#FORATOM - La UE ha de destinar més fons a la investigació i la innovació nuclears

| Setembre 4, 2019
Els projectes de recerca i innovació nuclears (R&I) han de rebre un major suport financer de la Unió Europea (UE) per ajudar el bloc a assolir els seus objectius climàtics i energètics, segons un nou document de posició publicat per FORATOM. S’hauria de destinar més finançament de la UE a aquelles àrees que aportin més valor afegit i, en particular, que poden ajudar la UE a descarbonitzar la seva economia. A més, s'han de garantir sinergies entre els diversos programes de R + I de la UE, com ara Horizon Europe i la formació i la investigació Euratom 2021-2025, que permetin la cooperació entre innovació sectorial.

"Si la UE és seriosa de descarbonitzar la seva economia per part de 2050, llavors s'hauria de destinar més finançament de la UE a R + I en energies nuclears baixes en carboni, ja que això ajudarà a la UE a assolir el seu objectiu", va dir el director general de FORATOM, Yves Desbazeille. "Els programes de recerca i formació Euratom i Horizon Europe haurien de donar suport al desenvolupament de la R + I nuclear, ja que no només ajudaran la UE a descarbonitzar el seu sector elèctric, sinó que també augmentarà la seguretat energètica del bloc reduint la dependència de les importacions d'energia".

Diverses organitzacions internacionals han destacat recentment el paper que ha de jugar l'energia nuclear en la lluita contra el canvi climàtic. El Grup intergovernamental de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic afirma que l’energia nuclear és essencial si el món manté l’escalfament global per sota dels graus 1.5. Així mateix, l'Agència Internacional de l'Energia subratlla que "una forta davallada de l'energia nuclear posaria en perill la seguretat energètica i els objectius climàtics", i la recent visió estratègica a llarg termini de la 2050 de la Comissió Europea "Planeta Net per a tothom" reconeix que la central, juntament amb les renovables, formen la columna vertebral d’una Europa sense carboni 2050. A més, l'Estratègia de la Unió Energètica de la UE estableix que "la UE hauria de garantir que manté el lideratge tecnològic en el domini nuclear per no augmentar la dependència energètica i tecnològica". Això suposa un repte seriós, ja que actualment la UE s'està quedant enrere d'altres actors mundials com la Xina, Rússia i els Estats Units pel que fa al nivell d'inversió en R + I nuclear.

Les institucions de la UE treballen actualment en l'elaboració del primer pla estratègic que facilitarà la implementació de Horizon Europe i crearà vincles entre el seu Programa específic i els futurs Programes de treball plurianuals (2021-2024). El pla identificarà àrees clau per al suport de R + I. FORATOM aprofita aquesta oportunitat per transmetre les següents recomanacions polítiques que poden ajudar la UE a afrontar els reptes actuals:

  1. El sobre de finançament Euratom 2021-2025 per a la R + D de les fissions hauria d’augmentar-se per permetre una major paritat a nivell internacional per promoure la innovació nuclear paneuropea.
  2. Horizon Europe i Euratom 2021-2025 s’han de complementar realment. Això vol dir enllaçar temes comuns i aspectes transversals a cada programa per permetre als grups interessats innovar en les zones de les “missions” d’Horitzó Europa sense prejudicis ni exclusió.
  3. La cohesió amb R&I que figura al Pla d’acció SET 10 “Nuclear” també ha de ser considerada i s’ha de donar suport als beneficis compartits en els programes d’R + I.
  4. L’abast del programa de R&T 2021-2025 Euratom ha de reflectir les accions que s’estan duent a terme pels Estats membres, la indústria i l’àmbit acadèmic.

Llegiu les de FORATOM document de posició per obtenir més informació.

El Fòrum Europeu Atòmic (FORATOM) és l’associació comercial amb seu a Brussel·les per a la indústria de l’energia nuclear a Europa. La composició de FORATOM està formada per associacions nuclears nacionals de 15. FORATOM representa gairebé les empreses europees de 3,000 que treballen a la indústria, que dóna suport al voltant de llocs de treball de 1,100,000 a la Unió Europea.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, energia, EU, Energia nuclear

Els comentaris estan tancats.