#UNESCO - Economia del patrimoni

| Juliol 25, 2019

El 43rd La sessió del Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO a Bakú, presidida pel ministre de Cultura d’Azerbaidjan, Abulfas Garayev, va acabar el juliol de 10. A la sessió van participar delegacions dels estats membres de 21 que constitueixen el Comitè del Patrimoni Mundial i observadors dels estats part de la Convenció per a la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural (1972). Al voltant d’un 2.5 mil representants de més països de 180 van assistir a l’esdeveniment. Després de la reunió, els nous llocs de 10 es van afegir a la Llista del Patrimoni Mundial, que actualment inclou llocs 1102 als països del món 67.

Els motius tradicionals per a la inclusió de llocs que compleixin la llista de requisits de la UNESCO sobre patrimoni mundial són la millora de la imatge de la comunitat, les garanties ambientals addicionals i l'atracció d'alta prioritat de fluxos d'inversió addicionals.

Els avantatges de la imatge dels llocs patrimonials són evidents: per exemple, l’alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, va fer una crida a l’Organització perquè inclogués la ciutat en la llista de llocs del patrimoni mundial en perill de desaparició. Aquest serà un argument significatiu en un diàleg amb el govern italià per la reducció gradual del flux turístic que provoca accidents similars a la col·lisió que es va produir entre els creuers i els motors en un dels canals centrals de la ciutat a principis de juliol.

No obstant això, els beneficis econòmics de la llista no són immediatament evidents. L’estat d’un patrimoni de la humanitat s’utilitza més aviat com un mecanisme prohibitiu destinat a prevenir l’ús del potencial real dels monuments humans. En aquest sentit, gairebé no es pot eliminar la lògica de mercat de la decisió de retirar-se de la UNESCO realitzada pels Estats Units, independentment de les raons polítiques esmentades. Per exemple, el benefici acumulat del Parc Nacional de Yellowstone, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, a l’economia dels EUA va superar els $ 647 milions de l’any, que, per cert, cobririen els deutes restants després de la retirada del país de l’Organització. Al mateix temps, els ingressos totals de les activitats dels parcs nacionals als Estats Units a 2018 van superar els $ 1.5 mil milions.

Un dels llocs inclosos a la llista aquest any és el parc nacional de Vatnajökull a Islàndia, que cobreix 8% del territori de l'estat. El suport de la UNESCO serà convenient a la llum de la decisió adoptada pel govern del país a l'abril de construir la rèplica de la "paret" com en la sèrie "Joc de trons" per augmentar el flux turístic. No obstant això, el nivell de suport i la seva qualitat es determinaran addicionalment.

Virtualment l’Organització no disposa d’eines genuïnes per donar un impuls addicional al desenvolupament sostenible de l’economia de la regió de localització del lloc. L’exemple dels esmentats parcs nacionals fa bastant evident. Pel que fa a un model econòmic eficaç, que aporti beneficis significatius als pressupostos regionals, la UNESCO no té res a oferir per augmentar el ritme de desenvolupament. Tornant al Parc Nacional de Yellowstone, durant els darrers tres anys la seva rendibilitat no ha caigut per sota dels $ 630 milions, la qual cosa li permet establir més que llocs de treball 7,000 i garantir més de $ 500 milions en el pressupost total dels municipis. A més de tot això, les activitats empresarials del parc se centren a millorar el benestar de la comunitat local.

La UNESCO postula el mateix focus, però utilitza eines completament diferents per aconseguir la prosperitat. L’Organització inverteix en mantenir la viabilitat dels ecosistemes dels parcs nacionals, però considera l’estabilitat econòmica de la comunitat local com un problema que es pot resoldre a través del desenvolupament d’artes tradicionals a llarg termini. El simple fet que contradiu la lògica de progrés tecnològic i la necessitat actual d’incrementar constantment el pressupost de ciutats i assentaments que envolten els parcs nacionals que estan sota la protecció de l’Organització.

Per exemple, la possibilitat de construir el clúster turístic "Tres Volcans" a Kamchatka, Rússia, està actualment en discussió. El projecte també inclou una part del patrimoni dels volcans de Kamchatka, que implica un llarg procediment per coordinar el seu ús. En aquest sentit, el projecte, que pot atraure anualment turistes 400,000 a una regió russa remota, omplint així el pressupost local i la promoció de la marca UNESCO, podria ser revisat.

Una situació encara més crítica es va produir al Parc Nacional de Yugyd Va, la República de Komi. El govern suís, la Fundació Alemanya per al Patrimoni Mundial i altres institucions internacionals han invertit en el desenvolupament del turisme ecològic del parc des de 1995. Malgrat això, el nombre total de turistes a 2018 amb prou feines va superar a la gent de 7,000. El nombre de llocs de treball no reemborsarà la necessitat crítica de treballar a la regió a causa del tancament de mines de carbó que va proporcionar treball sobre la gent de 2,000 des de la ciutat més propera al parc, Inta. La regió té un clúster de minerals format històricament, que es va desenvolupar activament en els anys soviètics: grans dipòsits de quars, or, molibdè, manganès, coure, diversos tipus de carbó i minerals es troben al clúster. El govern local està preparat per oferir una solució per tancar aquesta desproporció ampliant els límits del parc nacional catalogat per la UNESCO. No obstant això, l’Organització compleix amb una posició prohibitiva formal, ignorant els arguments sobre la inclusió errònia d’instal·lacions industrials al territori del parc durant la seva creació fa vint-i-cinc anys.

Avui en dia, no hi ha cap posició acordada entre les organitzacions mediambientals russes: algunes recolzen activament l’expansió del Parc Nacional, creient que això no perjudicarà l’ecologia regional i contribuirà plenament al desenvolupament i la preservació equilibrats de la República. Altres, en particular Greenpeace, creuen que els límits canvien, fins i tot l'expansió del territori del Parc Nacional pot ser injust. Creuen que aclarir els límits del Parc Nacional de Yugyd Va a la República de Komi amb l'objectiu d’adherir-se al parc per a la cintura quadrada del bosc i derivar del clúster miner històric de Kozhim industrial del seu territori, per alguna raó, serà pitjor que mantenir fronteres intactes.

La manca de flexibilitat i la posició fora de contacte de la UNESCO pel que fa al desenvolupament de llocs que figuren al Patrimoni Mundial causen més disputes i és improbable que cobreixin tots els avantatges relacionats amb la construcció d'imatges, fins i tot en la perspectiva dels anys 10-15. Malgrat la importància absoluta de les activitats exactes de l’Organització, el tema principal de l’agenda de desenvolupament, després de la selecció de nous llocs del patrimoni, hauria de ser l’aplicació de reformes estructurals destinades a augmentar l’eficàcia de les activitats dirigides a millorar la flexibilitat i el balanç dels interessos quan s’aconsegueixi d’assignació de fons i protecció de llocs de patrimoni.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Azerbaidjan, política, Rússia

Els comentaris estan tancats.