Connecteu-vos amb nosaltres

EU

# Impacte de la globalització sobre l'ocupació i la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Foto de globalització de Soo Ann Woon a Unsplash

Esbrineu quant vol la UE beneficiar-se de la globalització tot afrontant els seus efectes negatius sobre l’ocupació.

La globalització crea oportunitats laborals, però també pot provocar pèrdues de llocs de treball. Gestió de la globalització aprofitar-lo al màxim és una prioritat per a la UE, com s’intenta crear una Europa més social que ajuda els treballadors acomiadats a trobar nous llocs de treball.

Oportunitats laborals a Europa

El nombre de llocs de treball recolzats directament o indirectament per les exportacions de la UE fora de la unió creix contínuament. Va augmentar de 21.7 milions de llocs de treball el 2000 a 36 milions de llocs de treball el 2017. Cada milió d’exportacions de la UE dóna suport, de mitjana, a uns 13,000 llocs de treball de la UE.

Les oportunitats laborals no es limiten a empreses exportadores. També s’estenen a les empreses que els subministren béns i serveis.

Per exemple, a Alemanya es dóna suport a les exportacions a països extracomunitaris 6.8 milions de llocs de treball. Gràcies al mercat únic de la UE, 1.1 milions de llocs de treball alemanys addicionals depenen de les exportacions d'altres països de la UE a països no comunitaris. En total, el 18% dels llocs de treball a Alemanya depenen de les exportacions de la UE.

La proporció de treballadors altament qualificats en llocs de treball relacionats amb l'exportació està augmentant i eles feines relacionades amb xport tenen una mitjana de 12% millor remunerades que altres feines.

anunci

Impacte negatiu de la globalització sobre l'ocupació

La globalització condueix a una major competència entre empreses, que pot provocar tancaments, deslocalització i pèrdua de llocs de treball.

Els sectors més vulnerables de la UE es caracteritzen per un predomini de feines poc qualificades: tèxtil, confecció, calçat i pell, metalls bàsics i productes fabricats en metall, i indústries manufactureres.

La fabricació és el sector més exposat a la deslocalització a causa de la competència dels països amb salaris baixos.

Tot i que la deslocalització és un element central del debat sobre la globalització, les dades mostren que la quantitat de pèrdues de llocs de treball per deslocalització a la UE disminueix constantment.

Les tendències de la deslocalització canvien i ara passa més als països de l’Europa oriental que als estats membres occidentals. Els països de destinació es troben al nord d’Àfrica i Àsia.

Tot i que els resultats generals de la liberalització del comerç internacional són positius, alguns sectors es veuen afectats durament durada del període d’ajust que els treballadors necessiten per reubicar-se en altres sectors poden soscavar els beneficis inicials.

El Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització 

Per tal de reduir l'impacte negatiu de la globalització i disminuir l’atur, la UE va crear el Fons d'Adaptació a la Globalització Europea el 2006. El seu objectiu és donar suport als treballadors acomiadats que van perdre llocs de treball a causa de la globalització.

Aquest fons de solidaritat d’emergència cofinancia fins al 60% de les polítiques laborals per tornar a contractar treballadors o crear empreses. Els projectes finançats inclouen educació i formació, assessorament professional, així com ajuda a la recerca de feina, mentoria i creació d’empreses.

El 2009, el fons es va ampliar per cobrir les pèrdues de llocs de treball derivades dels canvis estructurals importants provocats per la crisi econòmica i financera.

El fons es pot utilitzar:

1) quan més de 500 treballadors han estat acomiadats per una sola empresa i els seus proveïdors, o

2) quan un gran nombre de treballadors perden la feina en un sector específic d’una o més regions veïnes

Des del 2007, el fons ha gastat 630 milions d'euros ajudant aproximadament 150,000 treballadors acomiadats i 3,369 joves. Per exemple, el fons gastat 3.35 milions d’euros per ajudar els antics treballadors del centre d’atenció telefònica a Itàlia6.4 milions d’euros per a treballadors de supermercats acomiadats a Grècia i 2.6 milions d'euros per a 821 antics treballadors de Nokia a Finlàndia.

El Parlament Europeu va demanar-ho una reforma per millorar el fons al gener 2019.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències