AQAP i ISIS omplen el buit a #Iemen

| Agost 25, 2019

La recent irrupció de la violència al Iemen entre forces lleials al govern legítim del president Abdrabbuh Mansur Hadi i grups que busquen la secessió del sud del Iemen ha obert un espai renovat perquè grups terroristes, inclosos ISIS i AQAP, operin al país..

Segons la portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU (OHCHR), Ravina Shamdasani, els grups armats afiliats a grups terroristes AQAP i ISIS tenen han intensificat les seves activitats al Iemen durant les darreres setmanesactivitats "que han afectat greument els civils". L’oficial de l’ONU va qualificar aquestes activitats renovades com un “desenvolupament extremadament preocupant”.

En un gir interessant, la reemergència dels grups pot acabar treballant en favor del president Hadi, ja que es beneficia de la seva força renovada en la lluita contra els rebels Houthi d'una banda i els secessionistes de l'altra. Més enllà de ser un mer beneficiari, diversos mitjans de comunicació de la regió i analistes de les xarxes socials han posat de relleu aparents vincles concrets entre elements del govern de Hadi i els grups terroristes, possiblement fins i tot passant per l'oficina del vicepresident, Abdul Muhsin Al Ahmar.

Les denúncies de cooperació entre les cèl·lules terroristes AQAP i ISIS i el govern reconegut per l’ONU es van fer més creïbles després que el líder internacional ISIS Abu Al Bara Al Baidani fos a la foto lluitant al costat de les forces del president Hadi contra les forces del Consell de Transició del Sud (STC) a la província de Shabwa. Les Forces Elites de Shabwa, un grup armat pertanyent a la STC, van aconseguir arrestar Al Baidani després dels enfrontaments.

Diversos punts de venda addicionals van publicar imatges d'elements coneguts d'Al-Qaida que lluitaven al costat dels membres del Partit Al Islah contra les forces de la STC a Shabwa. Diversos punts de venda van identificar el partit Al Islah, aliat amb els Germans Musulmans, que havien promogut l'afluència de combatents terroristes a les files del govern.

En un intent de control dels danys, Yasar Al Hosaini, un oficial de mitjans de comunicació a l'oficina del president Hadi, va afirmar que els atacs contra les forces de la STC van ser muntats per l'exèrcit iemenita, però aleshores imatges de combatents d'Al-Qaida que portaven roba afganesa s'havien estès àmpliament.

En particular, fins i tot quan el govern va fer esforços per negar la presència de membres d'Al-Qaeda al seu mig, Ansar Al Sharia, una xarxa de paraigües terroristes que inclou AQAP, va publicar un comunicat reivindicant el seu paper en l'atac a les forces de la STC.

El recent esclat de lluites entre antics aliats ha complicat la situació ja molt complexa del país.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, política, Iemen

Els comentaris estan tancats.