Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Les proves a la carretera mostren camions de gas fins a cinc vegades pitjor per a #AirPollution

COMPARTIR:

publicat

on

Els camions propulsats amb gas natural liquat (GNL) contaminen l'aire fins a cinc vegades més que els camions dièsel, segons les proves a la carretera encarregades pel govern dels Països Baixos. Els resultats van en contra de les afirmacions dels fabricants de camions que els camions de gas redueixen les emissions d'òxid de nitrogen (NOx) en més d'un 30%.[1] [2] Transport & Environment (T&E), que avui publica el resultats de les proves, diu que els governs de la UE haurien de deixar d'encoratjar l'adopció de camions de GNL contaminants acabant amb les taxes fiscals extremadament baixes de què gaudeix el gas fòssil per al transport a la majoria de països.

Els tres camions de GNL provats emeten de dues a cinc vegades més NOx verinosos que el camió dièsel amb el resultat de la prova més baix quan es condueixen en una combinació de zones urbanes, rutes regionals i autopistes. Quan es condueixen a pobles i ciutats, els camions de gas alliberen de dues a 3.5 vegades més NOx que el camió dièsel provat amb les emissions més baixes. Els camions propulsats amb biometà (biogàs) tindrien les mateixes emissions de contaminants atmosfèrics que els camions que funcionen amb gas fòssil perquè les característiques del combustible són les mateixes.

Stef Cornelis, gerent de camions nets de T&E, va dir: "Els camions de gas no estan nets i poden ser pitjors que el dièsel. És hora que els responsables polítics tinguin una nova mirada a l'evidència i acabin amb les subvencions als camions de gas, les inversions en infraestructures de GNL i les exempcions fiscals per al que és només un combustible fòssil més contaminant".

Les proves a la carretera també mostren que els tres camions de gas provats produeixen nivells d'emissions de partícules comparables als camions dièsel.[3] Les partícules poden penetrar profundament als pulmons i ser absorbides a la sang, provocant malalties del cor, accidents cerebrovasculars i càncer de pulmó.[4] Aquestes troballes estan en fort contrast amb els anuncis dels fabricants de camions que afirmen que amb els camions de GNL les emissions de partícules s'eliminen gairebé completament.[5] [6]

Els camions de gas també són un punt sense sortida per descarbonitzar els camions: els camions Scania i Iveco amb motors d'encesa per guspira van registrar emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) del tub d'escapament només entre un 3 i un 5% més baixes que el camió dièsel amb el resultat de la prova més baix. El camió de GNL de Volvo amb injecció directa d'alta pressió (HPDI) redueix les emissions en un 14%. Tanmateix, els càlculs de T&E mostren que quan es té en compte l'extracció i el transport del gas, incloses les fuites de metà, els camions de GNL d'encesa per guspira són pitjors per al clima que els dièsel, mentre que els camions de gas HPDI només ofereixen un petit benefici.[7]

Malgrat això, el gas fòssil utilitzat en el transport compta amb el suport dels governs de la UE amb exempcions fiscals, exempcions de peatges i subvencions. (vegeu la taula a continuació). Sense aquestes subvencions no hi hauria mercat de gas al transport.

Cornelis va concloure: "La indústria del gas està desesperada per convèncer els responsables polítics que els camions de gas tenen un benefici climàtic perquè volen fer créixer el seu mercat. El simple fet és que és un combustible fòssil igual que el petroli i el carbó, per la qual cosa s'ha d'eliminar gradualment".

[1] https://www.cryogas.pl/pliki_do_pobrania/artykuly/Cryogas_IVECO_Report._Polish_road_proves_.pdf
[2] https://www.scania.com/group/ca/és-un-gas-liquat/
[3] Les emissions del nombre de partícules dels tres vehicles de GNL es van mesurar a la carretera amb equips PEMS, mentre que els resultats mitjans de quatre vehicles dièsel es van determinar a partir de proves de laboratori (dinamòmetre de xassís). 
[4] https://www.who.int/en/news-sala/fulls informatius/detall/ambient-(exterior)-qualitat-de-l'aire-i-salut[5] https://www.iveco.com/en-us/sala de premsa/kit/Pàgines/Iveco-s-compromís-en-l-àmbit-de-mobilitat-sostenible-el-nou-Daily-CNG-i-Stralis-LNG.aspx
[6]
https://www.scania.com/group/ca/és-un-gas-liquat/
[7] Emissions de tanc a roda basades en les dades de les proves realitzades per al govern dels Països Baixos per TNO. Emissions del pou al tanc i del pou a la roda basades en l'anàlisi de T&E utilitzant dades d'entrada de la calculadora d'empremta ambiental de Volvo Trucks que augmenten les emissions en 9 punts percentuals, tal com es descriu més en el mateix informe. L'addició d'aquestes emissions aigües amunt dóna com a resultat un benefici de gas d'efecte hivernacle per al camió Volvo d'aproximadament un 5%.

Llegir més:
Informe: Els camions de gas redueixen les emissions? (disponible a EN, DE, FR, IT, ES, PL)

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències