Connecteu-vos amb nosaltres

EU

França recuperarà 8.5 milions d’euros d’ajuda il·legal a #Ryanair a l’aeroport de Montpeller

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha constatat que els acords de comercialització celebrats entre l'Associació local per a la Promoció dels Fluxos Turístics i Econòmics (APFTE) i Ryanair a l'aeroport de Montpeller són il·legals segons les normes de la UE sobre ajudes estatals. Ryanair ara ha de retornar 8.5 milions d'euros d'ajuda estatal il·legal.

La comissària Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "La competència entre aeroports i entre companyies aèries és crucial per als consumidors, el creixement i l'ocupació. La nostra investigació va demostrar que determinats pagaments de les autoritats locals franceses a favor de Ryanair per promoure l'aeroport de Montpeller van donar a Ryanair un avantatge injust i selectiu sobre els seus competidors i va causar danys a altres regions i altres aeroports regionals. Això és il·legal segons les normes d'ajuda estatal de la UE. Ara França ha de recuperar l'ajuda estatal il·legal".

L'aeroport de Montpeller és un aeroport regional situat a la regió francesa d'Occitània. L'aeroport va donar servei a prop d'1.9 milions de passatgers el 2018. Ryanair va estar present a l'aeroport fins a l'abril de 2019.

Arran d'una denúncia d'un competidor de Ryanair, el juliol de 2018 la Comissió va obrir un estudi en profunditat investigació en convenis de comercialització entre l'Associació per al Foment dels Fluxos Turístics i Econòmics (Association de Promotion des Flux Touristiques et Economiques, "APFTE") i Ryanair i la seva filial AMS.

Entre el 2010 i el 2017, APFTE va signar diversos acords de màrqueting amb Ryanair i AMS, en virtut dels quals l'aerolínia i la seva filial van rebre pagaments per valor d'uns 8.5 milions d'euros a canvi de promocionar Montpeller i els seus voltants com a destinació turística al lloc web de Ryanair.

La investigació de la Comissió va revelar que:

  • Els acords amb Ryanair es finançaven amb recursos estatals i eren atribuïbles a l'estat. APFTE és una associació aliena a l'operador aeroportuari, finançada gairebé en la seva totalitat per entitats públiques regionals i locals franceses. Aquestes entitats públiques controlen estretament l'ús del pressupost de l'associació.
  • Els pagaments a favor de Ryanair sobre la base dels acords de màrqueting no corresponien a les necessitats efectives de màrqueting d'APFTE, sinó que només van servir d'incentiu per a Ryanair per mantenir les seves operacions a l'aeroport de Montpeller.
  • APFTE va concloure els acords directament amb Ryanair i AMS i no amb altres companyies aèries o va organitzar concursos públics que estaven esbiaixats cap a Ryanair.

Sobre aquesta base, la Comissió va considerar que els acords de comercialització donaven un avantatge indegut i selectiu a Ryanair respecte als seus competidors. Per tant, la Comissió va concloure que els acords eren ajuts il·legals i incompatibles segons les normes de la UE sobre ajudes estatals i que l'avantatge s'havia de recuperar.

anunci

Recuperació

Com a qüestió de principis, les normes de la UE sobre ajudes estatals exigeixen que es recuperin les ajudes estatals incompatibles per eliminar el falseig de la competència generat per l'ajuda. No hi ha multes segons les normes de la UE sobre ajudes estatals i la recuperació no penalitza l'empresa en qüestió. Simplement restableix la igualtat de tracte amb altres empreses.

França ha de recuperar ara l'ajuda estatal il·legal per uns 8.5 milions d'euros de Ryanair.

Fons

En el sector de l'aviació, el Directrius de la Comissió sobre ajudes estatals a aeroports i companyies aèries (Vegeu també MEMO) reflecteixen el fet que, en determinades circumstàncies, els aeroports regionals o les autoritats regionals poden utilitzar subvencions públiques per atraure companyies aèries sensibles als preus a un aeroport concret. Normalment, aquestes subvencions poden adoptar la forma de tarifes aeroportuàries baixes, descomptes a les taxes aeroportuàries, comissions d'èxit o pagaments d'incentius a les companyies aèries com a remuneració per suposats serveis, especialment màrqueting.

Les autoritats públiques o els aeroports regionals de titularitat pública poden oferir condicions atractives a les companyies aèries per tal d'augmentar el seu trànsit. Tanmateix, en principi, aquestes condicions no han d'anar més enllà del que un operador amb ànim de lucre estaria disposat a oferir en les mateixes circumstàncies (principi de l'operador d'economia de mercat). Si no es respecta aquest principi, les condicions que s'ofereixen a les companyies aèries comporten ajuts estatals.

En els darrers anys, la Comissió ha conclòs una sèrie d'expedients sobre ajudes a companyies aèries destinades a atraure o mantenir la seva capacitat d'aeronaus en determinats aeroports, constatant que no s'ajustaven a les normes sobre ajudes estatals. Per exemple, pel que fa als aeroports de Nimes (a la zona de captació de l'aeroport de Montpeller), Pau i Angoulême a França, Zweibrücken i Altenburg-Nobitz a Alemanya, Klagenfurt a Àustria, i els aeroports de Sardenya Càller, Olbia i Alguer a Itàlia.

A més, la Comissió està investigant actualment nous acords entre autoritats públiques i companyies aèries en determinats aeroports regionals, per exemple, pel que fa a l'aeroport alemany de Frankfurt-Hahn o els aeroports espanyols de Reus i Girona.

La Comissió considera que aquestes mesures poden distorsionar molt el mercat paneuropeu del transport aeri, molt competitiu, a les rutes dins de la Unió. A més, aquestes mesures poden perjudicar les regions i els aeroports, que no utilitzen ajudes estatals il·legals per atraure companyies aèries.

La versió no confidencial de la decisió s'ha fet disponible sota el nombre de cas SA.47867 al Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència lloc web un cop s'hagi resolt qualsevol problema de confidencialitat. En aquest enllaç trobareu més informació sobre la política d'ajuts estatals de la Comissió en el sector del transport aeri breu de política.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències