Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Potenciar l’economia #Data

publicat

on

El creixement dels centres de dades d'Europa posa de manifest la necessitat d'energia en la quarta revolució industrial

Google ha estat titular aquest cap de setmana amb els seus compromís d’un valor addicional d’600 milions a 2020 per ampliar el seu nou “centre de dades” a Hamina, Finlàndia. Els centres de dades són la infraestructura que fonamenta la informàtica en núvol, fent que el processament i emmagatzematge de dades cada dia estiguin disponibles a Internet en lloc de discs durs locals precaris. Aquesta és la segona inversió de Google al seu centre de dades finlandès, situat en una antiga fàbrica de paper a l'est de Hèlsinki i refredat al costat del mar. Aporta la xifra total de participacions del gegant tecnològic a les instal·lacions del centre de dades europeus a 3 mil milions d'euros.

Sens dubte, la celebració del Comitè per a la Indústria, la Recerca i l'Energia (ITRE) del Parlament Europeu, que es reunirà aquesta setmana. La inversió de Google és una clara declaració de fe en l’economia digital europea. Reunint divendres el primer ministre finlandès Antti Rinne, el conseller delegat de Google, Sundar Pichai, va anomenar la inversió "un motor important" del "creixement i l'oportunitat".

Amb el món que viu actualment al núvol, els centres de dades s’han establert ràpidament com a infraestructures crítiques. Segons investigació de Cisco, el trànsit global d’Internet s’ha triplicat efectivament des de només 2015. Aquest trànsit no presenta signes de reducció. Els fluxos de dades es tornen a duplicar durant els propers tres anys, fins a alguns zettabytes 4.2 (és a dir, 4.2 bilions de GB) cada any.

Com a consumidors i empreses, les economies urbanes i nacionals adopten la tecnologia 5G i incorporen noves connexions a través de l'Internet de les coses (IoT), la necessitat de centres de dades només creixerà. Per part de 2025, hi haurà uns 5 mil milions d’usuaris d’internet mòbil a tot el món, xifra que 3.6 mil milions l’any passat. L’associació GSM, organisme comercial d’operadors de xarxa mòbil, espera el nombre de connexions IoT fins a superar els 25 mil milions de 2025.

Però no s’amaga el fet que el creixement de l’economia digital està consumint grans quantitats d’energia. Ja, l'Agència Internacional de l'Energia ha estimat que Els centres de dades representen aproximadament el 1% de la demanda elèctrica global. Als EUA els centres de dades cada any necessiten més de 90 mil milions de KWh d’electricitat. Aquest és l'equivalent a unes centrals elèctriques de carbó de 34 grans (500 MW). Experts de la Universitat de Leeds han constatat que el consum d'energia dels centres de dades es duplica efectivament cada quatre anys.

Per descomptat, els avenços considerables en l'eficiència energètica limiten fins a cert punt el ritme de creixement de la demanda d'energia. L’IEA espera que l’eficiència energètica continuï millorant durant les pròximes dècades. Però, a mesura que es vagin incorporant nous centres de dades, la demanda d'energia augmentarà.

L’única opció que queda és afegir més potència a la graella. Així, Google ha donat a ITRE una altra raó per celebrar aquesta setmana: un paquet de nous tractaments d’energia renovable 18, de la qual la meitat de la capacitat s’ubicarà a Europa. L’empresa té boasted de la seva "major compra d'energia" mai, amb inversions a Bèlgica (92 MW), Dinamarca (160 MW), Finlàndia (255 MW) i Suècia (286 MW).

La quarta Revolució Industrial està pensada en gran mesura en termes de tecnologia digital. Però el sorgiment del centre de dades destaca la importància d’energia essencial que es mantindrà –i es mantindrà– per assolir el seu èxit.

No només les empreses tecnològiques han entès la relació entre energia i innovació. El propi sector energètic també ho reconeix ràpidament. El principal esdeveniment mundial de petroli i gas, per exemple, la propera Conferència i Exposició Internacional del Petroli d’Abu Dhabi (ADIPEC) - Ben aviat donarà la benvinguda al propi vicepresident de Google, Sebastian Thrun, per parlar sobre la digitalització de l’energia. L’amfitrió de la conferència, la Companyia Nacional del Petró d’Abu Dhabi (ADNOC), ja ho té embarcat sobre una estratègia que anomena "Oil & Gas 4.0", per tal d'explorar el nexe del poder i el digital en un món cada vegada més modelat pel Big Data i l'IoT. De fet, el propi cap executiu d’ADNOC, el doctor sultà Ahmed Al Jaber, ho ha fet anomenat perquè el sector energètic "repensi com adopta i aplica la tecnologia".

L' L’AIE té la demanda energètica global creix al voltant del 25% en les dues pròximes dècades. Un altre 2.5 mil milions de persones que es trasllada a les zones urbanes per part de 2050, juntament amb els dos terços de la població global que entra a la classe mitjana, crearà una immensa pressió no només per a la xarxa de núvols i els nous fluxos de dades, sinó també per al poder que suporta aquestes noves tecnologies.

L’ITRE tindrà molt a parlar aquesta setmana. Cal tenir present que la quarta Revolució Industrial dependrà tant de l’energia com de la tecnologia.

Economia

NextGenerationEU: es donen quatre pols nacionals més

publicat

on

Els ministres d'Economia i Finances, avui (26 de juliol), han valorat positivament l'avaluació positiva dels plans nacionals de recuperació i resiliència per a Croàcia, Xipre, Lituània i Eslovènia. El Consell adoptarà les seves decisions d'execució sobre l'aprovació d'aquests plans mitjançant un procediment escrit.

A més de la decisió sobre 12 plans nacionals adoptada a principis de juliol, la xifra total arriba a 16. 

El ministre de Finances d'Eslovènia, Andrej Šircelj, va dir: "El mecanisme de recuperació i resiliència és el programa de suport financer a gran escala de la UE en resposta als desafiaments que la pandèmia ha plantejat a l'economia europea. Els 672.5 milions d'euros de la instal·lació s'utilitzaran per donar suport a les reformes i les inversions descrites en els plans de recuperació i resiliència dels estats membres ".

Reformes i inversions

Els plans han de complir les recomanacions específiques per país del 2019 i 2020 i reflectir l’objectiu general de la UE de crear una economia més ecològica, més digital i més competitiva.

Croàcia Els plans a implementar per assolir aquests objectius inclouen la millora de la gestió de l’aigua i els residus, el canvi cap a la mobilitat sostenible i el finançament d’infraestructures digitals en zones rurals remotes. 

Xipre té la intenció, entre altres coses, de reformar el seu mercat elèctric i facilitar el desplegament d’energies renovables, així com millorar la connectivitat i les solucions d’administració electrònica.

Lituània utilitzarà els fons per augmentar les energies renovables produïdes localment, mesures de contractació pública ecològiques i desenvolupar encara més el desplegament de xarxes de molt alta capacitat.

Eslovènia planeja utilitzar una part del suport de la UE assignat per invertir en transport sostenible, desbloquejar el potencial de les fonts d'energia renovables i digitalitzar encara més el seu sector públic.

Polònia i Hongria

Preguntat sobre els retards en els programes de Polònia i Hongria, el vicepresident executiu d'Economia de la UE, Valdis Dombrovskis, va dir que la Comissió havia proposat una pròrroga per a Hongria a finals de setembre. Sobre Polònia, va dir que el govern polonès ja havia sol·licitat una pròrroga, però que potser caldria una pròrroga més. 

Seguir llegint

Economia

La UE amplia l'àmbit d'exempció general per a ajuts públics a projectes

publicat

on

Avui (23 de juliol) la Comissió ha adoptat una extensió de l’abast del Reglament general d’exempció per categories (GBER), que permetrà als països de la UE implementar projectes gestionats en virtut del nou marc financer (2021 - 2027) i mesures que donin suport al digital i al transició verda sense notificació prèvia.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, va dir: "La Comissió racionalitza les regles sobre ajuts estatals aplicables al finançament nacional que pertanyen a determinats programes de la UE. Això millorarà encara més la interacció entre les normes de finançament de la UE i les normes sobre ajuts estatals de la UE durant el nou període de finançament. També introduïm més possibilitats perquè els estats membres proporcionin ajudes estatals per donar suport a la transició doble a una economia verda i digital sense la necessitat d’un procediment de notificació prèvia ”.

La Comissió argumenta que això no provocarà distorsions indegudes a la competència al mercat únic, tot facilitant la posada en marxa dels projectes.  

Els fons nacionals en qüestió són els relacionats amb: Operacions de finançament i inversió recolzades pel fons InvestEU; projectes de recerca, desenvolupament i innovació (RD&I) que hagin rebut el "Segell d'Excel·lència" en el marc d'Horitzó 2020 o Horitzó Europa, així com projectes d'investigació i desenvolupament cofinançats o accions d'equip en el marc d'Horitzó 2020 o Horitzó Europa; Projectes de cooperació territorial europea (ETC), també coneguts com a Interreg.

Les categories de projectes que es consideren que ajuden a la transició verda i digital són: Ajuts per a projectes d’eficiència energètica en edificis; ajuts per recarregar i repostar infraestructures per a vehicles de carretera de baixes emissions; ajuts per a xarxes fixes de banda ampla, xarxes mòbils 4G i 5G, determinats projectes d’infraestructura de connectivitat digital transeuropea i determinats vals.

A més de l’extensió de l’abast del GBER adoptat avui, la Comissió ja ha llançat una nova revisió del GBER destinada a racionalitzar les normes d’ajuts estatals a la llum de les prioritats de la Comissió en relació amb la transició doble. Els estats membres i les parts interessades seran consultats oportunament sobre l’avantprojecte de text d’aquesta nova esmena.

Seguir llegint

agricultura

L’afany de Putin per domesticar els preus dels aliments amenaça el sector del gra

publicat

on

By

Es veuen espigues de blat a la posta de sol en un camp proper al poble de Nedvigovka, a la regió de Rostov, Rússia, el 13 de juliol de 2021. REUTERS / Sergey Pivovarov
Una cosechadora recull blat en un camp proper al poble de Suvorovskaya a la regió de Stavropol, Rússia, el 17 de juliol de 2021. REUTERS / Eduard Korniyenko

Durant una sessió televisiva amb russos ordinaris el mes passat, una dona va pressionar el president Vladimir Putin sobre els alts preus dels aliments, escriure Polina Devitt Darya Korsunskaya.

Valentina Sleptsova va desafiar el president per què ara els plàtans de l’Equador són més barats a Rússia que les pastanagues de producció nacional i va preguntar com la seva mare pot sobreviure amb un "salari de subsistència" amb el cost de les grapes com les patates tan alt, segons un registre de la publicació anual esdeveniment.

Putin va reconèixer que els alts costos alimentaris eren un problema, incloent-hi "l'anomenada cistella de borsch" de verdures bàsiques, culpant els increments de preus mundials i l'escassetat domèstica. Però va dir que el govern rus havia pres mesures per abordar el tema i que s'estaven discutint altres mesures, sense detallar-les.

Sleptsova representa un problema per a Putin, que confia en un ampli consentiment públic. Els forts augments dels preus al consum inquieten alguns votants, en particular els russos de més edat amb petites pensions que no volen tornar als anys noranta quan la inflació que es va disparar va provocar l'escassetat d'aliments.

Això ha motivat Putin a impulsar el govern a prendre mesures per combatre la inflació. Els passos del govern han inclòs un impost sobre les exportacions de blat, que es va introduir el mes passat de manera permanent, i limitar el preu al detall en altres productes bàsics d'aliments.

Però, en fer-ho, el president s’enfronta a una decisió difícil: en intentar evitar el descontentament dels votants per l’augment dels preus, corre el risc de fer mal al sector agrícola de Rússia, amb els agricultors del país queixant-se que els nous impostos els dissuadeixen de fer inversions a llarg termini.

Els moviments de Rússia, el principal exportador mundial de blat, també han alimentat la inflació en altres països augmentant el cost del gra. Un augment de l'impost a l'exportació presentat a mitjans de gener, per exemple, va fer que els preus mundials arribessin als nivells més alts en set anys.

Putin no s'enfronta a cap amenaça política immediata abans de les eleccions parlamentàries del setembre després que les autoritats russes van dur a terme una repressió contundent contra els opositors vinculats al crític empresonat del Kremlin, Alexei Navalny. Als aliats de Navalny se'ls ha impedit presentar-se a les eleccions i estan intentant convèncer la gent de votar tàcticament per a qualsevol persona que no sigui el partit pro-Putin, tot i que els altres partits principals en disputa donen suport al Kremlin en la majoria de les qüestions principals de la política.

No obstant això, els preus dels aliments són políticament sensibles i contenir pujades per mantenir la gent àmpliament satisfeta forma part de l'estratègia bàsica de llarga data de Putin.

"Si el preu dels cotxes puja només un petit nombre de persones ho noten", va dir un funcionari rus familiaritzat amb les polítiques d'inflació alimentària del govern. "Però quan compres aliments que compres cada dia, et fa sentir que la inflació global augmenta dràsticament, encara que no ho sigui".

En resposta a les preguntes de Reuters, el portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov, va dir que el president s'oposava a situacions en què el preu dels productes de producció nacional "està augmentant sense raons".

Peskov va dir que això no tenia res a veure amb les eleccions ni amb l'estat d'ànim dels votants, i va afegir que havia estat una prioritat constant per al president fins i tot abans de les eleccions. Va afegir que corresponia al govern escollir quins mètodes per combatre la inflació i que responia tant a les fluctuacions estacionals dels preus com a les condicions del mercat mundial, que han estat afectades per la pandèmia del coronavirus.

El ministeri d'economia de Rússia va dir que les mesures imposades des del començament del 2021 han ajudat a estabilitzar els preus dels aliments. Els preus del sucre han augmentat un 3% en el que portem d’any, després d’un 65% de creixement el 2020, i els preus del pa han augmentat un 3% després del 7.8% de creixement el 2020, va dir.

Sleptsova, que la televisió estatal va identificar de la ciutat de Lipetsk, al centre de Rússia, no va respondre a cap sol·licitud de comentaris.

La inflació del consumidor a Rússia ha augmentat des de principis del 2020, cosa que reflecteix una tendència mundial durant la pandèmia COVID-19.

El govern rus va respondre el desembre després que Putin el criticés públicament per la seva lentitud de reacció. Va establir un impost temporal sobre les exportacions de blat a partir de mitjans de febrer, abans d’imposar-lo definitivament a partir del 2 de juny. També va afegir límits temporals de preus al detall al sucre i a l’oli de gira-sol. Les tapes de sucre van caducar l’1 de juny, les d’oli de gira-sol estan vigents fins a l’1 d’octubre.

Però la inflació del consumidor, que inclou aliments, així com altres béns i serveis, ha continuat augmentant a Rússia, un 6.5% més al juny que un any abans, la taxa més ràpida en cinc anys. El mateix mes, els preus dels aliments van augmentar un 7.9% respecte a l'any anterior.

Alguns russos consideren que els esforços del govern són insuficients. Amb la caiguda dels salaris reals i la inflació elevada, les qualificacions del partit governant de Rússia Unida s'esvaeixen a la mínima de diversos anys. Llegeix més.

Alla Atakyan, una jubilada de 57 anys de la ciutat turística de Sochi, al mar Negre, va dir a Reuters que no creia que les mesures havien estat suficients i que afectés negativament la seva visió del govern. El preu de les pastanagues "era de 40 rubles (0.5375 dòlars), després de 80 i després de 100. Com és que?" –va preguntar l’antic professor.

La pensionista de Moscou Galina, que va demanar que només s’identifiqués amb el seu nom, també es va queixar de les fortes pujades de preus, inclòs el pa. "La miserable ajuda que se li ha donat a la gent no val gairebé res", va dir el jove de 72 anys.

Quan Reuters va preguntar-li si les seves mesures eren suficients, el ministeri d’economia va dir que el govern intentava minimitzar les mesures administratives imposades perquè una interferència excessiva en els mecanismes del mercat en general crea riscos per al desenvolupament empresarial i pot provocar escassetat de productes.

Peskov va dir que "el Kremlin considera que l'acció del govern per frenar les pujades de preus per a una gamma de productes agrícoles i alimentaris és molt eficaç".

FRICCIÓ AGRICOLA

Alguns agricultors russos diuen que entenen la motivació de les autoritats, però consideren l'impost com una mala notícia perquè creuen que els comerciants russos els pagaran menys pel blat per compensar l'augment dels costos d'exportació.

Un executiu d'una gran empresa agrícola al sud de Rússia va dir que l'impost perjudicaria la rendibilitat i significaria menys diners per a la inversió en agricultura. "Té sentit reduir la producció per no generar pèrdues i augmentar els preus de mercat", va dir.

Qualsevol impacte en la inversió en equipament agrícola i altres materials probablement no quedarà clar fins a finals d’any, quan comença la temporada de sembra de tardor.

El govern rus ha invertit milers de milions de dòlars en el sector agrícola en els darrers anys. Això ha impulsat la producció, ha ajudat Rússia a importar menys aliments i ha creat llocs de treball.

Si es redueix la inversió agrícola, la revolució agrícola que va convertir Rússia en un importador net de blat a finals del segle XX, pot començar a acabar, segons van dir agricultors i analistes.

"Amb l'impost estem parlant de la lenta decadència de la nostra taxa de creixement, en lloc de danys revolucionaris d'un dia per l'altre", va dir Dmitry Rylko a la consultora agrícola IKAR amb seu a Moscou. "Serà un procés llarg, pot trigar de tres a cinc anys".

Alguns poden veure l’impacte abans. L'executiu del negoci agrícola i altres dos agricultors van dir a Reuters que tenien previst reduir les zones de sembra de blat a la tardor del 2021 i a la primavera del 2022.

El ministeri d'agricultura de Rússia va dir a Reuters que el sector continua sent molt rendible i que la transferència dels ingressos del nou impost a l'exportació als agricultors els donaria suport i la seva inversió, evitant, per tant, un descens de la producció.

El funcionari rus familiaritzat amb les polítiques governamentals d'inflació alimentària va dir que l'impost només privarà els agricultors del que va anomenar un marge excessiu.

"Estem a favor que els nostres productors guanyin diners amb les exportacions. Però no en detriment dels seus principals compradors que viuen a Rússia", va dir el primer ministre Mikhail Mishustin a la cambra baixa del parlament al maig.

Les mesures governamentals també podrien fer que el blat rus sigui menys competitiu, segons els comerciants. Diuen que això es deu al fet que l’impost, que ha canviat regularment les darreres setmanes, els fa més difícil garantir una venda anticipada rendible on els enviaments poden no tenir lloc durant diverses setmanes.

Això podria motivar els compradors estrangers a buscar altres llocs, a països com Ucraïna i l'Índia, va dir a Reuters un comerciant a Bangla Desh. Rússia ha estat en els darrers anys el proveïdor més barat dels principals compradors de blat com Egipte i Bangla Desh.

Les vendes de blat rus a Egipte han estat baixes des que Moscou va imposar l’impost permanent a principis de juny. Egipte va comprar 60,000 tones de blat rus al juny. Havia comprat 120,000 tones al febrer i 290,000 a l’abril.

Els preus dels cereals russos continuen sent competitius, però els impostos del país fan que el mercat rus sigui menys previsible en termes d’oferta i preus i que pugui fer que perdi part de la seva participació en els mercats d’exportació en general, va dir un alt funcionari del govern a Egipte, el primer lloc del món comprador de blat.

(1 dòlar = 74.4234 rubles)

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències