Nikolai Petrov (baix) parla amb Jason Naselli (baix) sobre una nova onada de protestes contra el govern de Vladimir Putin i què significa per al futur del sistema rus.
Investigador sènior, Programa Rússia i Euràsia, Chatham House
Editor digital sènior
Manifestants en una manifestació al centre de Moscou el 10 d'agost. Foto: Getty Images.

Manifestants en una manifestació al centre de Moscou el 10 d'agost. Foto: Getty Images.

La desqualificació dels candidats a l'oposició abans de les eleccions a la ciutat de Moscou duma el setembre de 8 ha impulsat les protestes més grans que s'han viscut a la ciutat des de 2011-12. Les crescudes onades de protestes massives van arribar al voltant de participants de 50,000 el mes d’agost de 10, i no hi ha cap rastre d’aturar-se. Nikolai Petrov explica les implicacions d’aquestes protestes i la resposta del Kremlin.

Per què han sorgit aquestes protestes ara?

Des de l’anunci de la reforma de les pensions l’any passat [quan el govern va augmentar l’edat de jubilació sense discussió ni explicació pública, fins a un clam generalitzat], hi ha hagut una gran decepció amb el govern en general i amb Putin en particular, cosa que ha provocat una disminució de Putin qualificacions d’aprovació.

Això ha creat un nou entorn polític i, en aquest context, qualsevol raó local pot servir com una palla que trenca l'esquena d'un camell, un detonant per a un greu malestar. Hi ha hagut diversos casos com aquest a la regió de Moscou relacionat amb el problema de la recollida d’escombraries, a la regió d’Arkhangelsk sobre l’emmagatzematge d’escombraries de Moscou i a Ekaterinburg connectat amb la construcció d’una catedral en un parc local.

Ara ha arribat a Moscou i el desencadenant va ser la campanya per a les eleccions duma a la ciutat de Moscou. És important comprendre que la ciutat duma no té cap poder real, de manera que aquestes protestes tracten realment de la relació entre la societat i el govern.

La màquina política que va construir Putin i que ha funcionat en el passat no ha tingut en compte aquesta nova relació. Així que va cometre un error.

Per registrar-vos com a candidat a la ciutat duma, heu de reunir al voltant de signatures 5,000, que és un nombre força significatiu, especialment a l'estiu quan la gent està de vacances. Això va ser dissenyat per evitar que els candidats no desitjats poguessin participar a les eleccions.

Però aquesta vegada va funcionar en contra, perquè els candidats a l'oposició eren molt actius i van aconseguir reunir prou signatures, mentre que els candidats del govern -que ja havia deixat l'afiliació amb el partit governant cada cop més impopular, Rússia Unida- majoritàriament no van reunir signatures. Això és bastant clar per a la gent local; Moscou està dividit en circumscripcions a 45, de manera que podreu veure qui envia el vostre barri i qui no.

Quan la comissió electoral va decidir invalidar moltes de les signatures de l’oposició per evitar que es registressin com a candidats, això va posar en marxa la ira de les persones que ja s’havien mobilitzat políticament per participar a les eleccions.

L’actitud general a Moscou és a favor dels manifestants. Una nova enquesta demostra que s'aprova més que la desaprovació de les protestes i que gairebé 1 a 10 consideraria participar.

Qui són els tipus de persones que protesten?

És interessant, en molts casos la manera de descriure els esdeveniments significa més que el que ha passat. El govern intenta descriure els participants com aquells que no són moscovites, que han estat portats allà des de fora. Però, de fet, hi ha molts muscovites joves, cosa que és important tenir en compte, perquè si bé aquestes protestes han arribat a l'escala de 2011 – 12, els que hi participen avui són més joves i són diferents dels que hi van participar fa gairebé 10 anys.

Això vol dir que hi ha un nova generació de manifestants - però no només els joves. A la xifra que estem veient, és una bona difusió dels muscovites mitjans que hi participen.

I per a vosaltres, el moment clau que ha donat lloc a això va ser el furor sobre la reforma de les pensions de l’any passat.

Sí, absolutament.

A 2011, hi va haver una decepció general per l’anunci de Putin d’intentar tornar a entrar a la presidència, i les eleccions del desembre 2011 van servir com a desencadenant de les protestes posteriors. El que va passar malament per a les autoritats de 2011 va ser el fet que milers de moscovites eren observadors electorals i es van enfrontar de primera mà per trampes i negligències.

Aquest temps és similar, ja que hi havia milers de moscovites reunint-se i donant signatures que ara se senten humiliades personalment per les accions del govern.

Com es presenta aquesta situació a la vista de les eleccions del 8 de setembre i posteriors a les eleccions?

Si és correcte dir que no es tracta de les eleccions duma de la ciutat de Moscou, sinó que és una tendència més important, llavors 8 setembre no serà el final de la història. No dir res del fet que, al setembre, hi haurà eleccions a gairebé la meitat de les regions de Rússia, incloses les eleccions governamentals de 16. Moscou no es considerava el camp de batalla més important: la ciutat duma no té cap paper real. A Sant Petersburg, hi ha eleccions governamentals que són molt més importants.

Crec que el problema més gran és que el govern no va aprendre lliçons dels seus fracassos a les eleccions de l’any passat. A 2018, per primera vegada sota Putin, els candidats amb suport del Kremlin van fallar en diverses regions. Això hauria d'haver empès el Kremlin a canviar d'actitud envers les eleccions. Això no va passar, i el que passa ara a Moscou és només un signe d'això. Veurem problemes molt més greus en altres regions, ja que les pèrdues governamentals del setembre de 8 tenen el potencial de crear un nou clima polític. Mentrestant, el Kremlin culpa a Occident.

No es tracta de polítics en particular que arribin al poder. Es tracta que el govern no mantingui el sistema a popa. Podria ser similar en certa mesura a les recents eleccions presidencials d’Ucraïna, on algú de fora podria venir a canviar el sistema polític, pas a pas. I el Kremlin, conscient d’això, està estrenyent els cargols.