Blockchain pot tenir múltiples aplicacions a l’economia social, però no ha de crear una nova “elit de l’economia digital”, afirma #EESC

Originalment associats a criptocurrencies, la tecnologia blockchain i el registre comptable distribuït (DLT) són de fet molt versàtils i poden aplicar-se de manera útil a l’economia social. Tanmateix, és important regular-les correctament i orientar-les a beneficis per a tothom, permetent que tothom participi, diu el CESE en un informe presentat a la sessió plenària de juliol.

Si bé l’ús a gran escala d’aquestes tecnologies està relacionat amb la difusió de les criptomonedes, sobretot Bitcoin, també tenen potencial social, cultural, polític i econòmic, subratlla el CESE.

"Podem dibuixar paral·lelismes amb la invenció de la impremta", afirma el relator Giuseppe Guerini. “Com sabem, el primer llibre que es va imprimir va ser una bíblia. Imagina’t si la gent hagués equiparat la impremta amb un mitjà capaç d’imprimir només bíblies, que hagués estat inexacte, perquè la tecnologia d’impressió va revolucionar la vida a Europa ”.

El CESE ha elaborat una llarga llista de possibles aplicacions per a blockchain i DLT que poden ser d’interès per a les empreses d’economia social, incloent:

  • Rastreig de donacions i recaptació de fons. Els donants podrien seguir el flux i la destinació dels diners donats a les ONG. Les ONG, d’altra banda, podrien informar-se detalladament de cada flux de despeses, assegurant-se que els diners invertits s’utilitzen realment per al propòsit previst;
  • millorar la governança de les organitzacions d’economia social, fer la consulta dels membres i votar més segurs i traçables, facilitant la participació fins i tot allà on els membres es reparteixen geogràficament o massa nombrosos per celebrar reunions generals tradicionals;
  • autenticació d’activitats realitzades a distància per associacions i cooperatives que treballen en educació i formació o entreteniment, o posant en escena produccions artístiques i intel·lectuals;
  • certificar habilitats, assegurar la seguretat de les qualificacions i diplomes en format digital;
  • fer més clars i segurs els drets de propietat intel·lectual i el copyright, establint “contractes intel·ligents” per a la transferència de contingut;
  • oferint sistemes segurs de telemedicina i atenció electrònica. Un gran nombre d’organitzacions d’economia social participen en l’assistència sanitària i l’assistència social situades a prop de les persones que ho necessiten, inclosa en zones descentralitzades on aquesta aplicació podria tenir un impacte considerable en la qualitat de vida de les persones i;
  • fent que els productes agrícoles siguin completament traçables i identificables, prevenint el frau i la falsificació. Moltes cooperatives agrícoles consideren un gran interès aquesta aplicació.

No obstant això, l’enorme potencial de les noves tecnologies digitals, unit a la considerable inversió necessària, també exposa la tecnologia blockchain al risc de concentració: les dades i les xarxes tecnològiques estan sotmeses a especulació i a mans de pocs jugadors o països capaços de fer grans inversions, adverteix el CESE.

"No volem veure una fractura digital que crei més desigualtat i injustícia. No volem que sorgeixi una nova elit que tingui persones familiaritzades amb les noves tecnologies i acabin excloent-ne d’altres de l’economia i del mercat ”, afirma el ponent.

És important que hi hagi mesures públiques per donar suport al desenvolupament d’aquestes tecnologies de manera participativa i accessible. I, a més, és imprescindible la participació de la societat civil per assegurar-se que no es perdi el potencial democràtic.

La regulació de la UE té sentit perquè aquesta tecnologia utilitza cadenes que es poden crear independentment de les fronteres nacionals. El CESE argumenta que la UE s’ha d’implicar en aquest sector i coordinar els esforços. Les grans inversions requerien una acció europea coordinada i estructurada.

Fons

La tecnologia Blockchain és un protocol informàtic que es remunta a les 1990s, el desenvolupament de les quals està vinculat a criptocurrencies. Es tracta alhora d’un codi i d’un registre públic en què totes les transaccions entre participants d’una xarxa s’enregistren una darrere l’altra, amb un alt grau de transparència i d’una manera que no es pot modificar. Cada participant és un enllaç a la cadena, ajudant a validar i emmagatzemar les dades que s’estan intercanviant. Això ha de fer que el processament de dades sigui segur i ajudés a generar confiança mútua entre els participants de blockchain. Blockchain és doncs una eina atractiva per redefinir la seguretat en les transaccions digitals.

A 2018, la Comissió Europea va proposar desenvolupar un European Blockchain Partnership, desencadenant la creació del Observatori i fòrum de la UE Blockchain, que ja n’ha publicat una sèrie de informes temàtics. El CESE treballa actualment en un informe sobre Blockchain i el mercat únic, que finalitzarà a l'octubre 2019. Llegiu l’opinió del CESE titulada Blockchain i la tecnologia ledger distribuïda com a infraestructura ideal per a l’economia social.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, Comitè Econòmic i Social Europeu, Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

Els comentaris estan tancats.