#EuropeanRepublic

| Setembre 18, 2019

Només els ciutadans europeus poden construir Europa. Ficar sobre les classes dirigents fins ara ha estat un camí decebedor. Els estats nacionals no han aconseguit establir la República Europea perquè no la volen. No volen perdre el poder. I encara avui van a Brussel·les per defensar els seus interessos, per imposar la seva visió, escriu Tommaso Merlo.

Van a buscar, no a donar. Amb aquest ritme no naixerà mai una República Europea. Només un moviment polític de fons pot generar un impuls suficient per superar les pors i l'egoisme nacionals i crear una Europa unida políticament. Si els ciutadans volen realment la República Europea, han de lluitar per no esperar que se'ls doni. Tal com ensenya la història.

Molts estats membres s’han unit sota la mateixa bandera republicana nacional superant diferències i resistències regionals. El mateix procés ha de passar per a Europa. Només així la naixent República continental reflectirà la voluntat del poble i la seva cultura i valors i, per tant, tindrà una llarga vida. Fins al moment, el procés d’unificació europeu només ha estat una qüestió de conveniència. Més enllà dels bells discursos, ens vam unir per raons econòmiques i de seguretat.

Hem compartit recursos, mercats, moneda. I estem lligats els uns als altres amb tractats per evitar les follies del passat de guerra. Políticament, però, el procés d’unificació s’ha refermat per l’egoisme nacional i la miopia de les classes dirigents. Una inèrcia despectiva que està tornant a la moda el sovietisme obsolet.

Com si molts ciutadans, al veure que no avancem, estiguin convençuts que l’única solució és tornar enrere. Els ciutadans afectats per una crisi interminable i els canvis impactants que volen respostes que aquesta Europa fins ara no ha estat capaç de donar. Perquè políticament mai no va néixer, perquè aprofitat per interessos partidistes, perquè reduït a un club financer i burocràcia freda.

Un model institucional i polític completament inadequat per conduir cap al naixement d’una República Europea. Per arribar-hi cal un nou procés popular constituent. I més enllà del fascinant impuls ideal, hi ha raons cada cop més concretes perquè els ciutadans europeus tinguin finalment una casa política comuna. Avui el món s'està balancejant entre els Estats Units i la Xina i altres actors continentals estan fent camí. La vella i fragmentada Europa sembla ser un estafat cor de veus brutes. En lloc de tenir un impacte, Europa lluita per seguir els esdeveniments.

Una situació convenient per als que tenen al seu càrrec i que fan que els ciutadans europeus siguin irrellevants. Com a idees, valors. Els grans problemes que afecten la vida de les persones actuals són globals. La crisi econòmica, la immigració massiva, les emergències ambientals i les del canvi climàtic, les guerres que afecten regions senceres. Tots els problemes mundials i només una República continental unida poden tenir massa política suficient per afrontar-los. Influir en el seu propi futur és un dret que tenen els ciutadans europeus. Un dret que se'ls ha negat durant massa temps.

Però el somni europeu no va morir en el seu cor. I resisteix malgrat que el projecte aparegui en gran dificultat. Però si els ciutadans volen realment la República Europea, han de lluitar per construir-la. Només així la nova Res Publica els representarà plenament, aconseguirà guanyar els reptes actuals i tindrà un paper principal en el panorama internacional.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, Opinió

Els comentaris estan tancats.