#EuropeanSemester i un nou enfocament de governança són crucials per a la futura política econòmica de la UE

| Juliol 26, 2019

La Unió Europea hauria de captar l’oportunitat del nou mandat polític i del nou període financer per millorar la seva coordinació i governança de polítiques econòmiques. El Semestre europeu hauria de convertir-se en l'element més important de la coordinació de polítiques econòmiques i cal implementar un enfocament de governança multinivell i multiactor, segons el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE). Es suggereix que es podria establir un centre de competència del CESE per a l'intercanvi d'informació per abordar els problemes d'implementació en relació amb una futura estratègia de la UE.

El CESE ha demanat a la Unió Europea que renovi el seu sistema de coordinació i governança de polítiques econòmiques basat en una nova estratègia de la UE post-2020 per al desenvolupament sostenible, per augmentar l'eficiència de les accions i la sostenibilitat dels resultats. En la seva sessió plenària del juliol, el Comitè va adoptar una opinió contribuir a la preparació d'una nova estratègia de la UE.

Segons l'opinió El semestre europeu i la política de cohesió: cap a una nova estratègia europea post-2020El CESE es felicita de la proposta de la Comissió Europea de crear vincles més forts entre el semestre europeu i el finançament de la cohesió en el marc del proper marc financer plurianual (MFF) de 2021-2027.

Petr Zahradník, corresponsal del CESE, va dir: "Els vincles entre aquestes eines polítiques tenen un gran potencial per millorar la coordinació i la governança de la política econòmica de la Unió Europea. És un signe de millor governança i d’un enfocament basat en el rendiment. A través de la seva naturalesa de coordinació, reuneix la implementació d’objectius estratègics econòmics, socials i ambientals, les prioritats polítiques i la interacció entre tasques a curt i llarg termini ”.

Segons el Comitè, un sistema renovat de governança europea no només s'hauria de centrar més en els resultats, sinó també establir menys prioritats. Hauria de facilitar l'accés als procediments administratius i anar de la mà del desenvolupament de sistemes de seguiment i avaluació. Un procés consolidat del semestre europeu hauria de ser l'element més important de la coordinació de la política econòmica.

El ponent del CESE, Etele Baráth, va dir en aquest sentit: "El semestre hauria de permetre completar els programes d’estabilitat i de convergència i, possiblement, convertir-se en l’element central de coordinació d’un procediment d’inversió ben orientat, reforçant l’aplicació de la reforma, mesurant l’equilibri entre el rendiment econòmic i la política de cohesió i el compliment dels objectius socials ".

Un procés semestral reforçat hauria de contribuir, entre altres coses, a la implementació del Pilar europeu dels drets socials i la consecució d’objectius climàtics ambiciosos. Al mateix temps, els incentius i les sancions diferenciades, fonamentades i considerades acuradament haurien d'aplicar-se d'una manera més equilibrada per coordinar l'aplicació dels objectius econòmics, socials i ambientals.

En el seu parer, el CESE proposa, a més, que un sistema renovat de governança europea ha de basar-se més en la seva comprensió i cooperació amb la societat civil i en potenciar l'administració pública a diversos nivells. En aquest context, el Comitè reflexiona sobre el seu propi paper i proposa consolidar-lo establint un centre d'informació per als grups d'interès.

Baráth va dir: "La UE ha de fer tots els esforços per aconseguir una millor comprensió de la governança econòmica i fer front al seu dèficit democràtic i d'execució. Això requereix, sens dubte, un diàleg regular i estructurat amb els agents socials i la societat civil. El CESE podria ajudar en aquest sentit amb l’establiment d’un nou centre de competències, per abordar les preocupacions d’aplicació, com ara la feblesa de la propietat nacional, els marcs institucionals poc clars i la subordinació del pilar social, en relació amb una nova estratègia de la UE. ”

Les recomanacions del CESE sobre el futur sistema de governança i coordinació de la política econòmica de la UE estan estretament relacionades amb un altre dictamen del CESE, que el plenari del CESE va adoptar el juny de 2019.

L'opinió Pla d'inversions per a Europa: passos fets i següents demana un major vincle entre el FEIE, el seu seguiment –el programa InvestEU– i altres programes d'inversió de la UE i dels estats membres. Això podria promoure sinergies, evitar duplicitats i superposicions entre elles, i dirigeix ​​inversions de manera que es compleixin objectius més precisos.

Els relatores del CESE, Petr Zahradník i Javier Doz, també recomanen establir objectius clars d’inversió, simplificació normativa i orientació addicional per aconseguir un major equilibri geogràfic i sectorial en el marc del Pla d’inversió per a Europa.

Si la UE utilitza el semestre europeu com a element més important de la coordinació de les polítiques econòmiques, podria contribuir a l'aplicació d'aquestes recomanacions del CESE.

Finalment, en aquest dictamen, el CESE aposta per reforçar la capacitat financera del programa InvestEU dins del pròxim MFP, ampliant l'abast del programa InvestEU i millorant la comunicació sobre el Pla d'inversions per a Europa.

"Necessitem més esforços per sensibilitzar les empreses i els ciutadans europeus sobre els beneficis obtinguts del pla perquè puguin fer-ne el millor ús", va dir Zahradník.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comitè Econòmic i Social Europeu, Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

Els comentaris estan tancats.