#Brexit: plans per mitigar l'impacte de cap acord

| Setembre 6, 2019
Imatge de brexit, tracte o sense tractament. © AP Images / European Union-EP

Si el Regne Unit abandona la UE sense un acord, els efectes seran sentits per persones i empreses de tot Europa. La UE ha adoptat mesures per mitigar l'impacte d'una retirada desordenada.

La UE ha recalcat repetidament que afavoreix la retirada ordenada del Regne Unit de la Unió. Va concloure un acord de retir amb el Regne Unit per garantir que les dues parts continuessin col·laborant en diversos aspectes per al seu benefici mutu, però, la UE ha adoptat mesures per reduir l’impacte d’un possible Brexit sense cap acord.

Aquestes mesures no poden replicar els avantatges de formar part de la UE. Són mesures temporals i unilaterals. Alguns requeriran la reciprocitat del Regne Unit per poder entrar en vigor.

Les solucions a llarg termini depenen de futurs debats entre la UE i el Regne Unit.

Vegeu a continuació les mesures de preparació de la UE per a un Brexit sense cap acord:

Visas

Els britànics podran fer-ho entrar a la UE sense visat per períodes breus sempre que el mateix s'apliqui a les persones de la UE que viatgen al Regne Unit.

Aviation

Les companyies aèries britàniques podrien oferir serveis als països de la UE sempre que les empreses de la UE també puguin fer-ho al Regne Unit.

Serveis ferroviaris

La validesa de les autoritzacions de seguretat ferroviària s’ampliaria per garantir la continuïtat de l’aplicació serveis ferroviaris entre el Regne Unit i la UE, sempre que el Regne Unit faci el mateix.

Transport per carretera

Operadors de transport de mercaderies i autobusos del Regne Unit podria proporcionar serveis entre la Gran Bretanya i la UE, sempre que el Regne Unit proporcioni un accés equivalent a empreses de la UE.

Seguretat Social

Els ciutadans de la UE al Regne Unit i als ciutadans britànics a la UE continuaran beneficis de seguretat social adquirits abans de la retirada.

Erasmus +

Estudiants i professors dins o des del Regne Unit seria capaç d’acabar l’aprenentatge continuat a l’estranger com a part del programa programa Erasmus +.

Procés de pau a Irlanda del Nord

Finançament de bilaterals programes de pau a Irlanda del Nord continuaria fins almenys 2020 per ajudar a donar suport al procés de pau i reconciliació iniciat per l’acord de Divendres Sant.

Pescar

Si el Regne Unit està d'acord amb la reciprocitat total de l’accés pesca aigües, es disposa d’un procediment senzill per a les empreses per obtenir l’autorització per a la pesca. El permís de quotes encara es permetria fins que aquestes mesures finalitzin a desembre de 31.

Si el Regne Unit no està d'acord, les empreses de la UE prohibides a les aigües del Regne Unit podrien ser elegibles per obtenir una indemnització pel Fons Europeu Marítim i de Pesca.

Defensa

Les empreses de la UE encara podran exportar determinats articles utilitzats civil i militar al Regne Unit.

EN ALGUNES ÀREES: NO MESURES ESPECIALS EN EL LLOC

En moltes àrees, no s’han establert mesures especials per reemplaçar la relació existent amb el Regne Unit en cas de no fer cap acord. Això podria comportar costos addicionals i documents addicionals i seria una bona idea consultar amb les autoritats pertinents del vostre país o regió.

El permís de conducció

Els permisos de conducció expedits per un país de la UE són reconeguts automàticament per altres estats membres. Quan surt el Regne Unit, això ja no s'aplicarà a les llicències britàniques. Els nacionals de la UE que vulguin conduir al Regne Unit hauran de consultar amb les autoritats del Regne Unit si la seva llicència és vàlida, mentre que els britànics hauran de consultar amb les autoritats nacionals de cada país de la UE en el qual volen conduir. Els permisos de conduir internacionals són vàlids a tot el Regne Unit i la UE.

mascotes

El passaport de mascotes de la UE, que permet que la vostra mascota viatgi amb vosaltres a un altre país de la UE, ja no serà vàlid al Regne Unit. És probable que s’exigirà més tràmits de paper quan traieu la vostra mascota al Regne Unit.

Tractament mèdic

Segons la normativa comunitària, les persones es beneficien de l'accés a l'assistència sanitària durant una estada temporal en un altre estat membre mitjançant la targeta d'assegurança mèdica europea (TSE). Aquestes normes ja no s’aplicaran al Regne Unit. Els dos ciutadans de la UE que viatgen al Regne Unit i els britànics que visiten països de la UE haurien de comprovar si la seva assegurança cobreix els costos del tractament mèdic a l'estranger. En cas contrari, haurien de considerar contractar una assegurança de viatge privada.

Per obtenir informació addicional sobre els viatges des de i cap al Regne Unit, consulteu-ho lloc web de la Comissió Europea.

El paper del Parlament

Totes aquestes mesures només poden entrar en vigor amb l'aprovació del Parlament Europeu.

Qualsevol acord assolit per la UE i el Regne Unit, inclòs el contracte de retirada i qualsevol acord sobre futures relacions, ha de ser acordat pel Parlament abans que pugui entrar en vigor.

Propers passos

Cap d'aquestes mesures temporals pot substituir els acords reals. Només una vegada que el Regne Unit hagi deixat la UE, la UE i el Regne Unit, com a tercer país, poden mirar les relacions futures i potser volen concloure acords per assegurar-se que poden continuar treballant junts en temes que van del comerç a la seguretat, la migració i defensa. La declaració política que s’adjunta a l’acord de retirada, si és ratificat pel Regne Unit, dóna el marc general sobre com podrien semblar aquestes relacions.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, EU, Parlament Europeu, UK

Els comentaris estan tancats.