#CircularEconomia: insta #EESC per evitar el poder dels consumidors

| Juliol 25, 2019

Fins ara, les accions per impulsar el desenvolupament d’una economia circular a Europa s’han centrat en la producció, aconseguint que les indústries introduïssin models de negoci circulars i aportin opcions circulars al mercat. Ara s’inclouen les condicions per implicar-se als consumidors i capacitar-los per prendre opcions de compra sostenibles en la seva vida diària, segons un informe del CESE aprovat al juliol.

A l’informe, titulat Consumidors en l’economia circular, el Comitè Econòmic i Social Europeu demana un canvi estratègic per situar els consumidors al centre de la política pública de l’economia circular a tots els nivells de govern d’Europa.

En la primera etapa de l’economia circular, els consumidors s’han limitat al paper dels agents urbans de reciclatge de residus domèstics, mentre que l’atenció s’ha centrat en els negocis. El CESE assenyala que les iniciatives de la Comissió Europea tenen com a objectiu la regulació i la producció, augmentant els nivells de reciclatge i introduint el concepte d’ecodisseny.

Ara comencem a veure canvis importants per part de les grans indústries. Amb grans grups com H&M que abraça el model circular i Ikea comença a implementar un model de lloguer per a cuines de més de països de 30, es pot dir que els negocis han vingut a bord.

"Ara és hora que la Circular Economy 2.0 pugui fer front al consumidor", va dir Carlos Trias Pintó, relator del CESE, que va instar la Comissió Europea a encapçalar el canvi en les seves properes iniciatives.

Aquesta segona fase, recalca, dependrà de la informació dels consumidors. Els estudis demostren que, tot i que els consumidors coneixen amb intensitat els reptes socials i ambientals, el preu d’un producte o servei sovint té més pes en la seva decisió que la qualitat intrínseca de les seves compres. Tanmateix, la informació i l'educació són factors clau per orientar-los cap a patrons de comportament circulars. Per tant, s’ha de posar en marxa l’educació i l’aprenentatge al llarg de la vida i es proporcionarà als consumidors la informació més objectiva possible.

El CESE aposta per l’etiquetatge voluntari com un pas cap a l’etiquetatge obligatori, indicant la petjada social i ambiental del producte: reducció d’emissions, conservació de la biodiversitat, eficiència de recursos o evitació de components amb un impacte ambiental elevat, vida útil estimada, possibilitat d’obtenir recanvis i opcions de reparació.

Tot i això, tot i que la informació i l’educació poden recórrer un llarg camí per orientar els consumidors cap a productes ecològics, reparables i de llarga durada, moltes persones no s’ho podran permetre. Com a incentiu, el CESE suggereix que els estats membres podrien adoptar un enfocament basat en la recompensa i que les administracions locals podrien utilitzar la contractació pública per donar suport a proveïdors sostenibles.

Fons

A 2015, la Comissió Europea va adoptar un ambiciós Pla d'Acció d'Economia Circular establir mesures concretes per “tancar el bucle” dels cicles de vida dels productes mitjançant un major reciclatge i reutilització i aportar beneficis tant per al medi ambient com per a l’economia.

Tres anys després de l'adopció, s'havien finalitzat les accions 54 del Pla d'acció d'economia circular.

El mes de març de la 2019, la Comissió Europea va adoptar un informe complet on es presenten els principals èxits del pla d'acció i esbossa els reptes futurs del camí cap a una economia circular neutra en el clima. En aquest informe s'està preparant un dictamen del CESE.

El CESE ha participat activament en el procés de conformació de l’economia circular europea i ha gestionat conjuntament amb la Comissió Europea la Plataforma d'interessats d'Economia Circular Europea, una base de dades de bones pràctiques d’economia circular a tota la UE i un fòrum de discussió per ajudar els professionals de l’economia circular a afrontar els reptes als quals s’enfronten.

Llegiu el Opinió del CESE sobre el paper dels consumidors en l’economia circular i el ventall complet de propostes

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, economia circular, EU, Comitè Econòmic i Social Europeu, Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Residus

Els comentaris estan tancats.