#ECB: El regal de partir de Draghi per lligar les mans de Lagarde

| Agost 14, 2019
El paquet d’estímul imminent del Banc Central Europeu és poc probable que retalli els costos d’endeutament més baixos, però lligarà les mans del seu nou president durant bona part del proper any, donant-li poc marge d’actuació mentre l’economia es posi en perill, escriu Balazs Koranyi.

Amb l’ampliació sector de la fabricació del bloc, que es redueix la guerra comercial i de divises i un Brexit dur que s’amplia, el BCE ja ha assenyalat més suport a l’economia de la zona euro, amb l’esperança d’arrestar una perillosa espiral descendent que podria conduir a una recessió.

Però té dos grans problemes: els problemes del bloc s’importen, en gran part fora del control de la política monetària, i els restants instruments del banc tenen una eficàcia limitada, donat uns baixos costos d’endeutament rècord.

De fet, l’enèsima ronda enlairada de la flexibilització monetària del BCE, ja que 2011 pot acabar amb la poca potència de foc que ha deixat el banc central i perjudicarà la credibilitat de la seva afirmació que algun dia seria capaç d’apagar els diners.

Alemanya ja pot demanar prestats en un mínim de 0.6% durant deu anys i els mercats interbancaris preu 30 punts bàsics de retallades de tipus de dipòsit del BCE fins a menys de 0.7% en els propers anys, situant-los en el pal de referència de la taxa de reversió en què més retallades es tornen contraproduents.

Tot i així, el president del BCE, Mario Draghi, que lliura el timó a Christine Lagarde a finals d’octubre, sembla desitjós d’evitar les converses que la potència de foc del banc és limitada, suggerint que els responsables polítics combinen diversos passos moderats en un paquet el setembre de 12 per donar als mercats. la impressió d’un gran moviment.

"L'objectiu principal del paquet és preservar la flexibilització financera que ja van assolir", va dir Frederik Ducrozet, un estrateg de Pictet Wealth Management. "Seria inacceptable que el BCE admetés que qualsevol nova flexibilització seria menys efectiva a causa de la disminució dels rendiments".

És probable que el paquet inclogui una reducció de tipus de dipòsit i compres d’actius frescos i, possiblement, una taxa de dipòsit multinivell, cosa que protegiria els bancs d’alguns dels efectes secundaris negatius de les taxes super baixes.

La potència del tall és marginal, ja que és tan baixa la taxa. I el balanç del BCE ja es troba en els milers de milions d’euros de 4.7, cosa que indica que les compres d’actius haurien de ser massives (i per tant políticament controvertides) per tenir un impacte tangible.

JPMorgan estima que per elevar les expectatives d’inflació, el paquet d’acceleració del BCE hauria d’igualar aproximadament la meitat de les seves mesures combinades des de 2014, de manera que 1.25trn de compres d’actius i altres 350 mil milions d’euros de (325bn £) de préstecs ultra barats a bancs. I fins i tot això pot no ser suficient per tornar a posar la inflació a la meta.

Un euro més dèbil ajudaria sens dubte, però això és difícil d’aconseguir quan la Reserva Federal també s’alenteix i l’administració nord-americana es desconcerta d’un dòlar fort.

Tiering ajudaria immediatament els bancs, però és la més difícil de les mesures per revertir, donada la seva complexitat i, així, lligaria les mans de Lagarde la més llarga.

El paquet de comiat de Draghi consumirà gran part del poder de foc restant del banc, cosa que fa que Lagarde tingui una primera impressió important, el mateix que Draghi va fer fa vuit anys quan va reduir les tarifes en la seva primera reunió, invertint una caminada anteriorment errònia.

"Això ja és tan exigent com es fa", va dir l'economista ING Carsten Brzeski.

"Si veieu que el paquet de setembre és principalment un reforç de la confiança, també lligueu les mans de Lagarde perquè l'economia no canviarà significativament entre el setembre i la seva primera reunió de desembre".

El BCE tampoc no té cap influència en la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units i no té cap impacte sobre el Brexit.

L’espai de maniobra de Lagarde sobre els tipus d’interès també estarà en gran mesura relacionat amb l’orientació a propòsit del BCE, que defineix la trajectòria dels tipus fins a mitjans 2020 i també es veu que canvia el mes que ve.

El BCE podria adoptar una posició encara més acomodable. Però cada moviment posterior té un cost, suposaria un treball preparatori important i fins i tot podria implicar una revisió més àmplia de l'orientació del banc.

La compra d’obligacions bancàries, per exemple, podria tenir un impacte ràpid, ajudant als prestadors que transmeten la política fàcil del BCE a l’economia real.

Però comprar el deute a les institucions directament supervisades pel BCE és controvertit políticament i legalment, plantejant qüestions sobre conflictes d’interès.

També podria comprar més deute privat, però el banc ja es va cremar comprant bons corporatius, deixant poca gana per més riscos. Les existències també són una possibilitat, però poden generar acusacions poc importants i que el BCE només ajuda els rics.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Banc Central Europeu (BCE), Comissió Europea

Els comentaris estan tancats.