"És un xantatge": els editors francesos i alemanys s'uneixen per combatre el rebuig de #Google a pagar els seus drets d'autor

| Setembre 30, 2019

Els principals editors de França i Alemanya tanquen les seves files per intentar lluitar contra la negativa de Google a pagar-los quan el contingut aparegui al seu índex de cerca, escriu Jessica Davies.

Des de fa mesos, els editors europeus han treballat per restablir un equilibri encara més econòmic entre el poder de negociació de grans empreses de tecnologia com Google i editors mitjançant una Directiva de drets d'autor en línia de la Unió Europea.

L’objectiu de la llei, que entrarà en vigor a França 24 octubre, és donar als editors el dret de sol·licitar plataformes com Google i Facebook per pagar-les quan mostrin el seu contingut en línia. Però, el setembre de 25, Google va agitar un niu de trompa quan va revelar que no tenia aquesta intenció.

"No acceptem el pagament de ningú per incloure'ls als resultats de la cerca", va escriure Richard Gingras, responsable de notícies de Google en una publicació al bloc. "Venem anuncis, no resultats de cerca, i tots els anuncis a Google es marquen clarament. És per això que no paguem els editors quan la gent faci clic als seus enllaços com a resultat de la cerca. "

Els editors francesos i alemanys no pensen mantenir-se en silenci sense lluitar. Aposten per la força en els números i, per tant, estan posant-se en front únic. Els editors de l'Aliança francesa de la premsa de la informació general, que representa a desenes d'editors, i de la European Newspaper Publishers Association, van publicar declaracions que condemnaven el moviment de Google com un abús de poder. L'organisme equivalent d'Alemanya, l'Associació Federal d'Editors de Diaris Alemanys, va seguir ràpidament la seva declaració d'intenció de presentar-se amb els editors francesos per impugnar la sentència i desafiar la posició de Google per motius antimonopoli amb la Comissió Europea.

"Google no està per sobre de la llei", afirma el comunicat de l'ENPA. “Els editors europeus pretenen mantenir-se units davant la intimidació i exigir que es respecti la legislació de la UE. En cas contrari, una premsa gratuïta, independent i de qualitat, no podrà trobar la seva viabilitat a la Unió Europea. "

A França, Google i Facebook representen entre el 85% i el 90% del mercat de visualització, cosa que fa que la monetització digital dels anuncis sigui especialment dura, segons Bertrand Gié, director de divisions de notícies de fulletons i digitals de Le Figaro Groupe i president de l'associació d'editors digitals de França. Le Geste.

"És com un xantatge", va dir Gié. “Cal que estiguis d’acord per donar-los de forma gratuïta els drets digitals del teu contingut; en cas contrari, desapareixeràs de la cerca. "

Tanmateix, els editors no seran completament descartats dels resultats de la cerca. Google ha dit que inclourà titulars i enllaços a articles de l'índex, però no el fragment de text que es veu normalment a sota seu que ofereix un resum contextual de la història ni la imatge que l'acompanya.

Al fer-ho, Google ha dit que està dins de la llei del copyright sense necessitat de pagar una quota de llicència als editors. Si els editors decideixin que volen el fragment d’imatge i context addicional, poden informar-lo a Google i continuarà apareixent per a aquests llocs. Però, atès que Google informa des de fa temps als editors que la seva classificació millorarà amb la imatge que acompanya i el fragment de notícies contextuals a sota del títol, això no ha tranquil·litzat els editors francesos.

Alguns executius de la publicació també han dit que temen que només suposarà una classificació de llocs indistintos que difonguin de manera intencionada la parla d’odi i que milloriran. Tot i això, Google ha mantingut que no afectarà els rànquings. Gié va dir que els editors de diferents nacions europees continuarien reunint-se i discutint com tirar endavant. Un dels plans pot implicar revisar la llei per veure si hi ha llacunes que permeten a Google prendre la seva posició actual, que es pot tancar en una iteració futura, va afegir. Si els editors triomfaran o no és un altre tema.

Els editors tenen el suport del govern francès al respecte, però l'oficina alemanya de cartels federals ja va dictaminar que Google no havia abusat de la seva posició en els casos contra la competència contra els editors. L’oficina va declarar que si el concepte de “connectivitat universal” es veu afectat per motors de cerca com Google que hauria d’entrar negociacions comercials amb els propietaris de llocs web, els usuaris podrien patir.

Mentrestant, els editors més petits tampoc tenen cap problema amb la posició de Google i reconeixen el paper de Google en la conducció de les visites a les pàgines. "Es tracta d'una prova per als editors francesos, ja que França és el primer país a implementar la directiva", va dir Fabrice Fries, director general de l'agència internacional de notícies Agence France Presse, en una declaració per correu electrònic a Digiday. "Obrirà el camí per a noves negociacions a nivell europeu. És clar que si les divisions prevalen, la directiva és morta ”.

Mentrestant, el Consell d'Editors Europeus també apel·larà a la Comissió Europea sobre la sentència, tot citant que es tracta d'una peça anticompetitiva de Google, segons Angela Mills-Wade, directora executiva de l'EPC. "Tenint en compte el fort suport per als editors del govern francès, que va dir que això era inacceptable i que implicava que estarien parlant amb altres governs, crec que podem estar segurs que aquest comportament no serà imbatible", va dir Mills-Wade.

Va afegir que la posició de Google només demostra que la directiva, dissenyada per igualar el terreny de joc entre els monopolis i els titulars de drets amb incentius a llicència, va ser una mesura necessària. "Això hauria de ser una idea que no sigui", va dir Fries. "Resto del parer que compartir una mica del valor que els editors creen amb el seu contingut seria a l'interès de Google a llarg termini: les plataformes necessiten periodisme de qualitat i el periodisme de qualitat té un cost".

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, França, Germany

Els comentaris estan tancats.