Segons els supòsits, els esposos de pilots de caça holandesos desplegats als estats del Bàltic van rebre trucades telefòniques d'assetjament per part de les persones que van trucar amb accents russos. Això no ha de sorprendre, però l’evident reticència per donar a conèixer aquests incidents és inexplicable.
Senior Consultant Fellow, Rússia i Eurasia Program, Chatham House
Les celebracions del març van marcar els anys 20 de Polònia com a membre de l'OTAN. Foto: Getty Images.

Les celebracions del març van marcar els anys 20 de Polònia com a membre de l'OTAN. Foto: Getty Images.
En el marc del programa de "presència més avançada" de l'OTAN, petits contingents addicionals d'altres aliats de l'OTAN s'uneixen a les tropes de la nació amfitriona a Polònia i els estats bàltics per reforçar la disuasió davant de qualsevol altre aventurer militar rus.

Aquests contingents s’han convertit inevitablement en els objectius d’activitats d’informació russa malignes. Però també tenen les seves comunitats i famílies a casa.

Segons la perspectiva russa de la guerra d'informació, no hi ha zones de primera línia ni de rereguarda i no hi ha combatents. Segons el cap de l'estat major de Rússia, Valeriy Gerasimov, una característica clau de la guerra moderna en el domini d'informació és "efectes simultanis a tota la profunditat del territori enemic".

Incidents recents als Països Baixos confirmen que els adversaris han recopilat informació sobre les famílies i les llars d’individus desplegats als estats bàltics per tal de proporcionar una desinformació o intimidació altament personalitzada.

A Estudi de l'OTAN sobre la guerra d'informació russa publicat a 2016 va concloure que "no seran els objectius només els militars de l'OTAN; però les seves famílies, les seves comunitats, les seves societats i llurs pàtres, per molt llunyanes que siguin de Rússia poden considerar-se actualment. Però en aquest cas, com en altres, no hi ha hagut comentaris oficials de les autoritats nacionals o de l'OTAN sobre l'extensió de la hostil campanya russa.

Es diu que les trucades a les famílies de pilots holandesos F-16 han començat després que els mateixos pilots telefonessin a casa dels estats bàltics mitjançant els seus propis telèfons mòbils. Una orientació detallada sobre l’ús de les xarxes socials i evitar la presentació de vulnerabilitats mitjançant la publicació indiscreta hauria de ser la norma tant per al personal de serveis de l’OTAN com per a les seves famílies immediates.

Però, a més, fins i tot portar smartphones i altres dispositius connectats a l’abast de les eines d’intercepció russes convida a una intervenció hostil. Com a resultat, es prohibeix a les tropes de diverses nacions que agafin els seus propis telèfons en els desplegaments de "presència avançada millorada". Els que denuncien diverses conseqüències desagradables que indiquen evitar la interferència russa amb el contingut dels seus telèfons. Mentrestant, els atacs més encoberts als seus dispositius poden passar desapercebuts.

Pràctica russa

Una vegada més, això s’espera del tot: els sistemes russos específics dissenyats per a la interceptació, el bloqueig o la difusió de les comunicacions de telefonia mòbil civil han estat molt utilitzats en Ucraïna i Síria, així com a les fronteres dels estats bàltics.

I Rússia fa servir la informació recopilada. Els intents de desmoralitzar les tropes de primera línia d'Ucraïna a través dels seus telèfons han inclòs referències personalitzades a les seves famílies i fills. S'han observat campanyes orientar el personal militar de l'OTAN directament a través de LinkedIn, així com dirigir-se a cònjuges militars mitjançant assetjament en línia, intimidació i ciberatacs.

La implicació és clara des de fa temps: no només el personal de serveis desplegat als països veïns de Rússia, sinó també els seus vincles amb els seus països d'origen haurien de ser considerats objectius.

Les forces de l'OTAN haurien de formar-se i fer exercici amb el supòsit que estaran sota un atac tant electrònic com de ciberataque, sinó també informació individual i personalitzada, inclosa l'explotació de dades personals recollides de qualsevol dispositiu connectat portat a una zona operativa.

L’impacte molt personal de l’interès hostil rus es veu il·lustrat per incidents com ara denúncies no violades de violació infantil en mitjans de comunicació russos recolzats contra oficials de l’exèrcit nord-americà anomenats que visiten Ucraïna. L’efecte potencial d’intervencions com aquesta no només sobre les unitats militars, sinó també sobre les famílies i les comunitats a casa és immediat i evident.

L’efecte es podria manifestar més a l’hora d’orientar un cargol aeri, com passa amb els Països Baixos. Per a totes les capacitats avançades dels avions de combat de l'OTAN, els pilots segueixen sent humans, i en comú amb altres militars, susceptibles de vulnerabilitat humana.

El nombre relativament reduït de pilots de raig ràpid entrenats a les nacions més petites de l'OTAN ha de convertir-los en un objectiu de valor especialment alt per a la interferència dels serveis d'intel·ligència adversos. Cal ni tan sols orientar-los a l’espionatge a l’estil tradicional; Tot allò que els impedeixi exercir la seva feina de manera eficaç en un moment crític, ja sigui intervencions contra ells mateixos o les seves llars o famílies, representaria un alt rendiment de la inversió per a l’adversari.

A més, Rússia ha practicat la capacitat de enviar missatges a les persones a gran escala, amb informació que sembla que prové d’una font de confiança, ja sigui per SMS, publicació de les xarxes socials o per correu electrònic.

Quan es va fer evident aquesta capacitat, la preocupació era que el potencial de sembrar confusió podria ser un factor inhabilitant crític per als estats de primera línia en les primeres hores crucials i decisives que podrien decidir un conflicte amb Rússia. Els països amb més risc han adoptat mesures per mitigar aquesta vulnerabilitat, però això depèn en part de tenir no només forces armades, sinó també una població civil ben informada sobre l’amenaça potencial.

sense comentaris

Tot i això, el servei d’intel·ligència militar dels Països Baixos ha rebutjat comentar els informes dels mitjans d’assetjament a les famílies de pilots. Això s’ajusta al patró de silenci de l’activitat russa tant de l’Aliança com dels seus estats membres.

El resultat és que la informació sobre casos d’intimidació russa contra el personal del servei i les seves famílies segueix sent fragmentària i anecdòtica. La situació és similar als incidents a la mar i a l’aire, on la informació limitada disponible públicament sobre les activitats russes condueix a una imatge distorsionada –i potser massa benigna– de què practica Rússia i com. Com passa amb l'incident que involucraran els avions del ministre de Defensa rus, Sergey Shoygu, i un combatent espanyol aquesta setmana, la reticència de l'OTAN permet que Moscou faci avançar la seva narració de víctimes innocents.

Hi ha un fort interès públic perquè aquesta informació estigui més àmpliament disponible, per tal d’informar no només el personal de servei i les famílies amb més risc immediat, sinó també el públic en general, per tal de poder mesurar millor el nivell real d’hostilitat que comporta. en la interacció quotidiana amb Rússia. L'OTAN i els governs nacionals poden tenir una clara raó de romandre en silenci; però, actualment, aquesta raó continua sense ser establerta.