#WorldSkills - Preparacions finals per a una gran conferència internacional per fer front a la creixent crisi de competències en el mercat de treball

| Juliol 31, 2019

Els líders de la indústria, els responsables polítics, els proveïdors d’educació i formació i investigadors convergiran a Kazan, Rússia, el mes que ve, per a la Conferència WorldSkills.

Paral·lelament al mateix esdeveniment, més de 1,600 joves de 63 nacions també competiran per ser campions del món en diferents habilitats de 56 en una àmplia gamma d’indústries: des de fusteria fins a floristeria; perruqueria a l'electrònica; i reparació d'autobús a la fleca.

El director general de la Unió, Joves Professionals (WorldSkills Russia), Robert Urazov, va dir que la cimera de competències, quant a escala i calibre dels participants, és comparable al famós fòrum econòmic de Davos.

Va dir: "A més d'una competició, buscarem oferir al món canvis essencials en el sistema de formació del talent."

Els participants tractaran els reptes i tendències actuals, que van des dels xocs econòmics i el canvi climàtic fins a la transformació tecnològica. A diverses sessions s’examinarà les solucions i avantatges que ofereixen les habilitats a aquests “megatrends” i com les habilitats seran integrals per a un futur millor per a tots nosaltres.

L’esdeveniment, el 23-24 August, sorgeix enmig de la preocupació per la creixent bretxa de competències a Europa i altres llocs.

El director general de Rosatom, Alexey Likhachev, de la companyia líder en energia nuclear, es troba entre els que ha manifestat la seva preocupació. Escrivint al francès Les Echos, va demanar la creació d'un grup de treball expert per abordar "la crisi de les habilitats globals que s'enreda".

Ell diu que el problema és una gravetat comparable al canvi climàtic, però que "ha estat maltractadament maltractat com a perifèric pels màxims responsables polítics de tot el món".

"En una dècada més o menys d'ara, quan l'últim dels baby-boomers va pujar al capvespre sense substitució a la vista, el buit deixat enrere no només és probable que sigui una amenaça per al creixement econòmic, sinó pitjor per a la vida humana", Ell va escriure.

La conferència WorldSkills i el campionat WorldSkills, en què s’espera que el president de Rússia, Vladimir Putin i altres líders, faran preguntes urgents, incloses; com podem formar una generació àgil de joves qualificats per al futur i com es mantindran rellevants davant les transformacions econòmiques, socials i tecnològiques?

Abordarà qüestions relacionades amb l’educació i formació professional (FP), demanda d’habilitats, competències del futur, així com l’excel·lència i el desenvolupament de competències.

Un dels llegats de les competicions anteriors WorldSkills és la major visibilitat de l'educació professional especialitzada, com una de les eines de transformació social i econòmica.

La competició també ofereix als líders de la indústria, el govern i l'educació l'oportunitat d'intercanviar informació i bones pràctiques en matèria d'educació professional i industrial.

Leila Fazleeva, dels organitzadors, va dir que la cimera "serà un esdeveniment important no només en la història de Rússia, sinó també en la història de totes les competicions mundials".

L’escala de la crisi d’habilitats va ser destacada recentment per un informe de KPMG que va advertir que l’escassetat d’habilitats es trobava en un “punt d’inversió” que no es pot ignorar ”.

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic diu que el Japó, els Estats Units i les grans economies europees com França i Espanya van mostrar algunes de les majors disparitats entre les competències que els empresaris necessiten i les disponibles en la plantilla. Bona part del desajust reflectia una forta demanda de llocs de treball d'alta tecnologia, però una oferta insuficient de personal format.

L’OCDE va ​​dir: “Els sistemes educatius de tot el món no estan orientats a desfer-se prou de la gent amb aquest tipus d’habilitats de nivell superior”.

Una convidada especial a la cerimònia d’inauguració a Kazan serà Sophia, l’única robot del planeta que ha obtingut la ciutadania i un passaport.

La cimera es divideix en tres grans àrees que aborden els canvis en la tecnologia i les economies, la societat i el medi ambient.

"Tots tres analitzaran l'impacte associat als enfocaments de formació de talents", va dir Fazleeva.

"L'esdeveniment està orientat a promoure professionalitat, artesania i ocupacions professionals que tant necessita l'economia global".

Jaime Saavedra, que dirigeix ​​l’Educació Global Practice al Grup del Banc Mundial, parlarà en un panell anomenat "Un món en risc: desenvolupant els conjunts d’habilitats per suportar, adaptar-se i prosperar".

Es centrarà en l’educació i els professors que, segons creu, tenen un paper clau en l’abordatge de la bretxa de competències. "Cada país té professors compromesos i entusiastes, que enriqueixen i canvien la vida de milions de nens", afirma.

El moviment WorldSkills ofereix als joves professionals de tots els països l’oportunitat d’aprendre les millors pràctiques mundials en l’àmbit de les ocupacions professionals i també ajuda els seus països membres 80-plus a desenvolupar les seves economies.

L’escassetat de treballadors qualificats és el repte de contractació entre el número 1 o el número 2 en sis de les economies més grans de 10, que Manpower ha trobat en una enquesta recent entre els empresaris 35,000.

Fins i tot a França, on l’atur es manté més d’un 9 per cent i entre les més altes d’Europa, un nombre creixent d’empreses es queixen de la manca de treballadors qualificats, segons Inséé, l’institut d’estadística nacional del país.

Segons 2030, el món podria enfrontar-se a una escassetat dràstica de personal altament qualificat, segons la investigació del Korn Ferry Hay Group. A Rússia, això podria conduir a una escassetat de 2.8 milions de treballadors altament qualificats que podrien causar pèrdues de 300 mil milions de dòlars en les empreses.

Mentrestant, la Xina està despertant un desajust potencialment perjudicial en el seu mercat de treball. Un rècord de 7.27 milions de graduats –equivalent a tota la població de Hong Kong– entrarà al mercat laboral aquest any; un mercat amb escassetat de treballadors qualificats.

A 2021, WorldSkills se celebrarà a Xangai i alguns busquen la Rússia, la present amfitriona d’enguany, la Xina i França, que apostaran per acollir WorldSkills Competition 2023, per promoure accions per afrontar el buit de competències.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, Ocupació, EU, EU, previsions econòmiques de la UE, marc financer de la UE, Rússia, Drets dels treballadors

Els comentaris estan tancats.