Un soldat en patrulla a la base militar russa a Kotelny Island, més enllà del cercle àrtic, a 3 abril 2019. Foto: Getty Images

Un soldat en patrulla a la base militar russa a Kotelny Island, més enllà del cercle àrtic, a 3 abril 2019. Foto: Getty Images

resum

  • La postura militar russa a l’Àrtic està informada pel canvi d’entorn geopolític i ja no es pot considerar aïlladament de les creixents tensions del país amb Occident. En aquest sentit, el període d '"excepcionalitat àrtica" - en el qual, per convenció, la regió ha estat tractada com una zona de cooperació despolititzada - està arribant a la seva fi.
  • Certament, l’Àrtic rus no és excepcional per a Moscou en termes militars. El lideratge de Rússia ha atorgat la mateixa percepció d’amenaça a l’Àrtic que a altres teatres d’operació. Es tracta d’un control consistent de l’activitat militar estrangera al’Àrtic rus i ha garantit l’accés a les forces armades russes, especialment a la Flota del Nord. L’acumulació militar russa a l’Àrtic rus i les intencions del Kremlin són, almenys de moment, defensives.
  • La formació militar russa a la zona àrtica de la Federació de Rússia (AZRF) té com a objectiu principal garantir la defensa perimetral de la península de Kola per la supervivència dels actius nuclears de segona vaga. El concepte de defensa del "Bastion" de Rússia consisteix en la projecció de capacitats de denegació i interdicció de la mar multicapa.
  • Una altra prioritat russa és assegurar l’accés i el pas de la flota del nord a la ruta del mar del Nord (NSR) des de l’oceà Atlàntic fins a l’oceà Pacífic. Això fins ara s'ha aconseguit a través d’una infraestructura militar al llarg de la NSR. No obstant això, a causa del gel que retrocedeix, Moscou tractarà d'aplicar el "control de fronteres" sobre una part més gran de la seva àrea àrtica en el futur. La renovació de la infraestructura i les instal·lacions de control de fronteres de doble ús es considera una prioritat per salvaguardar la visió russa de la seguretat nacional a l'AZRF.
  • Des de mitjans de 2010, Rússia ha desplegat forces i capacitats substantives al llarg de la seva frontera nord a l'AZRF. Parts de les forces armades, com ara la Brigada Àrtica, són ara capaces d’Arctic i han desenvolupat conceptes d’operacions adaptats a aquest entorn. La flota septentrional ha estat reajustada tenint en compte l'entorn de l'Àrtic i ha rebut formació i tecnologia militar específiques de l'Àrtic.
  • Rússia actua com a poder del statu quo i un seguidor de les normes poc àmplia a l'Àrtic, en part perquè el dret internacional allà és favorable i, en part, perquè l'interès de Rússia ho fa. Malgrat la creixent tensió, és probable que la cooperació entre Rússia i altres nacions de l'Àrtic perduri.
  • El lideratge militar de Rússia descarta iniciar un conflicte a l'Àrtic i empènyer qualsevol conflicte basat en l'àrtic cap a línies de comunicació marítimes entre l'Atlàntic Nord i el Mar Bàltic. No obstant això, hi ha risc d’ampliació i error de càlcul al voltant d’incidents marins.
  • En tractar amb l’ambició de Rússia a la regió, els militars i planificadors de polítiques occidentals haurien de procurar mantenir la convenció de tractar l’Àrtic com una zona de "baixa tensió". Tanmateix, els planificadors també han de reconèixer l’existència de problemes urgents de seguretat militar a l’Àrtic. Seria útil un debat més inclusiu i l’establiment d’un marc regulador sobre la seguretat militar a l’Àrtic. A mesura que Rússia presideix el Consell de l'Àrtic i el Fòrum de la Guàrdia Costanera de l'Àrtic entre 2021 i 2023, aquesta és una finestra d'oportunitat per abordar la seguretat militar a la regió.
  • Es poden fer esforços innovadors per reforçar la seguretat militar i la consciència del domini a la regió, sense militaritzar el problema. Això hauria de començar amb la creació d’un codi de conducta militar per l’Alta Nord. Això suposaria un poderós senyal que la cooperació hauria de seguir sent una prioritat absoluta per a tots els estats àrtics i que el manteniment de l'estat de "baixa tensió" de la regió requereix accions, no només paraules.