Connecteu-vos amb nosaltres

Inici

L’abús d’una llei antiterrorista a Espanya es va posar de manifest a l’ONU a Ginebra i l’OSCE a Varsòvia

COMPARTIR:

publicat

on

Durant els darrers dies, l’abús d’una llei contra el terrorisme es va posar de manifest tant a l’ONU a Ginebra com a la conferència anual de drets humans de l’OSCE / ODIHR a Varsòvia - escriu Willy Fautré, director de Drets Humans Sense Fronteres.

A la 42nd sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, portaveu de Drets humans sense fronteres va fer una declaració oral en què destacava el cas d'un abús patit per la família Kokorev (Vladimir Kokorev i la seva dona, tots dos als seixanta anys i el fill de 33).

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev

Un jutge espanyol els va sotmetre a una detenció prèvia al judici, combinada amb l'accés al seu expedient (anomenat règim) “Secret de sumari”), i les condicions de presó especialment dures reservades a terroristes, sospitosos de terrorisme i criminals violents. Sota el dret espanyol, es coneix com a aquest sistema de vigilància extrema Ficher d’Interns de Seguiment Especial, nivell 5 o FIES 5.

Els tres membres de la família, que mai no van utilitzar ni van incitar a la violència, van ser empresonats a la 2015 tardana per una sospita vagament pronunciada de blanqueig de diners. Dos d’ells van ser detinguts fins a finals de 2017 i un fins a 2018 ben aviat. No es van presentar càrrecs formals perquè no hi havia proves que la família Kokorev hagués gestionat de manera il·lícita diners.

Cap al final d’aquests dos anys de presó, la seva detenció es va perllongar durant dos anys més, malgrat l’absència d’un càrrec formal i de proves d’un delicte predicat. No obstant això, després que diversos membres del Parlament Europeu celebressin una taula rodona a Brussel·les per denunciar el mal ús del sistema FIES, l'extensió de la seva detenció preventiva amb dos anys més es va canviar per confinament territorial. Aquesta mesura restringeix la família a Gran Canària i requereix que informin setmanalment al jutjat local.

Com demostra el cas Kokorev, el sistema FIES sembla implementar-se de manera indiscriminada i inconsistent sense mecanismes adequats de supervisió i control.

anunci

Aquest cas formava part de la campanya de Barcelona Drets humans sense fronteres contra el polèmic sistema FIES que durant molts anys ha estat criticat per les Nacions Unides, el Consell d’Europa, els diputats i diputats espanyols, així com per les organitzacions de drets humans.

A l'ONU a Ginebra, Drets humans sense fronteres va recomanar a Espanya

 • reformar el sistema FIES delineant públicament criteris específics per a cada estatus des de FIES 1 a 5 i aclarint una cadena de comandament i procés de decisió per a la col·locació de presoners sota cadascun dels estatus FIES;
 • millorar les condicions de detenció a les dues presons de Gran Canària, inclòs l’increment del personal a les dues instal·lacions;
 • revisar la implementació de la Directiva 2012 / 13 / UE del Parlament Europeu i del Consell de 22 May 2012 sobre el dret a la informació en els processos penals per assegurar que secret de sumari el règim no compromet els drets dels detinguts, especialment que no se'ls reté cap prova ni raonament sobre el qual es fonamenta la detenció preventiva.

A la conferència de l'OSCE a Ginebra, Drets humans sense fronteres va recomanar a Espanya

 • derogar la llei sobre detenció incomunicada;
 • deixar de tenir detinguts sense càrrecs formals;
 • fer un ús molt més extens d’alternatives a la detenció penitenciària;
 • deixar d’aplicar la classificació FIES per a reclusos no perillosos;
 • abolir el secret de sumari règim;
 • posar fi a la detenció preventiva com a mitjà de càstig;
 • respectar la presumpció d’innocència;
 • respectar l’obligació de diligència especial;

Drets humans sense fronteres també va animar Espanya a complir les recomanacions de les Nacions Unides i del Consell d'Europa. L’ONG amb seu a Brussel·les va concloure demanant a l’OSCE / ODIHR que inclogui aquest tema en el seu programa de col·laboració amb la Comissió de Venècia del Consell d’Europa.

 

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències