#InsulinFraud es desenvolupa a Moldàvia: presumptament hi participa una empresa ucraïnesa #Farmak

| Setembre 11, 2019

Al juliol de 2019, el Centre Nacional Anticorrupció de Moldàvia va iniciar procediments penals en relació amb la compra pública d’insulina Strim. El tema són els productes fabricats per Farmak SAP, una de les majors companyies farmacèutiques d’Ucraïna Informes sobre Finances Talk

Segons Angela Starinschi, la secretària de premsa de l’autoritat anticorrupció, el centre està fent la investigació en relació amb “l’organització dels procediments de licitació pública per a la contractació de medicaments per a persones que pateixen diabetis”. Ella va afirmar que diverses persones han estat interrogades i que els documents han estat requisats pel que fa a aquest cas. El principal sospitós nomenat per la premsa de Moldàvia és Ivan Antoci, el director del Centre de Contractació Pública Centralitzada per a l'atenció sanitària. Antoci va ser destituït el juliol de 26.

Segons els documents de licitació, EsculapFarm va subministrar 20 mil dosis d’insulina bio Strim fabricada per Farmak SAP a Moldàvia.

Tot i això, aquest producte no existeix a Ucraïna amb el nom indicat i no ha estat registrat per l'Agència Europea de Medicaments (EMA). S'ha descobert que Strim es fabrica a l'Índia. Segons els investigadors, no hi ha proves creïbles de la seva seguretat.

A 2017, més de 104 mil pacients que pateixen diabetis es van registrar a Moldàvia. A la tardor 2018, es va resoldre importar gairebé 414 mil dosis del producte ucraïnès seguint els procediments de licitació pública.

Segons el Moldàvia Sanatateinfo.md diari, els procediments de licitació de la contractació d’insulina no eren transparents: els terminis, els termes i les condicions es van canviar diverses vegades. A més, es va augmentar considerablement la quantitat que el govern estava disposat a gastar per la nova insulina: 100 milions de leus en lloc de 21.6m.

Després d’haver començat la investigació, el secretari d’estat del Ministeri de Salut, Boris Gylka, va declarar que li havia estat xantat per signar l’ordre de compra d’insulina Strim. “La insulina es va registrar molt ràpidament, cosa que era sospitosa. Aquest producte no s’ha estudiat, no hi ha dades sobre el seu efecte sobre l’organisme i no puc entendre com es va permetre participar en els procediments de licitació ”, va dir. Gylka també va afirmar que també hi havien participat diverses persones amb interès propi.

"Es va fer durant la campanya electoral quan Silvia Radu (ministra de Salut de Moldàvia fins a la 2019 de juny) va ser de facto alliberada de la seva oficina. Havia dubtat molt, aproximadament dues setmanes abans de signar la comanda. Hi va haver molta pressió i fins i tot amenaces, inclosa l’amenaça d’acomiadament ”, admet Gylka.

L’aplicació de Strim requereix un dispositiu d’injecció addicional. Segons Boris Gylka, aquests dispositius no s’han fet servir als països de la UE durant més de cinc anys. Moldàvia també ha rebutjat l'aplicació d'un cartutx addicional per a la seva comoditat. És per això que el canvi dels termes i les condicions dels procediments de licitació després del registre de Strim que es va fer el dia que es va signar el document semblava sospitós. El funcionari públic afirma que aquest producte s'utilitza a Ucraïna en el 3-4 per cent dels casos per a persones recloses a la presó. A Moldàvia, els consumidors finals amb prou feines utilitzaven el producte per falta de confiança en el producte.

A finals de juliol, el Comitè de Medicaments de Moldàvia va denegar el registre del producte, ja que no se sabia amb certesa quins efectes secundaris podria suposar aquest producte per a les persones que pateixen diabetis. El Ministeri de Salut i les autoritats policials de Moldàvia suposen que és un frau a gran escala.

Què és Strim? És una insulina biosimilar, és a dir, el producte d'origen biològic que conté una còpia del principi actiu original. El producte farmacèutic Insulin glargine fabricat per Biocon Limited (Índia) es va registrar al registre estatal de productes medicinals d'Ucraïna a 2017. L’autorització de màrqueting la té l’empresa ucraïnesa Farmak. El mateix producte es va registrar a Moldàvia amb el nom comercial 'Strim'.

Farmak també té l’autorització de comercialització. Per què el Comitè de Medicaments de Moldàvia va negar el registre del producte? Segons les instruccions de la Food and Drug Administration (FDA) dels EUA i l’Agència Europea dels Medicaments (EMA), s’ha d’estudiar l’eficàcia clínica i els efectes secundaris dels biosimilars segons el procediment específic. De fet, la tasca principal del fabricant és demostrar que el producte té una eficàcia i seguretat prou similars i una qualitat.

Tot i transferir la tecnologia i registrar els productes abans de l’emissió de l’autorització de màrqueting a Moldàvia, el fabricant no va aportar les proves suficients de l’eficàcia i la seguretat del biosimilar al dossier de registre i va utilitzar els materials de recerca del fabricant indi sense el seu propi. recerca.

Els periodistes de Moldàvia suposen que la companyia índia Biocon Limited pot fins i tot ignorar el fet que el seu producte ha provocat l'escàndol de milions d'insulina a Moldàvia. Ha estat subministrat al mercat de Moldàvia a causa dels estrets llaços de corrupció de l’empresa ucraïnesa Farmak SAP amb els funcionaris públics de Moldàvia responsables del subministrament de productes farmacèutics al país.

A Ucraïna, es considera que Farmak SAP és un dels gegants farmacèutics. L’empresa és propietat de Filia Zhebrivska, que es troba permanentment a la llista de les persones més riques d’Ucraïna.

Segons la Deutsche Welle, la família Zhebrivski tenia problemes de transparència empresarial a Alemanya a 2018. L’empresa alemanya pertanyent a l’imperi farmacèutic del Zhebrivski no havia presentat els noms dels seus propietaris beneficiaris al Registre de Transparència, que violava les lleis antidistribucions i blanqueig de capitals.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, salut, Moldàvia

Els comentaris estan tancats.