Geopolítica de les friccions comercials entre #Japan i #SouthKorea

| Juliol 23, 2019

Al juliol de 4, el govern japonès va anunciar controls més estrictes sobre l'exportació de materials semiconductors a Corea del Sud i va amenaçar d'excloure Corea del Sud de la "llista blanca" de socis comercials de confiança. La mesura podria afectar l’economia de Corea del Sud, ja que l’economia de Corea del Sud depèn en gran mesura de la indústria manufacturera, escriviu Chen Gong i Yu (Tony) Pan.

Des que va sorgir l’economia coreana, la indústria manufacturera representada per Samsung, LG, SK i altres empreses ha representat una part important de l’economia de Corea del Sud. Les exportacions de semiconductors de Corea del Sud van ascendir a KRW 45.0294 trilions (aproximadament RMB 263.2 mil milions) en els primers cinc mesos d'aquest any. D'altra banda, el Japó també patirà en una eventual disputa comercial, però les seves pèrdues són insignificants en comparació amb la de Corea del Sud. La indústria manufacturera de Corea del Sud depèn en gran mesura dels materials semiconductors japonesos.

A més, el Japó controla més de 70% del subministrament global per als tres materials semiconductors controlats. Si les sancions es perllonguen, més de la meitat de les empreses sud-coreanes es convertiran en insostenibles. L’economia de Corea del Sud es podria veure greument afectada, mentre que el Japó podria recuperar el seu domini global en la fabricació de semiconductors.

La recent controvèrsia comercial entre Japó i Corea del Sud es pot considerar com la vaga unilateral del Japó contra Corea del Sud, i la conseqüent actitud dura mostrada pel costat japonès mostra que les recents mesures del Japó no es basen només en raons econòmiques, sinó que també expressen la seva insatisfacció a Japó-Corea del Sud, les relacions mitjançant mitjans econòmics. De fet, Japó i Corea del Sud han estat durant molt de temps afectats per problemes històrics.

Aquesta no és la primera vegada que el govern japonès va expressar la seva insatisfacció amb el govern sud-coreà per mitjans econòmics. De fet, va arribar tan aviat com 2015, quan el problema de la comoditat de les dones i de la Illa Dokdo va provocar altes tensions per disparar entre Japó i Corea del Sud. Com a resultat d’aquestes tensions, l’Administració Abe va suspendre un programa de canvi de divises d’anys 14 entre els dos països.

A diferència del passat, els dos governs han frenat les seves respostes anteriors a causa de les necessitats geoestratègiques comunes i de l’orientació dels Estats Units com a líder de l’aliança. Però aquesta actitud compromesa encara no s’ha vist en la recent disputa comercial. El motiu d'aquest canvi és que, a més dels conflictes existents en les relacions bilaterals, el Japó està cada vegada més insatisfet amb el desenvolupament geopolític actual del nord-est d'Àsia.

En primer lloc, Japó i Corea del Sud tenen interessos cada vegada més divergents sobre el problema nuclear de Corea del Nord. Per a l'administració Abe, el problema nuclear de Corea del Nord és una oportunitat important per normalitzar la defensa del Japó i restablir el Japó com un gran poder al nord-est d'Àsia. No obstant això, com que el Japó no pot participar directament en cap possible acció de combat contra Corea del Nord i és poc probable que es converteixi en l'objectiu dels atacs proactius de Corea del Nord, el Japó pot considerar objectivament que no està directament relacionat amb el tema nord-coreà. Comparat amb el problema nuclear de Corea del Nord, les relacions Japó-Corea del Nord estan més afectades pel problema dels ostatges.

En aquest cas, el Japó només pot accedir a les seves polítiques amb les polítiques nord-americanes. Per tant, el Japó va ser un cop més gran defensor dels Estats Units de la política de "pressió extrema". No obstant això, la prevenció de la guerra és clarament més important per al govern sud-coreà que obligar Corea del Nord a abandonar el seu programa nuclear, la qual cosa explica la seva ambivalència sobre la política d’extrema pressió dels Estats Units. A més, quan es tracta de com respondre a l'augment de la Xina, el govern sud-coreà mostra una actitud molt diferent cap a la proximitat del Japó amb els Estats Units, fins i tot considerant l'impacte del problema de THAAD i la recuperació de les relacions Xina-Japó des del 2019. Sense la influència de factors històrics, l'augment de la Xina significa més oportunitats que els reptes per a Corea del Sud.

En segon lloc, amb la recuperació de les relacions EUA-Corea del Nord, les relacions Xina-Corea del Nord, i fins i tot les relacions Rússia-Corea del Nord a 2018, el Japó ha estat cada vegada més marginat per la qüestió nuclear de Corea del Nord. El Japó encara està intentant mantenir el ritme de la política dels Estats Units després d'un canvi de la política nord-americana cap a Corea del Nord a 2018, però fins ara no ha tingut gaire èxit. En les freqüents activitats diplomàtiques del líder nord-coreà Kim Jong-un a 2018, els líders de Japó i Corea del Nord es van convertir en els únics líders entre les converses de sis partits que no es trobaven entre si. Tot i que Shinzo Abe ha dit en diverses ocasions que es reuniria amb Kim "sense cap condició prèvia", sembla que aquest últim interès no té gaire interès en aquesta reunió.

La raó és que Corea del Nord entén que resoldre el "problema d’ostatges" entre Japó i Corea del Nord no ajuda gaire a obtenir assistència econòmica del costat japonès sense resoldre les relacions entre Corea del Nord i els Estats Units. Al contrari, l’actitud del Japó cap al nord Corea, sens dubte, canviarà sempre que es resolguin les relacions EUA-Corea del Nord.

A més de la resposta negativa de Corea del Nord, els intents de l'administració Trump de tractar el problema directament a través de la diplomàcia a nivell de lideratge han fet que l'administració Abe se senti cada vegada més marginada en el problema nord-coreà. Per exemple, Trump va anunciar la suspensió dels exercicis militars conjunts amb Corea del Sud després de la primera cimera amb Kim Jung-un sense informar a Tòquio amb antelació, la qual cosa va tenir un impacte significatiu en els cercles polítics japonesos.

En tercer lloc, el Japó està cada vegada més insatisfet amb el fet que els Estats Units no poden seguir exercint un paper de lideratge actiu a la regió. Com a líder del sistema d’aliança del nord-est asiàtic, els Estats Units van actuar una vegada com a "mediador" entre el Japó i la Corea del Sud, evitant l’escalada del conflicte entre les dues parts. L’administració de Trump és notablement menys entusiasta que l’administració Obama. Això és en part perquè els Estats Units no tenen una visió clara de la seva pròpia posició a l'Aliança Àsia-Pacífic. Tot i que els Estats Units han posat èmfasi en la importància del sistema de l'Aliança de l'Àsia-Pacífic en diversos documents governamentals i fins i tot van proposar la idea d'integrar aliances bilaterals, només es van adoptar unes poques polítiques.

Al contrari, Trump ha esmentat recentment que els Estats Units tenen la intenció de retirar-se de la "Aliança de seguretat entre EUA i Japó", la qual cosa va fer que el govern i la societat japonesos estiguessin molt preocupats per aquesta eventualitat. Alguns estudiosos japonesos fins i tot van dir que la declaració de Trump sobre l'Aliança de Seguretat entre EUA i Japó era comparable a la de "Nau negra" abans de la Restauració Meiji. El Japó està cada vegada més preocupat pel futur model geopolític del nord-est asiàtic. Atès que, la recent fricció comercial entre el Japó i la Corea del Sud es podria considerar com la manifestació d'aquesta preocupació.

Conclusió de l’anàlisi final

La fricció comercial entre el Japó i Corea del Sud no és simplement una qüestió econòmica. És essencialment una manera perquè el Japó expressi la seva insatisfacció a un nivell més ampli mitjançant mitjans econòmics. També reflecteix la gran influència de qüestions històriques que encara amaguen les ombres en les relacions entre el Japó i la Corea del Sud, així com la tendència de la política exterior japonesa. Fins i tot si es resolgui la disputa comercial, el descontentament del Japó probablement es manifestarà d'altres maneres i, possiblement, podria canviar el patró geopolític al nord-est d'Àsia.

Fundador de Anbound Think Tank a 1993, Chen Gong és ara investigador principal d'ANBOUND. Chen Gong és un dels experts de renom de la Xina en l'anàlisi de la informació. La majoria de les activitats de recerca acadèmica destacades de Chen Gong es basen en l'anàlisi de la informació econòmica, especialment en l'àmbit de les polítiques públiques.

Yu (Tony) Pan actua com a investigador associat i com a ajudant d'investigació de Chen Gong, fundador, president i investigador en cap de ANBOUND. Va obtenir el seu màster a la Universitat George Washington, a l'Escola d'Estudis Internacionals Elliott; i la seva llicenciatura a la Universitat de Negocis i Economia Internacionals de Beijing. Pan ha publicat peces en diverses plataformes a nivell nacional i internacional. Actualment, se centra en la seguretat asiàtica, la geopolítica a la regió indo-pacífica i les relacions entre Estats Units i els Estats Units.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Japó, Corea del Sud

Els comentaris estan tancats.