Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#OcupacióJuvenil: mesures de la UE per fer-ho funcionar

COMPARTIR:

publicat

on

Els joves treballen en un espai de coworking. Foto de CoWomen a UnsplashJoves que treballen en un espai de coworking. Foto de CoWomen a Unsplash

L’atur juvenil continua sent una preocupació fonamental a Europa. Esbrineu quines mesures ha adoptat la UE per ajudar.

Les polítiques d’ocupació i joventut són responsabilitat dels estats membres. No obstant això, la UE ha llançat diverses iniciatives que complementen les polítiques nacionals com a part de les seves mesures per crear-ne una altra Europa social.

Aquest suport es centra en finançar programes d’ocupació juvenil, millorar la qualitat dels aprenentatges i pràctiques, oferir oportunitats laborals d’educació internacional i facilitar als joves la participació en projectes de voluntariat.

L’atur juvenil en xifres

Un primer treball real permet als joves ser independents i confiar. Tanmateix, la manca de perspectives de futur i l’atur llarg entre els joves augmenten la probabilitat que tornin a estar a l’atur en els darrers anys i redueixin les seves perspectives professionals.

La cerca sense èxit d’oportunitats laborals i formatives crea sentiments d’aïllament, dependència i inutilitat en els joves. A part d'això, hi ha efectes negatius sobre l'economia i sobre una societat envellida.

anunci

Els joves van ser els més afectats per la crisi econòmica i financera. La taxa d'atur de persones de 15-24 anys a la UE va augmentar de 15% en 2008 a 24% a principis de 2013, amb pics a Grècia (60%), Espanya (56.2%), Croàcia (49.8%), Itàlia (44.1 %) i Portugal (40.7%).

La desocupació juvenil a la UE va baixar del seu màxim de 2013 al 14.6% el primer trimestre del 2019, més ràpid que la caiguda global de l’atur. La proporció de joves de 15 a 24 anys que no treballaven, no estudiaven ni formaven, va caure del 13.2% el 2012 al 10.3% el tercer trimestre del 2018. Tot i així, la taxa d’atur continua sent superior a la de la població general.

Finançament de programes d’ocupació juvenil

Per fer front a l'atur juvenil, els països de la UE van acordar que 2013 iniciés el programa garantia juvenil, Una Iniciativa de la UE per donar a tothom sota 25 una oferta d'ocupació de bona qualitat, educació contínua, un aprenentatge o un període de pràctiques en un període de quatre mesos de quedar-se en situació d'atur o d'abandonar l'educació formal.

El Iniciativa d'Ocupació Juvenil és l'eina principal de la UE per ajudar a finançar mesures i programes posats en marxa pels països de la UE per dur a terme programes de Garantia Juvenil, com ara formació i assistència als joves per trobar la seva primera feina, juntament amb incentius per als ocupadors.

La iniciativa dóna suport especialment a les regions de la UE que tenen una taxa d’atur juvenil superior al 25%.

D'acord amb el Comissió Europea, més de 20 milions de joves s’han inscrit a sistemes de Garantia Juvenil des del 2014, mentre que el Iniciativa d'Ocupació Juvenil va proporcionar suport directe a 2.4 milions de joves a finals de 2017.

Aprenentatges i pràctiques de qualitat

El Aliança Europea per a l'Aprenentatge plataforma es va llançar per donar suport a la Garantia Juvenil i millorar la qualitat dels aprenentatges a Europa.

El 2014, els països de la UE van acordar un Marc de qualitat amb recomanacions de pràctiques per tal de donar als joves la possibilitat d’obtenir experiència laboral d’alta qualitat en condicions segures i justes, alhora que augmenta la seva ocupabilitat.

Oportunitats internacionals

A la UE són responsables els estats membres polítiques d’educació superior i sistemes de formació. La UE pot ajudar coordinant-se entre ells i recolzant els seus esforços mitjançant finançament o cooperació política.

Iniciat el 1999, l’intergovernamental Procés de Bolonya ha facilitat el reconeixement mutu dels diplomes en educació superior de 48 països. Avui hi ha un procés europeu de reconeixement mutu no vinculant dels títols de grau, màster i doctorat.

El 2018, per promoure encara més el procés de reconeixement, els països de la UE van adoptar un recomanació sobre la promoció del reconeixement mutu dels estudis superiors i de secundària superior a les fronteres. Es recomana als estats membres que prenguin mesures per introduir el reconeixement automàtic dels diplomes el 2025.

A la UE ja existeixen diferents eines que poden ajudar a donar suport al reconeixement de les qualificacions i facilitar la validació transfronterera dels certificats de formació i aprenentatge permanent. Això inclou:

  • El Marc europeu de qualificacions és una eina no vinculant legalment que ajuda a comparar els sistemes de qualificacions a Europa
  • Europass és un conjunt de documents clau, inclosa una plantilla de currículum estandarditzat a nivell europeu i un passaport lingüístic, que facilita la comparació internacional de la vostra experiència educativa i laboral
  • Sistema europeu de crèdits per a la formació i formació professional establert per facilitar la validació i el reconeixement d’habilitats i coneixements relacionats amb el treball adquirits en diferents sistemes i països

La UE pretén construir un Espai Europeu d'Educació perquè tots els joves puguin rebre educació i formació de qualitat i trobar feina a tot el continent.
Es diu el programa de la UE en els camps de l’educació, la formació, la joventut i l’esport Erasmus +, centrat en la mobilitat i la cooperació transnacional. Iniciat com a programa d’intercanvi d’estudiants el 1987, s’ha convertit en un programa general que cobreix l’educació escolar i superior, l’educació i formació professional, l’aprenentatge d’adults, l’aprenentatge no formal i informal per a joves i l’esport.
Erasmus + permet als estudiants estudiar a l’estranger, ofereix oportunitats d’ensenyament i formació per al personal que treballa en el sector educatiu, dóna suport a pràctiques i intercanvis de joves. Les organitzacions, com ara escoles, universitats, organitzacions juvenils, també poden rebre finançament per crear aliances estratègiques i aliances amb organitzacions d'altres països.

L’actual programa Erasmus +, que va del 2014 al 2020, ofereix oportunitats de mobilitat a quatre milions de persones i permet formar 25,000 associacions estratègiques. El Parlament Europeu proposa triplicar el pressupost per al proper Programa Erasmus + per al 2021-2027.

El El vostre primer treball d'Eures La iniciativa té com a objectiu promoure la mobilitat laboral sensibilitzant els joves sobre les oportunitats laborals en altres països de la UE.

Una plataforma reuneix les ofertes de feina / pràctiques d’empresaris que busquen treballadors joves i els currículums de joves que busquen feina, de 18 a 35 anys, de tots els països de la UE més Noruega i Islàndia.

Oportunitats de voluntariat

Llançat oficialment a finals de 2016, el Cos de Solidaritat Europea finança activitats de voluntariat, pràctiques i llocs de treball per a joves en projectes que beneficien les comunitats i la gent de tota Europa fins a finals del 2020. A mitjan 2018, gairebé 64.000 joves ja s’havien inscrit per participar-hi.

El 2019 els eurodiputats van aprovar les prioritats de la nou programa per al 2021-2027 que inclouria el voluntariat per a ajuda humanitària fora de la UE i oferir més oportunitats per a joves amb menys oportunitats, persones de regions remotes o amb antecedents migrants.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències