La Unió Europea presenta el seu progrés cap al #SustainableDevelopment

| Juliol 22, 2019

Al Fòrum polític d'alt nivell de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible a Nova York, la UE va reafirmar el seu fort compromís de complir amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible: un full de ruta global compartit per a un món pacífic i pròsper, amb benestar humà estar en un planeta saludable al seu centre. Un esdeveniment dedicat a la Unió Europea i la Presidència finlandesa va avaluar els progressos realitzats en la implementació dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) d'Agenda 2030 a Europa i la cooperació internacional de la UE.

Primer vicepresident Frans Timmermans (a la foto), va dir: “L'Agenda 2030 de les Nacions Unides és el pla integral que necessitem per augmentar el benestar humà i construir economies i societats veritables i integradores. A Europa, estem reforçant el nostre esforç col·lectiu per traduir els Objectius de desenvolupament sostenible en accions concretes que es poden mesurar i controlar. En els propers cinc anys, espero que la Comissió Europea integri completament els ODS en el nostre model de governança econòmica. No hi ha temps per perdre, ja que és el futur dels nostres fills i néts que està en joc. La UE ha de reforçar el seu joc ”.

La comissària de Cooperació i Desenvolupament Internacional, Neven Mimica, va afegir: "La Unió Europea i els seus estats membres es van situar a l'avantguarda de l'adopció de l'Agenda 2030 i estem a l'avantguarda de fer-la realitat. Junts, podem fer encara més i millor. Treballant en associació amb els països en desenvolupament, dins del fort sistema multilateral, podem acabar amb la pobresa, accelerar el progrés cap al desenvolupament sostenible i aconseguir la nostra recerca per deixar a ningú enrere ".

Karmenu Vella, comissària de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, va dir: "Un futur compartit, pròsper i sostenible per a tothom només es pot aconseguir conjugant les dimensions socials, econòmiques i ambientals de les nostres polítiques i el nostre desenvolupament futur. La transició cap al creixement econòmic i la competitivitat ecològicament sostenible només pot tenir èxit si promou els drets socials i el benestar per a tothom ".

La Unió Europea ja ha iniciat una transició cap a una economia de baix carboni que és neutra per al clima, eficient en termes de recursos i circulars, alhora que garanteix la igualtat social i la inclusió. La UE també ha posat els ODS al centre de la seva acció exterior i ha alineado totes les activitats de desenvolupament amb l'Agenda de l'ONU 2030 a través del seu nou projecte Consens Europeu sobre el Desenvolupament.

No obstant això, molts reptes de sostenibilitat s'han tornat cada vegada més urgents i han sorgit de nous, que posen en perill el benestar humà, la prosperitat econòmica, la nostra societat i el nostre entorn. Per accelerar l'assoliment dels ODS ambiciosos i relacionats, la UE destaca el seu compromís de revisar de manera sistemàtica la implementació de l'Agenda 2030 i el seguiment, respectivament.

Fons

A 25 2015 de setembre, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar un conjunt de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom.

A 30 gener 2019, la Comissió Europea va presentar el document Paper de reflexió Cap a una Europa sostenible de 2030 que fa un balanç dels avenços aconseguits a Europa i identifica les prioritats necessàries per avançar: desenvolupar una economia totalment circular, crear un sistema alimentari sostenible, enriquir l’energia, la mobilitat i l’entorn construït i orientar totes les nostres eines polítiques horitzontals, des de l’educació i digitalització a finances i impostos, cap a la transició de la sostenibilitat. El document de reflexió posa de manifest que no hi ha sostenibilitat sense sostenibilitat social. Per això, és fonamental assegurar-se que la transició de la sostenibilitat sigui socialment justa, en benefici de tothom i sense deixar ningú enrere.

La primera Informe conjunt de síntesi sobre l'aplicació del consens europeu sobre desenvolupament, presentat oficialment a l’esdeveniment d’avui, mostra com la UE i els seus estats membres han avançat el desenvolupament sostenible a través de la seva cooperació al desenvolupament amb els països socis, alhora que reforcen les seves associacions amb les Nacions Unides i altres organitzacions multilaterals, la societat civil i el sector privat. Per exemple, informa progressos significatius en la reducció de la pobresa extrema mitjançant accions més comunes de la UE, en la promoció de la igualtat de gènere i en la millora dels serveis de salut per a milions de persones a tot el món. També destaca que la UE i els seus estats membres van contribuir a 20 per sobre dels 2017 per ajudar els països en desenvolupament en els seus esforços per abordar i adaptar-se al canvi climàtic. El suport de la UE a l'energia sostenible està en marxa per aconseguir un accés energètic a prop de 40 milions de persones, amb un estalvi anual d'emissions de CO2 al voltant de 15 milions de tones.

El "Informe de seguiment d’Eurostat sobre l’avanç cap als objectius de desenvolupament orientat a l’Unió Europea en un context de la UE" és una eina clau per avaluar el grau de progressió de la UE i dels seus estats membres en els ODS, ajudant també a ressaltar la naturalesa transversal i interconnectada dels ODS.

El 2019 informe de la UE sobre coherència de polítiques per al desenvolupament mostra els progressos de la UE en la formulació de polítiques que tinguin en compte des del principi els impactes sobre els països en desenvolupament, un aspecte central per a la implementació efectiva de l'Agenda 2030.

Més informació

Full de dades

Informe conjunt de síntesi

La pàgina web de la UE i els objectius de desenvolupament sostenible

Fòrum polític d'alt nivell de l'ONU (HLPF)

2019 informe de la UE sobre coherència de polítiques per al desenvolupament

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, economia circular, EU, Comissió Europea, Desenvolupament sostenible, combustibles sostenibles, mobilitat urbana sostenible, Residus

Els comentaris estan tancats.