No hi ha cap acord #Brexit: què pot significar per a l'economia del Regne Unit

| Juny 27, 2019

Boris Johnson, el líder a ser el proper primer ministre britànic, ha elevat la perspectiva d'un xoc per a la cinquena major economia del món en prometre abandonar la Unió Europea a l'octubre de 31 sense un acord de transició si cal, escriu William Schomberg.

El rival de Johnson, el ministre d'Afers Exteriors, Jeremy Hunt, diu que també estaria disposat a portar a Gran Bretanya a un Brexit sense cap acord, però seria més flexible sobre la data de sortida.

Aquí hi ha un esbós sobre l’impacte econòmic potencial que pot tenir Gran Bretanya per sortir de la UE sense la necessitat d’afavorir la transició.

El Banc d'Anglaterra estima el pitjor dels casos, el Brexit, que suposa retards a la frontera i que els mercats perdran confiança a Gran Bretanya, podrien xocar a l'economia en una contracció 5% en un any, gairebé tant com durant la crisi financera mundial.

La producció d’un Brexit, que no és tan sever, però encara perjudicial, fa que la Gran Bretanya i la Unió Europea evitin els grinyols a les fronteres, per exemple, caurien al voltant del X%.

A llarg termini, el Ministeri de Finances britànic diu que l'economia podria ser 8 per cent més petita per 2035 després d'un Brexit sense afers que si es quedés a la UE. L'èxit seria més gran si la migració es desaccelerava bruscament.

El BoE també té un risc en l’ampli dèficit de compte corrent britànic, que deixa dependre a Gran Bretanya de l’amabilitat dels desconeguts, segons el governador del Banc, Mark Carney. Un Brexit sense cap acord podria convertir els inversors estrangers en béns britànics.

Els partidaris del Brexit han acusat el BoE de fer morts, però reconeixen que és probable que l'economia tingui un èxit a curt termini. L'ex governador del BoE, Mervyn King, ha dit que els costos a llarg termini de Brexit poden no ser gaire diferents de quedar-se al bloc.

Brussel·les afirma que un Brexit sense cap compromís suposaria que les exportacions britàniques es poguessin assolir amb tarifes d'importació al voltant del 2-3% per als productes no agrícoles, però que són més elevats per a alguns béns com els cotxes i els productes agrícoles.

Johnson diu que Gran Bretanya podria evitar aquestes tarifes, segons les regles del comerç mundial. Aquesta afirmació ha estat rebutjada per Carney, la BoE, el ministre de Comerç Liam Fox i el màxim oficial de comerç de la UE que diuen que necessitarien un acord amb la UE.

Els fabricants estan preocupats pels retards de les fronteres que perjudicin els seus horaris de producció just-in-time.

El grup de la indústria automotriu britànica ha dit que els retards podrien costar lliures de 50,000 cada minut en el pitjor dels casos.

Els partidaris del Brexit diuen que l'ús de càmeres i tecnologia de seguiment alleujarien els problemes fronterers i que les exportacions fluirien lliurement quan la Gran Bretanya obtingués un acord de lliure comerç a la UE.

Diuen les ofertes de nacions que creixen més ràpidament com Estats Units, Índia i Xina.

Però els pronostics del pressupost oficial britànic diuen que els beneficis d’aquests acords comercials probablement seran petits.

El govern ha identificat trams d’autopistes per utilitzar-los com a parcs de camions i té previst utilitzar un petit aeroport al sud d’Anglaterra per fer front a qualsevol recés dels ports.

Els acadèmics de l'Imperial College diuen que dos minuts addicionals van passar a comprovar cada vehicle a Dover i Folkestone podrien generar cues de trànsit de quilòmetres 29 (47 km) a les carreteres properes.

Els temors dels retards, molts fabricants i minoristes han emmagatzemat peces i mercaderies per davant de l'original termini britànic britànic, deixant poc espai al magatzem al país.

Tesco, el major distribuïdor britànic, ha dit que el Brexit sense res a l'octubre seria molt més problemàtic que els preparatius que va fer per a la data de sortida prevista original al març a causa de l'enfocament de la intensa temporada de Nadal.

El ministre de Finances, Philip Hammond, ha construït un cim de guerra fiscal per gastar més en cas d’un xoc de Brexit a l’economia.

Però també ha advertit que el Brexit sense problemes posaria en perill els plans del govern per acabar amb l’austeritat perquè l’economia creixerà més lentament, perjudicant els ingressos fiscals.

Johnson i Hunt han dit que reduirien els impostos si es converteixin en primer ministre, cosa que suposarà més pressupost.

Alguns partidaris del Brexit han dit que sortir de la UE sense cap acord ajudarien les finances públiques perquè significaria un final immediat per als pagaments de Londres al pressupost de la UE.

El BoE ha advertit als inversors de no assumir que reduiria els costos dels préstecs després d’un xoc negatiu perquè una caiguda del valor de la lliura podria augmentar la inflació.

Però alguns funcionaris, inclosa Carney, han dit que la seva resposta més probable seria ajudar l’economia amb taxes més baixes.

Tenint en compte el possible èxit econòmic, un Brexit sense afers probablement faria caure la lliura, afegint-se a les seves pèrdues enfront del dòlar dels EUA aproximadament 15% des del referèndum de 2016.

Sota el pitjor cas de Brexit del BoE, la lliura esterlina reduiria el 25% a aproximadament el mateix valor que el dòlar dels EUA.

Una lliura més feble podria augmentar el preu de les accions de moltes de les empreses més grans de Gran Bretanya que fan negocis a tot el món, com British American Tobacco i GSK. Les empreses del FTSE 100 fan que 70 percentatge dels seus ingressos a l'estranger.

Però podria haver-hi un càstig per a les empreses més enfocades a nivell nacional a FTSE 250 que guanyen la meitat del seu diners a casa.

El xoc econòmic d’un Brexit sense afers normalment estimularia els inversors a buscar el refugi segur dels bons del govern britànic.

No obstant això, els inversors s’està preparant per a la possibilitat d’una simple elecció. El principal partit laborista de l’oposició té previst més despesa pública, incloent la renacionalització d’alguns serveis públics i operadors ferroviaris, que poden alterar els inversors.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, EU, UK

Els comentaris estan tancats.