'accés a substàncies químiques que es poden utilitzar per produir explosius casolans, però, el nou Reglament:

  • Prohibició de substàncies addicionals: es prohibiran dos productes químics addicionals: àcid sulfúric, que és un ingredient central per a la producció d’un TATP altament explosiu (tri-acetona tri-peròxid); així com el nitrat d'amoni, un producte químic utilitzat predominantment com a fertilitzant.
  • Reforçar les llicències i el control de llicències: Les autoritats nacionals hauran de dur a terme un control més profund dels membres del públic que sol·liciten una llicència per comprar substàncies restringides. En particular, hauran de comprovar la legitimitat d’aquesta sol·licitud i realitzar un examen de seguretat acurat, incloent-hi una comprovació de antecedents penals al sol·licitant.

Les noves mesures d’accés transfronterer a la informació financera per part de les autoritats policials complementaran el marc de la UE contra el blanqueig de diners i garantiran:

  • Accés oportú a la informació: les autoritats policials, les oficines de recuperació d’actius i les autoritats anticorrupció per tenir accés directe a la informació del compte bancari continguda als registres nacionals de comptes bancaris centralitzats. Tots els estats membres han de configurar aquests registres en virtut d’un nou Normes de la UE contra el blanqueig de diners.
  • Millor cooperació: les noves normes també garantiran una major cooperació entre les unitats nacionals d’aplicació de la llei, Europol i Intel·ligència financera (UIF) i facilitaran encara més l’intercanvi d’informació entre les UIF nacionals.
  • Garanties de protecció de dades més fortes: la nova Directiva preveu garanties de procediment i de protecció de dades sòlides en línia amb la Carta dels Drets Fonamentals.

Passos següents

Els dos textos ara hauran de ser signats pel president del Parlament Europeu i la presidència rotatòria del Consell després de la qual es publicarà al Diari Oficial de la Unió Europea. Les noves normes entraran en vigor els dies posteriors de 20 i, quant a precursors d’explosius, començaran a aplicar-se a tota la UE en un període de mesos 18. Els estats membres tindran dos anys per transposar les noves mesures que facilitin l’accés a la informació financera a les seves lleis nacionals.

Fons

La Comissió Juncker ha prioritzat la seguretat des del primer dia. L'Agenda Europea de Seguretat guia els treballs de la Comissió en aquest àmbit, exposant les principals accions per garantir una resposta efectiva de la UE davant el terrorisme i les amenaces a la seguretat. Des de l’adopció de l’agenda, s’han realitzat avenços significatius en la seva aplicació, que han permès un camí cap a un sistema eficaç i genuí Unió de seguretat.

en 2013, la UE va establir regles per restringir l’accés a precursors explosius que es podrien utilitzar per fer explosius casolans. No obstant això, l'amenaça per a la seguretat ha evolucionat constantment amb terroristes que utilitzen noves tàctiques i desenvolupen noves receptes i tècniques de fabricació de bombes. Per això, la Comissió va proposar endurir encara més aquestes regles abril 2018, com a part d’un conjunt més ampli de mesures de seguretat per negar als terroristes els mitjans d’actuar. El Parlament Europeu i el Consell van arribar a un acord provisional sobre la proposta de la Comissió 4 febrer.

Els grups i els terroristes penals operen cada vegada més a través de les fronteres amb els seus actius situats tant dins com fora del territori de la UE. Mentre que la UE té un fort Anti-blanqueig de diners de la UE El marc actual, les regles actuals no estableixen les condicions precises en què les autoritats nacionals poden utilitzar informació financera per a la prevenció, detecció, investigació o processament de determinats delictes.

Seguiment del pla d’acció establert a febrer 2016, En abril 2018 La Comissió va proposar facilitar més eficaçment l’ús de informació financera i d’altra informació per prevenir i combatre crims greus, com ara el finançament del terrorisme. Les mesures, acordades pel Parlament Europeu i el Consell sobre 12 febrer, reforçarà el marc existent de la UE contra el blanqueig de capitals, així com la capacitat dels estats membres per combatre els delictes greus.

Més informació

Comunicat de Premsa - Unió de seguretat: la Comissió valora positivament l'adopció de noves mesures que deneguen els terroristes i els delinqüents els mitjans i l'espai per actuar

Comunicat de Premsa - Unió de seguretat: la Comissió valora positivament l'acord sobre regles reforçades per combatre el finançament del terrorisme

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Defensa, EU, Comissió Europea, Radicalització, Seguretat, Terrorisme

Els comentaris estan tancats.