El nou informe constata que les normes de fiscalització de l'energia són fora de pas amb l'ambició de #EUEnergia i el clima

| Setembre 12, 2019

Les normes de la UE sobre fiscalitat energètica ja no aporten la mateixa contribució positiva que quan van entrar en vigor a 2003, segons una nou informe publicat avui pels serveis de la Comissió (12 de setembre).

Si bé l'avaluació de la Directiva sobre la fiscalitat energètica (ETD) no fa cap recomanació de polítiques, explora com polítiques més respectuoses amb el medi ambient podrien donar suport millor als compromisos més amplis de la UE sobre canvi climàtic. L'EDT estableix regles per a la fiscalitat dels productes energètics utilitzats com a combustibles per a motors o calefacció i per a l'electricitat.

L’informe d’avui mostra que tot i que inicialment va aportar una contribució positiva al mercat interior, les normes actuals no contribueixen al nou marc regulatori de la UE i als objectius de la política en matèria de clima i energia, on la tecnologia, els tipus impositius nacionals i els mercats energètics han evolucionat. considerablement durant els últims anys 15. Per exemple, no existeix cap vincle entre els tipus d'impostos mínims dels combustibles i el seu contingut energètic i les emissions de CO2. L’avaluació també assenyala que l’elevada divergència dels tipus d’impostos energètics nacionals no coincideix amb altres instruments de política i pot comportar la fragmentació del mercat interior, un problema agreujat per l’ús generalitzat d’exempcions d’impostos opcionals. En un moment en què la UE ha augmentat considerablement la seva ambició al establir nous objectius climàtics per a 2030, inclosa la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un mínim de 40% en comparació amb els nivells de 1990, el marc de la fiscalitat energètica de la UE no ha mantingut el seu ritme. Per exemple, l’ETD no reflecteix la barreja actual de productes energètics que hi ha al mercat a la UE. L’avaluació conclou que els solapaments, les llacunes i les incoherències dificulten significativament els objectius de la UE en matèria d’energia, medi ambient, canvi climàtic i transport.

L'informe complet està disponible aquí. La publicació d'avui forma part del programa Fitness and Performance Regulatory (REFIT) de la Comissió i segueix el nostre model de documentació una transició a la presa de decisions de QMV a l'àrea de fiscalitat climàtica i energètica publicada a principis d'aquest any. Es tracta que els ministres de Finances de la UE es preparen per debatre sobre l'arquitectura de la fiscalitat energètica de la UE a la seva reunió a Helsinki aquest cap de setmana.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, energia, mercat de l'energia, EU, Comissió Europea

Els comentaris estan tancats.