Cap a un món lliure de #NuclearWeapons: l’ambició de #Kazakhstan

| Setembre 11, 2019

En vista del clima polític actual i de les tensions geopolítiques creixents, cal dialogar. Les apostes són altes, ja que l’acord nuclear d’Iran està greument amenaçat, els Estats Units i Rússia han suspès el tractat INF i els esforços internacionals (sobretot el del president dels Estats Units Trump) per arribar a un acord nuclear amb Corea del Nord fracassant contínuament. L’ambició d’aconseguir un món lliure d’armes nuclears no ha estat tan important i d’actualitat des del final de la Guerra Freda.

En aquests moments difícils, Kazakhstan té l’objectiu de posar un exemple encoratjador per donar suport a l’esforç internacional d’eliminació d’armes nuclears. El Kazakhstan forma part de la zona lliure d’armes nuclears d’Àsia Central, que ha creat un compromís legalment vinculant per part de totes les nacions de l’Àsia central de no fabricar, adquirir, provar ni posseir armes nuclears. En èpoques anteriors, Kazakhstan solia posseir armes nuclears estratègiques i tàctiques durant la Guerra Freda, que voluntàriament va cedir i va transferir a la Federació Russa a 1995. Per enfortir el seu cas, Kazakhstan va iniciar una resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides que demanava un Dia Internacional Anual contra les Proves Nuclears (fixat el 29 August), que es va inaugurar a 2010 en suport del Tractat Integral de Projecció del Test Nuclear (CTBT). El Kazakhstan vol augmentar el seu paper com a soci internacional viable i fiable en la lluita contra les armes nuclears, en què la UE està jugant un paper crucial.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Kazakhstan, Kazakhstan

Els comentaris estan tancats.