Quan la nova Comissió Europea pren possessió del càrrec, no hauria d'abandonar l'estratègia.
Membre associat, Rússia i el Programa d'Euràsia, Chatham House
Banderes de la UE i Ucraïna a l’ajuntament de Lviv. Foto mitjançant Getty Images.

Des de la revolució Euromaidan a l’hivern de 2013 – 14, la UE ha adoptat un enfocament més estratègic de reforma a Ucraïna, per tal d’afrontar les debilitats fonamentals de les institucions estatals ucraïneses.

La Comissió Europea de 2014-19 va llançar diverses importants novetats per donar suport a Ucraïna, que va suposar un canvi en el suport de la UE a les reformes domèstiques en un país veí.

El més significatiu va ser la creació del Grup de Suport a Ucraïna (SGUA), un equip especial per proporcionar assistència i suport a Ucraïna, que va entrar en funcionament durant la presidència de la Comissió de Jean-Claude Juncker. La SGUA, dirigida per Peter Wagner des de 2016, està formada per funcionaris de 35-40 que han desenvolupat un coneixement profund d’Ucraïna i han experimentat amb nous enfocaments en el suport de les reformes.

Ucraïna és l'únic tercer país que té assignada una talla dedicada. Abans de 2014, el suport a Ucraïna per part de donants internacionals, inclosa la UE, es va donar principalment en forma de projectes tècnics a curt termini aïllats i realitzats en institucions domèstiques dèbils, que no tenien personal professional i motivat. Com que aquests projectes no participaven amb la reforma fonamental de les institucions estatals, tenien, en el millor dels casos, un impacte no sostenible a curt termini.

La SGUA va ser una innovació en el fons d’una sèrie d’iniciatives dissenyades per crear institucions fortes, contractar personal professional, capaç i motivat i desenvolupar un conjunt complet d’estratègies de reforma que seqüencien els passos de reforma per a la descentralització de l’administració pública, gestió de finances públiques, el sector energètic, el transport i el medi ambient.

Com a resultat, l’escala d’assistència s’ajusta ara a la seva efectivitat. En coordinació amb altres donants com el Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament, la UE ha liderat el procés de (reconstrucció) de l’estat ucraïnès. Al promoure la coordinació, la UE ha estat capaç de desplegar de manera més eficaç els recursos disponibles i evitar duplicitats i fragmentacions. S'ha centrat sensiblement en la reforma de l'administració pública a través de l'arquitectura de reforma d'Ucraïna, un important esforç multi-donants.

Aquest tipus de suport només és possible gràcies a una comprensió sòlida de les necessitats d’Ucraïna per part dels funcionaris de la UE, que han obtingut una visió detallada del funcionament del govern ucraïnès i la naturalesa dels reptes i problemes de cada sector. És aquesta perspectiva que els ha permès idear mesures de suport específiques i dirigides i, de manera crucial, supervisar mecanismes que permetin assolir els resultats a llarg termini. El fet que aquests esforços es coordinin amb altres donants (un autèntic assoliment) magnifica l’impacte del seu treball.

El suport d'aquests esforços és comprendre que la reconstrucció de l'estat ucraïnès necessitarà temps i necessita paciència i predisposició per evitar l'atractiu de canvis de cosmètica que simplement atreuen els interessos. El coneixement profund dels funcionaris de la UE també els permet seqüenciar les mesures de reforma i donar suport als reformadors dins del govern, alhora que pressionen els retards.

Amb un nou lideratge tant a Ucraïna com a la UE, és especialment important mantenir i mantenir aquestes innovacions. Irònicament, moltes de les institucions de la UE no capten la importància d’aquestes innovacions. La manca d’enteniment i valoració de la seva naturalesa fonamental dins de la pròpia UE significa que hi ha un risc creixent d’abandonar-los, encara que involuntàriament.

És important que això no passi. Si bé les rivalitats dins de les institucions de la UE podrien conduir a la sensació que a Kíev se’ls ofereix un tractament especial, les estratègies de construcció d’estats que treballen a Ucraïna també podrien ajudar en les iniciatives planificades de la UE cap a Geòrgia i Moldàvia.

La sostenibilitat del suport de la UE és important perquè es necessita temps per desenvolupar coneixements, establir vincles i obtenir credibilitat davant dels funcionaris i experts nacionals. Les recents eleccions presidencials i parlamentàries representen una renovació completa de les elits polítiques a Ucraïna. Això és molt desitjable i vençut. Durant aquesta transició, el suport de la UE és vital i, a través de la seva tasca durant els darrers cinc anys, gairebé no es podria situar millor.