Llacuna de justícia: #Racisme pervers en els sistemes de justícia penal a tot Europa

| Setembre 11, 2019

El racisme institucional preval en els sistemes de justícia penal a tota la UE i afecta com es registren, investiguen i persegueixen els delictes racistes, segons un nou informe publicat avui per la Xarxa Europea contra el Racisme (ENAR) de la Xarxa Europea.

"Vint anys després que l'informe Macpherson revelés que la policia britànica era institucionalment racista, ara trobem que els sistemes de justícia penal a tota la Unió Europea no aconsegueixen protegir les víctimes de crims racistes; això malgrat l'augment de crims violents motivats racialment", va dir Karen Taylor, presidenta de la xarxa europea contra el racisme.

L’informe d’ENAR, que abasta els estats membres de la UE 24, proporciona dades sobre delictes racistes entre 2014 i 2018 i documenta la pràctica institucional durant el registre, la investigació i la persecució de delictes d’odi amb biaix racial. Revela com apareixen formes subtils de racisme al sistema de justícia penal des del moment en què la víctima denuncia un crim motivat racialment a la policia, a través de la investigació i la persecució. Això comporta una "bretxa de justícia": un nombre important de casos de delicte d'odi acaben sent abandonats com a delicte d'odi.

Les dades del període 2014-2018 suggereixen que els delictes motivats per raça estan en augment en molts estats membres de la UE. A més, esdeveniments importants com els actes terroristes –i la retòrica política i les respostes a aquests atacs– poden causar picos en el nombre de crims racistes registrats.

La majoria dels estats membres de la UE tenen lleis sobre criminalitat d’odi, així com polítiques i orientacions per respondre al crim racista, però no s’apliquen a causa d’un context de racisme institucional molt arrelat dins de les autoritats policials.

La mala manipulació de crims motivats racialment per part de les autoritats, i en particular de la policia, comença amb la gravació de crims racistes. Les evidències suggereixen que la policia no pren seriosament els informes de delictes racistes o no creu víctimes d'aquests delictes. Aquesta pràctica sembla ser especialment certa si determinats grups, com els gitanos i els negres, denuncien aquests delictes. L’estereotips racial és generalitzat en la policia a tots els nivells.

A més, la manca de resposta institucional i d’experiències negatives de les víctimes amb la policia significa que les organitzacions de la societat civil han d’omplir el buit per assegurar que es registren adequadament els crims motivats racialment.

El biaix racial pot "desaparèixer" en el curs de la policia registrant i investigant el crim. La policia troba més senzill investigar delictes, com ara la violació de l'ordre públic o els delictes contra la propietat, que descobrir l'evidència de la motivació esbiaixada.

També hi ha diversos factors que dificulten l'èxit de la persecució i la sentència d'un delicte d'odi amb un biaix racial, incloent la falta de definicions clares dels delictes d'odi amb un biaix racial; falta de formació i capacitat limitada; i infrautilització de l’agreujada clàusula d’odi.

"Necessitem un canvi significatiu dins del sistema de justícia penal, si preval la justícia racial per a les víctimes de delictes racistes a Europa. Els governs i les institucions poden respondre millor als delictes d’odi si es comprometen a revisar la pràctica, les polítiques i els procediments que desafavoreixen determinats grups ”, va dir Karen Taylor. "La seguretat de les persones està en joc i s'ha de servir justícia per a tots els membres de la societat."

  1. L’informe Xdowum 2014-18 d’ENAR sobre la criminalitat racista i el racisme institucional es basa en dades i informació dels Estats membres de la UE de 24: Àustria, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Xipre, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia, Espanya i el Regne Unit.
  2. L’informe i les principals conclusions són d'idiomes Fotos. L’informe també inclou estudis de cas i testimonis que posen de manifest les experiències de víctimes de delictes motivats racialment, la falta de protecció i el fracàs de mesures de justícia per a aquestes víctimes.
  3. L’informe Macpherson, ordenat pel govern britànic i publicat a 1999, és l’informe d’una investigació pública sobre l’assassinat racista de Stephen Lawrence, un adolescent negre i la investigació policial següent. Va concloure que la Policia Metropolitana era "institucionalment racista" i va fer recomanacions de reforma de 70 per a la legislació policial i penal.
  4. La Xarxa Europea Contra el Racisme (aisbl ENAR) es mostra contra el racisme i la discriminació i defensa la igualtat i la solidaritat per a tots els europeus. Connectem les ONG anti-racistes locals i nacionals de tota Europa i expressem les preocupacions de les minories ètniques i religioses als debats sobre polítiques europees i nacionals.

Estudis de cas seleccionats

Sentència perjudicial per assassí de refugiat nigerià (Itàlia)

El principal autor de l’assassinat de motius racials d’un home nigerià, afiliat a un grup d’extrema dreta, va ser arrestat per acusacions de matar, agreujades per motius racistes. Tot i això, el seu advocat, juntament amb part dels mitjans locals i nacionals, van demanar una defensa legítima. L'home va rebre després una pena reduïda de quatre anys en arrest domiciliari.

La policia no és víctima d'un atac racista i homòfob (Països Baixos)

"He d'estar vigilant 24 / 7 només perquè sóc, em drena. No sóc important ”.

Omair va ser assetjat per origen i orientació sexual en un autobús a Utrecht. El policia no ha volgut documentar les declaracions dels testimonis ni comprovar les imatges de la càmera de l’autobús. Quatre mesos després, Omair va rebre una declaració de la policia que no es podia perseguir el cas per falta de proves. Omair va sol·licitar una reunió a la seva oficina de policia per discutir la declaració amb un membre de la xarxa Pink in Blue, una xarxa d’agents de policia LGBTQI. L’oficial va reconèixer que s’havia d’investigar el cas com a delicte d’odi i que l’incident es va registrar erròniament.

Maltractament policial a persones gitanes (Eslovàquia)

Més de agents de policia de 60 van atacar físicament persones xitanes 30, incloses dones i nens, durant una incursió policial. La policia va entrar a les cases sense permís i va causar danys materials. A la inspecció de la policia es van presentar diverses queixes per a la investigació. La inspecció policial va comprovar que la policia havia actuat d'acord amb la llei. La inspecció es va basar només en investigar informació dels agents de policia. No es va incloure cap altre testimoni a la inspecció. Una víctima va presentar una denúncia penal, però aquesta va ser desestimada per infundada.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Itàlia, països Baixos, Eslovàquia

Els comentaris estan tancats.