Es pot evitar #DrugOverdoses: es van publicar nous recursos

| Setembre 2, 2019

Prevenir morts relacionades amb drogues: riscos i respostes

La majoria de morts per sobredosi a Europa estan relacionades amb l’ús d’opioides (heroïna o opioides sintètics), tot i que la cocaïna, altres medicaments estimulants i medicaments també hi tenen un paper. En un nou recurs en línia, Prevenció de morts per drogues a Europa, l’agència ofereix una visió general del problema i dels factors de risc que comporta.

És probable que les sobredosis fatals es produeixin en situacions específiques, com la pèrdua o la reducció de la tolerància als opioides poc després de l’alliberament de presó, l’alta hospitalària, la interrupció del tractament o la realització d’un curs de desintoxicació residencial. L’ús d’opioides amb altres substàncies (per exemple, alcohol, benzodiazepines i altres medicaments) també augmenta els riscos de mort, de la mateixa manera que la manca o la resposta inadequada dels testimonis d’una sobredosi.

El OEDT il·lustra com es pot abordar la prevenció de la sobredosi en tres nivells: reduir la vulnerabilitat a la sobredosi (per exemple, serveis i tractaments accessibles); reduir el risc de sobredosi (per exemple, la retenció en el tractament de substitució d’opioides, l’atenció post-presó i les valoracions del risc de sobredosi); i reduint la probabilitat de resultats mortals (per exemple, les polítiques de naloxona a casa) i la supervisió del consum de drogues (vegeu figura 1). Actualment, Existeixen instal·lacions de consum supervisat per 87 als estats membres de la UE 8, Noruega i Suïssa proporcionen un entorn més segur per al consum de drogues (1).

La naloxona portada a casa pot salvar vides: una primera visió general dels programes

Moltes persones sobredosi en presència de les seves parelles o companys, per tant, permetre als amics, familiars i altres persones que actuen de manera eficaç abans que els serveis d’emergència arribin al lloc dels fets, puguin salvar vides. Si bé la naloxona (un medicament utilitzat per revertir la toxicitat contra els opioides) s'ha utilitzat als hospitals des de fa més de 40 anys, ara també està disponible a la comunitat en molts països (2). La EMCDDA ha llançat la seva primera visió general de Programes de naloxona (THN) portats a casa a Europa.

El nou recurs en línia descriu com aquests programes es van desenvolupar i es van fer més habituals durant la passada dècada (vegeu línia de temps). Proporcionar naloxona i entrenar en resposta d’emergència a aquelles persones susceptibles de presenciar una sobredosi es defineix com una mesura de prevenció de la sobredosi en el Pla d'acció de la UE sobre drogues 2017 – 2020 i els programes THN ara s’estan expandint. A 2019, 11 els estats membres de la UE i Noruega informen de la realització d’aquests programes (vegeu mapa i fulls informatius nacionals) o permetre l’accés al medicament sense recepta mèdica (3). Des de 2016, els farmacèutics de la majoria dels estats nord-americans han pogut donar naloxona per ordre permanent (i no necessiten una recepta específica del pacient). Ara es permet la distribució sense recepta en diversos països del món, com ara Austràlia, Canadà, Itàlia, Regne Unit i França.

S'han trobat solucions pràctiques que permeten al personal no mèdic rebre i administrar naloxona injectable i permetre la distribució de la medicació a les llars dels possibles veïns. Alguns països ja posen a disposició del medicament d’emergència sense recepta ni han establert normes de prescripció per a establiments específics o aquells registrats com a formació formal. El recurs resumeix els diferents productes utilitzats en els programes THN, inclòs l’esprai nasal de naloxona, autoritzat a 2017 per la Comissió Europea per a la seva comercialització a tots els països de la UE.

Morts per sobredosi de drogues a Europa: preguntes més freqüents

On han augmentat més les morts per drogues durant els darrers anys 10? Les dones i els homes estan igualment afectats? Quines són les preocupacions actuals a Europa? Aquestes són algunes de les preguntes que es responen a la nova Preguntes més freqüents: morts per sobredosi per Europa publicat al lloc web d'EMCDDA. Aquests presenten la situació i tendències de la sobredosi, així com un ventall de mapes i gràfics. Les seccions "Focus" posen de manifest les tendències de sobredosi a Escòcia, actualment el país amb la taxa de mortalitat per sobredosi per càpita més alta d'Europa, i del fetanyl i els seus derivats fabricats de manera il·lícita, implicats en un gran nombre de morts en alguns països, inclòs Suècia (que va registrar un punt àlgid en 2017) i Estònia.

A Escòcia, un país amb una prevalença elevada de consum de drogues d’alt risc, es van registrar morts 1 187 relacionades amb fàrmacs a 2018 (augment del 27% de 2017). La taxa d’escòcia a la mort entre els adults (15 – 64 anys) és superior a la reportada a tots els països de la UE. La majoria dels casos a Escòcia estan associats a opioides (9 a 10) i benzodiazepines (7 a 10), però gairebé tots (85%) impliquen més d’un medicament. Els augments recents es troben principalment en els adolescents de 35 – 44 i 45 – 54. Altres països del nord d'Europa (per exemple, Estònia, Suècia, Noruega) també presenten taxes elevades de mortalitat per sobredosi (en alguns països, pot haver-hi infra-informació).

L’EMCDDA monitoritza les alertes estretament sobre els perjudicis relacionats amb el fentanil i els seus derivats a causa de l’elevada toxicitat d’aquestes substàncies i el seu potencial per donar lloc a grans cúmuls d’incidents i morts. A 2017, després d’informar que el fentanil o el carfentanil introduïts al subministrament d’heroïna al nord d’Anglaterra havien provocat diverses morts, les autoritats de salut pública van publicar advertències sobre els perjudicis relacionats amb aquestes barreges d’heroïna i van assessorar sobre els règims de dosificació de naloxona en cas de sobredosi.

El director de l’EMCDDA, Alexis Goosdeel, va dir: “Es poden evitar les morts per sobredosi. Sabem de la investigació que molts dels que moren porten anys lluitant i vivint als marges de la societat. Sabem que els que sobredosi un cop tenen un risc molt elevat de sobredosi. I sabem que existeixen mesures preventives i de resposta efectives que ens permetrien evitar moltes morts. Els veïns també han de ser facultats per salvar vides i prevenir danys irreversibles als òrgans amb una medicació eficaç. "

Mitjançant la seva estratègia 2025, l’EMCDDA es compromet a contribuir a una Europa més sana. Si bé els opioides participen en la gran majoria de víctimes mortals per sobredosi, altres substàncies (per exemple, cocaïna, benzodiazepines, cannabinoides sintètics) també contribueixen a la càrrega de sobredosi i no s’han de deixar de banda. Els recursos alliberats avui contribueixen a una millor comprensió de les sobredosis de drogues i de les respostes a Europa per donar suport a una bona gestió de polítiques en aquest àmbit.


Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Drogues, EU, salut

Els comentaris estan tancats.