El president francès pot estar molt bé per davant dels seus homòlegs europeus, però els seus atreviments cap al Kremlin estan repetint els errors de tants altres líders occidentals, del passat i del present.
Cap, Rússia i el Programa d'Euràsia, Chatham House
Programa Investigador, Rússia i Euràsia

Emmanuel Macron i Vladimir Putin durant una reunió al Fort de Bregancon, residència d’estiu del president de França. Foto de Alexei Druzhinin \ TASS a través de Getty Images.

Emmanuel Macron i Vladimir Putin durant una reunió al Fort de Bregancon, residència d’estiu del president de França. Foto de Alexei Druzhinin \ TASS a través de Getty Images.

No hi ha cap líder mundial amb una actitud més contradictòria amb Rússia que Emmanuel Macron.

El president francès va ser aparentment el candidat "menys apologista" dels candidats a la primera volta de les eleccions a la 2016. En comparació amb Marine Le Pen, finançada per Rússia, en un extrem de l'espectre, i l'esquerra radical Jean-Luc Mélenchon per l'altre, Macron semblava un model de moderació.

Al Kremlin, se l’havia percebut com el candidat menys desitjat pels seus interessos, raó per la qual van piratejar els servidors del seu partit, En Marche, just abans de la votació en un intent de darrera rasa per descarrilar la campanya. Moscou no ha de tenir por.

Tot va començar de manera tan prometedora. Tot i que Vladimir Putin era un visitant preocupant a França durant les primeres setmanes de Macron com a president, el líder francès semblava tenir una columna vertebral primerenca.

Al recinte molt simbòlic del castell de Versalles, situat a un metre de distància del seu homòleg rus en una conferència de premsa, cridat Rússia Avui i Sputnik com a agents d'influència i propaganda - una postura inusualment atrevida, considerant els caps d'estat, és generalment més propensa a la simpatia diplomàtica per la seva rectitud quan es troben amb els seus homòlegs. També va ser impressionant tenint en compte la gran diferència d’experiència entre els dos homes.

El panorama des de llavors ha estat, per ser generós, barrejat. L'important mandat del líder francès, combinat amb l'aspiració equivocada de "guanyar la ronda de Rússia", ha guanyat els principis i les proves.

La recent reunió de Macron amb Putin a Brégançon directament abans de la cimera de G7 i la mateixa cimera de Biarritz van produir nombroses afirmacions sobre Rússia que, tant si estiguessin d’acord com si no, es contradien simplement.

Feu un parell de proclames de Macron a G7: assalta Rússia per la seva repressió a les protestes a Moscou i demana que el Kremlin compleixi els principis democràtics fonamentals. Al mateix temps, fa gestos que "Rússia i Europa [haurien de ser reunits] de nou".

Un país que està disminuint accions repressives contra els seus propis ciutadans que s'atreveixen a defensar-se per si mateix, malauradament, però lògicament, no és adequat per estar "de nou" amb Europa (i no és segur que mai estiguessin junts). La pregunta interessant és si Macron ho és conscient que les seves declaracions són mútuament excloents.

Dir, com ho va fer Macron, que "nosaltres" estem "allunyant Rússia d'Europa" sense aprofundir en una declaració tan lliure de proves (ja que va ser Rússia qui es va distanciar per les seves pròpies accions) és atractiu per als qui en saben una mica sobre Rússia i les relacions internacionals. Però algú que simplement es molesta en fer una llista de les transgressions recents del dret internacional a Rússia.

El diàleg per amor al diàleg, sense principis ni objectius concrets, és una vessant relliscosa per adaptar els interessos de Rússia. França ja va ser clau per restablir Rússia a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, el juny de 2019. I durant el tradicional discursos als ambaixadors el mes d’agost de 27, Macron va anar més enllà excusant efectivament a Rússia qualsevol responsabilitat pels conflictes congelats a la seva perifèria.

Pot ser que no importi si Macron no hagués caigut en el paper del primer entre els iguals europeus. Amb Angela Merkel al crepuscle de la seva carrera i tots els primers ministres del Regne Unit distrets pel Brexit (excepte, potser, durant dues setmanes després de l’intent d’assassinat a Sergei Skripal), el destí i l’ambició han donat un pes més a Macron.

En qualsevol cas, les posicions alemanyes i britàniques sobre Rússia han estat compromeses pel paper de Nordstream II i de la ciutat de Londres en l'embut dels ingressos penals russos. El perill és que aquest fet francès es tradueix en una política que al seu torn es tradueix en la baixada de defenses i el sacrifici d’aliats, com Ucraïna i Geòrgia.

La posició contradictòria de Macron cap a Rússia es pot explicar per la tradició de política exterior francesa i pel propi hubris del president. Fa temps que França ha reconegut el paper de Rússia en l’arquitectura de seguretat europea des de “Lisboa a Vladivostok” i respectar el seu estat de “gran poder” (encara que s’autoproclamin).

El mateix Macron és emblemàtic d'una tendència més àmplia en la política i els negocis francesos: busca construir ponts amb el Kremlin, independentment de l'amplitud del abisme entre ells.

El hubris arriba amb el somni personal de Macron que "França ha tornat", i segons la seva opinió que això només pot tenir èxit si Rússia torna, tant a Europa com a protecció contra la Xina. Això va quedar molt clar a la zona discursos als ambaixadors.

Que les branques d’oliveres s’hagin estès a Vladimir Putin en innumerables vegades durant els darrers anys 20 no significa necessàriament que no s’hagi d’arribar mai més, si una futura direcció del Kremlin ofereix cap concessió significativa. El que definitivament significa, però, és que cal aprendre les lliçons de per què s’han rebutjat fins ara: perquè “allò que vol Rússia” és incompatible amb les concepcions occidentals establertes de l’ordre de seguretat europeu.

El president francès suposa que pot trobar una manera d’incorporar Rússia a la plegada (o del fred…) s’equivoca perquè Rússia no vol ser introduïda, encara que ho digui. I, certament, no en els termes de la UE. Quan els líders de G7 com Donald Trump demanen clarament el retorn de Rússia, no es té en compte prou els objectius estratègics més amplis de Rússia. En canvi, la temptació imperativa és prendre en valor el que diu Putin a les rodes de premsa al costat d'altres caps d'Estat.

França pressionar el diàleg amb Moscou sense autodisciplina ni precondicions significa acollir interessos il·legítims russos. Tot i que Macron és indiferent a això, potser no s’adona que en un món on les grans potències esculpen les esferes d’influència una vegada més, França s’ha de perdre.